Eggkrise:

Mangler gravplass til kyllinger

Japan opplever sitt verste utbrudd av fugleinfluensa.

DØR SOM FUGLER: Fugleinfluensa har drept millioner av fugler. I Japan går det tomt for plasser å begrave døde kyllinger. Illustrasjonsfoto: Mariana Nedelcu / Reuters / NTB
DØR SOM FUGLER: Fugleinfluensa har drept millioner av fugler. I Japan går det tomt for plasser å begrave døde kyllinger. Illustrasjonsfoto: Mariana Nedelcu / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Mer enn 17 millioner fugler har dødd som følge av fugleinfluensa i Japan denne sesongen. Tidenes verste utbrudd i landet har sendt eggprisene til himmels.

Nå står landet overfor en annen utfordring - det er mangel på plass til å begrave de døde kyllingene.

For å hindre spredningen av viruset, og å unngå infisert vann, må nemlig kyllingene begraves skikkelig. Det er det nå manko på for gårdeierne, skriver den nasjonale nyhetskanalen NHK.

De har vært i kontakt med 26 av Japans 47 distrikter, såkalte prefekturer. 16 av disse oppgir å ha problemer med å gravlegge døde kyllinger.

Fugleinfluensaen har tidligere hovedsakelig hatt utbrudd i Europa, USA og Asia, men har nå også spredd seg til Sør-Amerika de seineste månedene, skriver Bloomberg.

Det har ført til en kjøtt- og eggkrise på toppen av en raljerende inflasjon. Blant annet har selskaper som McDonalds og 7-Eleven måtte midlertidig stoppe salg av eggprodukter i Japan, ifølge Bloomberg. Majonesprodusenten Kewpie har varslet økte priser fra april.

Også i USA har eggprisen skutt i været. I desember 2021 kostet tolv store egg i gjennomsnitt 1,79 dollar. I februar i år var prislappen skrudd opp til 4,25 dollar. Det har også vært eggmangel i butikkene, og begrensninger på hvor mange kartonger kundene får med seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer