Vladimir Kara-Murza:

- Mannen Putin frykter mest

Vennen til Putin-fienden Vladimir Kara-Murza avslører nye detaljer fra de nervepirrende dagene før pågripelsen.

KNUSENDE: Vladimir Kara-Murza ble ilagt den strengeste fengselsstraffen som er gitt til opposisjonelle i Russland siden Sovjetunionen under Stalin. Her er han avbildet under et besøk på Oslo Freedom Forum i 2017. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KNUSENDE: Vladimir Kara-Murza ble ilagt den strengeste fengselsstraffen som er gitt til opposisjonelle i Russland siden Sovjetunionen under Stalin. Her er han avbildet under et besøk på Oslo Freedom Forum i 2017. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Min venn Vladimir Kara-Murza er mannen Putin frykter aller mest.

Det skriver Bill Browder, en tidligere investor som nå har blitt en av de tydeligste Putin-kritiske aktivistene, i en fersk kommentar for Time Magazine.

Vladimir Kara-Murza er en av de aller fremste opposisjonsfigurene i Russland, og har i en årrekke vært svært kritisk til Putin og hans regime. Krigen i Ukraina er intet unntak.

Strengeste dommen siden Stalin

Han ble i april dømt til 25 år i fengsel for høyforræderi, den hittil strengeste fengselsstraffen Putin-regimet har gitt til kritikere. Grepet sammenliknes med forfølgelsen av dissidenter i Sovjetunionen under Josef Stalin.

I likhet med bortimot alle de mest profilerte opposisjonelle i Russland har han vært tvunget i eksil de siste åra.

28. mars 2022 spiste Browder, Kara-Murza og deres koner middag sammen i London. Da avslørte Kara-Murza sine planer om å dra tilbake til Russland.

5. april landet Kara-Murza på Sjeremetjevo lufthavn i Moskva.

- Fra sekundet han traff bakken, begynte jeg å se på klokka. Alt jeg ville var at 13. april skulle komme, dagen han skulle dra tilbake til kona i Washington, skriver Browder i kommentaren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer