Krigen i Ukraina:

- Marerittscenario for Putin

Russland-president Vladimir Putin gjør Europas verste mareritt til virkelighet ved å strupe gassforsyningen via gassledningen Nord Stream 1. Men Vestens respons kan gjøre Europas mareritt til Putins mareritt, mener NTNU-professor Jo Jakobsen.

- MARERITTSCENARIO: NTNU-professor Jo Jakobsen mener at det vil være et marerittscenario for Vladimir Putin om Vesten klarer å bevare samholdet gjennom energikrisa. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB
- MARERITTSCENARIO: NTNU-professor Jo Jakobsen mener at det vil være et marerittscenario for Vladimir Putin om Vesten klarer å bevare samholdet gjennom energikrisa. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Nå virker det som at Europa klarer å håndtere dette bedre enn man hadde fryktet. Dersom Europa klarer å bevare enigheten og samholdet, vil det være et marerittscenario for Putin, sier Jakobsen til Børsen og fortsetter:

- Moskva har med relativt åpne øyne skjøvet Vesten fra seg, men de alternative samarbeidspartnerne veier ikke opp for det på kort sikt, noe som kan koste dem dyrt. Russland håper at Vesten vil bli mindre viktig økonomisk enn de er i dag, men det er en veldig stor risiko å ta.

På sett og vis synes NTNU-professoren at Russlands trekk er logisk.

- Russland har ikke så mange kort på hånda i møte med Vesten. Handlingsrommet deres begrenser seg til det militære og til gass og energi. Men Russland kan ikke foreta seg noe militært mot Vesten uten at det ender i katastrofe. Dermed står de igjen med det ene kortet, og sånn sett er det logisk at de velger å spille det.

Mener å se en innrømmelse

Russland-ekspert og seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen ved Dansk Institut For Internationale Studier (DIIS) har uttalt til Berlingske at Russlands politiske spill er i ferd med å kulminere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer