Vladimir Kara-Murza:

- Mannen Putin frykter mest

Vennen til Putin-fienden Vladimir Kara-Murza avslører nye detaljer fra de nervepirrende dagene før pågripelsen.

KNUSENDE: Vladimir Kara-Murza ble ilagt den strengeste fengselsstraffen som er gitt til opposisjonelle i Russland siden Sovjetunionen under Stalin. Her er han avbildet under et besøk på Oslo Freedom Forum i 2017. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KNUSENDE: Vladimir Kara-Murza ble ilagt den strengeste fengselsstraffen som er gitt til opposisjonelle i Russland siden Sovjetunionen under Stalin. Her er han avbildet under et besøk på Oslo Freedom Forum i 2017. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Min venn Vladimir Kara-Murza er mannen Putin frykter aller mest.

Det skriver Bill Browder, en tidligere investor som nå har blitt en av de tydeligste Putin-kritiske aktivistene, i en fersk kommentar for Time Magazine.

Vladimir Kara-Murza er en av de aller fremste opposisjonsfigurene i Russland, og har i en årrekke vært svært kritisk til Putin og hans regime. Krigen i Ukraina er intet unntak.

Strengeste dommen siden Stalin

Han ble i april dømt til 25 år i fengsel for høyforræderi, den hittil strengeste fengselsstraffen Putin-regimet har gitt til kritikere. Grepet sammenliknes med forfølgelsen av dissidenter i Sovjetunionen under Josef Stalin.

I likhet med bortimot alle de mest profilerte opposisjonelle i Russland har han vært tvunget i eksil de siste åra.

28. mars 2022 spiste Browder, Kara-Murza og deres koner middag sammen i London. Da avslørte Kara-Murza sine planer om å dra tilbake til Russland.

5. april landet Kara-Murza på Sjeremetjevo lufthavn i Moskva.

- Fra sekundet han traff bakken, begynte jeg å se på klokka. Alt jeg ville var at 13. april skulle komme, dagen han skulle dra tilbake til kona i Washington, skriver Browder i kommentaren.

Men slik skulle det ikke gå.

Pågrepet etter intervju

Kara-Murza brukte de første dagene på å møte aktivister, journalister og venner. Han rakk også å legge ned blomster på brua der Boris Nemtsov ble drept i 2015.

I strid med det gjeldende lovverket i Russland brukte han i en rekke intervjuer ordet «krig» om den fullskala invasjonen av Ukraina. 11. april i fjor, bare timer etter et TV-intervju med CNN, ble Kara-Murza pågrepet.

OLIGARKJEGER: Fra denne bygningen i London jakter Bill Browder Putin og hans korrupte oligarkvenner. Vladimir Kara-Murza er en av hans viktigste støttespillere i arbeidet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OLIGARKJEGER: Fra denne bygningen i London jakter Bill Browder Putin og hans korrupte oligarkvenner. Vladimir Kara-Murza er en av hans viktigste støttespillere i arbeidet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

En måned etter pågripelsen uttalte hans kone Jevgenija, som bor i USA sammen med parets barn, at Putin hadde «signert sin dødsdom» ved å pågripe ektemannen.

- Putin hatet Vladimir (Kara-Murza, red.anm.) så mye at han beordret sikkerhetstjenestene sine til å forgifte ham i 2015, hevder Browder.

Browder selv står personlig heller ikke særlig høyt i kurs hos den russiske presidenten. Av alle Putins fiender er det bare Browder den russiske president har omtalt ved navn offentlig.

Falt i unåde

Den britiskbosatte amerikaneren var på starten av 2000-tallet Russlands største utenlandske investor, før han falt i unåde hos Putin da han la seg ut med korrupte oligarker.

Da hans regnskapsfører og samarbeidspartner Sergej Magnitskij døde under mystiske omstendigheter i fengsel i 2009, tiltok arbeidet med å ramme korrupte russiske oligarker.

Resultatet ble Magnitskij-lovverket - som gjør det mulig å sanksjonere personer som har begått menneskerettsbrudd eller vært del i grov korrupsjon i utlandet.

Browder og Kara-Murza har reist verden rundt sammen og drevet lobbyvirksomhet for å få på plass denne typen lovverk, også i Norge. Så langt har 34 land vedtatt lovverket.

- Putin ble så sint at han gjorde det å fjerne loven til sin aller største utenrikspolitiske prioritering, skriver Browder.

- Han og vennene hans har bygget opp enorme formuer ved å stjele penger, og de beholder formuene i Vesten. For dem, og spesielt Putin, er Magnitskij-lovverket en eksistensiell trussel.

SANKSJONER: Dagbladet tok en prat med grunnlegger av og direktør for Hermitage Capital Management, Bill Browder i London om hvordan han jobber med jakten på russiske oligarker. Video: Dagbladet TV / Nina Hansen Vis mer

Selv sanksjonert

Dommeren som dømte Kara-Murza til 25 år i fengsel, Sergej Podogriporov, ble i 2013 selv sanksjonert av USA under nettopp denne lovgivningen.

Bill Browder bruker nærmest all sin tid på å snakke om og fremme dette lovverket.

- Før krigen oppfattet folk arbeidet mitt som et hekt, som om jeg var skilt, og ikke klarte å slutte å snakke om eksen min. Jeg fikk beskjed om å slutte å mase om Russland hele tiden, sa han da Børsen møtte ham på kontoret hans i juni.

- Nå, etter invasjonen, vil alle høre på oss.

18. april i år, dagen etter at fengselsdommen ble avsagt, la Vladimir Kara-Murza ut et brev på sin Telegram-kanal.

- Jeg vil rette en stor takk til alle som har støttet meg det siste året, og spesielt den siste måneden. Venner, slektninger, samarbeidspartnere, bekjente og fremmede, skriver Kara-Murza.

Kara-Murza nevner videre sin bestemor, som i en alder av fire år måtte oppleve at faren hennes ble pågrepet og drept under Sovjetunionens artikkel 58. Loven omfattet det Sovjetunionen omtalte som «propaganda og agitasjon mot Sovjetunionen».

86 år seinere ble altså Kara-Murza selv dømt under Putins lover mot krigskritikk.

- Også min bestefar satt i Gulag under artikkel 58. Nylig gratulerte jeg min bestemor med 90-årsdagen i et brev fra fengselet, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer