Tordner mot oljerapport:

- Manipulerende og farlig

Korrupsjonsjeger Eva Joly kaster seg inn i debatten om oljelobbyens forsøk på å påvirke debatten før valget. Rapporten som viser at norske kutt ikke vil redusere utslippene kunne vært skrevet av en student, mener hun.

PEKEFINGER: Korrupsjonsjeger og politiker Foto: Lars Evind Bones / Dagbladet
PEKEFINGER: Korrupsjonsjeger og politiker Foto: Lars Evind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes dette er et veldig godt eksempel på hvordan multinasjonale selskaper klarer å unngå demokratiet og formørke vitenskapen.

Korrupsjonsjegeren og den tidligere presidentkandidaten for De Grønne i Frankrike går nå i strupen på rapporten det anerkjente analysebyrået Rystad Energy lanserte i forrige uke.

Rapporten, som er bestilt av lobbyorganisasjonen Norsk Olje og gass, viste at kutt i norsk olje- og gassproduksjon ikke vil redusere globale utslipp av klimagasser.

- Valgmanipulasjon

Joly er ikke nådig når hun skal beskrive rapporten. Hun mener det ikke er en ordentlig studie og kaller den «et angrep på vitenskapen».

- Denne lille studien her er veldig enkel. Jeg tror den kunne vært skrevet av studenter på andre året på BI eller Handelshøyskolen. Det er ikke en ordentlig vitenskapelig studie. Det er bare en liten Power Point-presentasjon, som ikke er særlig imponerende.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Den er dypt misledende. Fossil energi er døden for oss, sier Joly.

Joly ble for alvor kjent da hun som forhørsdommer i Frankrike på 90-tallet rullet opp en omfattende korrupsjonssak i oljegiganten Elf.

Rapporten fra Rystad Energy fikk først stor oppmerksomhet da programleder Fredrik Solvang brukte den til å sette MDG-leder Une Bastholm fast før den var publisert. Dagbladet kunne dagen etter avsløre at det var Norsk olje og gass som hadde bestilt den.

Joly mener timingen for rapporten er langt fra tilfeldig, og at den er et åpenbart forsøk på å påvirke det norske stortingsvalget om en knapp uke.

- Dette er en svevende boble. Så kommer de fram til et drømmeresultat for norsk olje og gass bare noen uker før valget. Dette er selvfølgelig ikke tilfeldig. Dette er det viktigste spørsmålet Norge har å forholde seg til. Da er det veldig naivt at den viktigste og rikeste bransjen i Norge kommer opp med denne studien tilfeldig før valget.

- Det er grenser for hvor naive man skal være, oppsummerer Joly.

- Er det valgmanipulasjon?

- Ja, det mener jeg. Det er et utspring av konservative krefter som ikke vil ha det grønne skiftet, fordi de er redde for det. Dette er et bestillingsverk og det er nærsynt.

Eva Joly sier det ikke er noe direkte feil i rapporten, men mener den mangler mye.

- Jeg sier ikke at hver påstand er feil. Jeg sier til og med at hver påstand er riktig. To og to er jo fire her også. Men den er politisk utrolig uredelig. Det er alt den ikke sier som er alvorlig.

- Markedet blir borte

Rystad konkluderer i rapporten med at etterspørselen etter olje ikke er spesielt sensitiv for prisene. I tillegg påpeker de at tilbudssiden er langt mer fleksibel, blant annet gjennom amerikansk skifergass.

Joly peker på at Det internasjonale energibyrået (IEA) nylig gikk ut og sa at verden har funnet mer olje og gass enn det vi kan brenne hvis vi skal nå målet om maks 1,5-grads oppvarming.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

- De behandler ikke problemet som er at vi er i en slik situasjon at oljen må bli liggende. Spørsmålet er hvordan skal vår sivilisasjon overleve?

- Det er markedet for norsk olje og gass som blir borte. Det kan ikke Rystad, med alle respekt for ham, forhindre, fortsetter Joly.

Hun mener analysebyrået ikke tar hensyn til nye, strenge klimareguleringer fra EU som er på vei.

- Det virker som de ikke har hørt dette. Det er ikke tilbudssiden man skal gjøre noe med, det kommer veldig mange nye reguleringer som intenst vil påvirke etterspørselssiden

- Ingen faglig kritikk

Administrerende direktør i Rystad Energy, Jarand Rystad, sier til Dagbladet at han er overrasket over angrepet fra Joly. Som tidligere peker han på at selskapet hans også jobber for organisasjoner med helt andre interesser enn Norsk olje og gass.

- Vi arbeider hver dag med spørsmål knyttet til hvordan menneskeheten mest effektivt kan redusere globale klimagassutslipp. Blant våre kunder finnes blant annet miljøorganisasjoner, myndigheter og fornybarselskaper.

Rystad har, ifølge ham selv, verdens største database innenfor klimagassutslipp, ulike fornybare energiformer og karbonfangst- og lagring.

- Vi mener at bare gjennom faktabaserte og vitenskapelige analyser får gjort noe reelt med klimaproblemene. Vi står fullt bak funnene i for eksempel IPCCs siste rapport, som vi bruker mye i vårt arbeid, sier Rystad.

Han mener det virker som Joly mener man ikke bør påta seg den typen analyseoppdrag som Rystad Energy gjør. Den tidligere korrupsjonsjegeren mangler dessuten faglig tyngde i sin kritikk, mener Rystad.

- Vi har full faglig integritet i alt vi gjør. Vi har i denne sammenheng ikke blitt bedt om å skrive om hvordan sivilisasjonen skal overleve, men gjør gjerne det dersom vi får oppdraget. Jeg kommenterer gjerne på konkrete faglige innsigelser, men fant ingen slike i uttalelsene fra Joly.

Rapporten fra Rystad Energy var bestilt av bransjeorganisasjonen for oljeselskaper på norsk sokkel, Norsk olje og gass. Dagbladet har flere ganger bedt om å få se bestillingen fra dem. Direktør for næringspolitikk og kommunikasjon, Torbjørn Giæver Eriksen avviser dette.

- Vi har ikke noe mer å si om forholdet mellom Norsk olje og gass og Rystad Energy. Men fortsett gjerne debatten om det viktige innholdet i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer