Marerittscenario: - Ikke skjedd før

SAS-konflikten nærmer seg smertegrensen. Eksperter mener begge parter vil tape dersom streiken går til tvungen lønnsnemnd.

KRITISK: 900 SAS-piloter gikk ut i streik mandag forrige uke. Samtidig vokser krisen for SAS dag for dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: 900 SAS-piloter gikk ut i streik mandag forrige uke. Samtidig vokser krisen for SAS dag for dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ei uke, drøye 1100 kansellerte flyginger i Norge, og et konservativt anslått inntektstap på 700 millioner kroner seinere, står partene i SAS-streiken fortsatt fullstendig fastlåst.

Hittil er titusener av passasjerer berørt og strandet, og mandag kan mye tyde på at situasjonen er i ferd med å bli langt mer alvorlig.

I formiddag tok Statsforvalteren i Troms og Finnmark grep og kalte inn til hastemøte om pilotstreiken. Bakteppet er at helseforetakene i Nord-Norge har meldt at de sliter med å få nøkkelpersonell på jobb i tide.

- Statsforvalterene ser alvorlig på situasjonen og at vi nå faktisk ikke har realistiske alternative transportmuligheter av pasienter og kritisk helsepersonell i nord, skriver statsforvalterene i en pressemelding etter møtet.

- Egner seg dårlig

Situasjonen reiser spørsmål om fare for liv og helse. Det er det viktigste kriteriet for at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd - som i flyteknikerstreiken. Et slikt utfall kan bli katastrofalt for begge parter.

- Denne saken egner seg egentlig veldig dårlig for tvungen lønnsnemnd, og det gjelder begge parter, sier arbeidsrettsekspert Alexander Sønderland Skjønberg til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer