Asbjørn Abrahamsen:

Mangemillionær i konflikt over drittlukt

Investoren får nå tommel opp fra kommunen til å gjøre omstridt grep.

KLAGDE: Mangemillionær Asbjørn Abrahamsen har fått grønt lys fra kommunen. Nå ligger saken på Statsforvalterens bord. Foto: Tore Meek / NTB
KLAGDE: Mangemillionær Asbjørn Abrahamsen har fått grønt lys fra kommunen. Nå ligger saken på Statsforvalterens bord. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Husøysundet i Tønsberg ligger det en gigantisk prakteiendom helt nede ved vannet. Her strekker det seg en stor brygge ut i sundet. Det er investor og eiendomsutbytter Asbjørn Abrahamsen som bor her, men han er likevel ikke helt fornøyd.

Tønsbergs Blad skriver at han er i konflikt med kommunen rundt såkalt mudring i området. Han krever å få fjernet inntil 450 kubikkmeter av masser i sjøen utenfor eiendommen.

Det skyldes blant annet vondt lukt og ønske om større plass til seilbåt, framgår det av dokumenter til kommunen.

«Dårlig lukt»

Kommunen ga i utgangspunktet Abrahamsen avslag, men nå ser de ut til å snu. Mangemillionæren og advokaten hans har levert inn endringer i søknaden som nå skal ha fått kommunen på gli, skriver avisa.

«Området er på nytt slammet igjen av strømmen som går gjennom sundet, og det er igjen stort behov for remundring. Dybde rundt bryggen er cirka 60-80 centimeter ved lavvann/normalvannstand, dette skaper dårlig lukt og vannkvalitet, og skaper lite trivsel for brukerne av området», står det i søknaden ifølge avisa.

VANDALISERT: Den italienske villaen til den russiske programlederen har fått gjennomgå. Vis mer

Bryggeanlegget er imidlertid rikingens private, og dermed ikke særlig tilgjengelig for allmennheten.

Abrahamsen har også selv sendt et brev til kommunen hvor det framgår at han gjerne vil ha mer plass til seilbåten sin ved brygga.

«Vi legger seilbåt på innsida av brygga. Vi har kommet fram til at det blir en bra løsning. Men det er forskjellige dybder i området fra 2 meter til 4,5 meter. Vi må ha mer, 3 til 4 meter på deler av området. Og da blir dette en bra løsning», skriver han.

STRANDLUKSUS: Asbjørn Abrahamsen skulle gjerne hatt litt bedre plass til seilbåten sin ved brygga. Foto: 2023 Norkart AS/Geovekst og kommunene/OpenStreetMap/NASA, Meti
STRANDLUKSUS: Asbjørn Abrahamsen skulle gjerne hatt litt bedre plass til seilbåten sin ved brygga. Foto: 2023 Norkart AS/Geovekst og kommunene/OpenStreetMap/NASA, Meti Vis mer

Kan skade miljøet

Flytting av løsmasse på havbunnen er en omstridt ordning, da det kan være skadelig for miljøet. Blant annet kan oppvekst- og beiteområder for fugl og fisk ødelegges, og planter og dyr slammes ned. Derfor er dette strengt regulert gjennomgås Statsforvalteren, og det er i utgangspunktet forbudt å mudre på privat eiendom.

«En ulempe ved å gi dispensasjon er at tiltaket vil berøre den lokalt viktige naturtypen bløtbunnsområder i strandsonen. Området har imidlertid blitt mudret i flere omganger tidligere, og ulempene anses ikke å være betydelige forutsatt at tiltaket ikke strekker seg ut over området som har blitt mudret tidligere. Etter kommunens vurdering er det ingen andre åpenbare ulemper ved å gi dispensasjon», står det i vedtaket fra kommunen, ifølge TB.

Nå er det altså opp til Statsforvalteren å avgjøre hvorvidt Abrahamsen får ønsket sitt oppfylt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer