Marerittscenario: - Ikke skjedd før

SAS-konflikten nærmer seg smertegrensen. Eksperter mener begge parter vil tape dersom streiken går til tvungen lønnsnemnd.

KRITISK: 900 SAS-piloter gikk ut i streik mandag forrige uke. Samtidig vokser krisen for SAS dag for dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: 900 SAS-piloter gikk ut i streik mandag forrige uke. Samtidig vokser krisen for SAS dag for dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ei uke, drøye 1100 kansellerte flyginger i Norge, og et konservativt anslått inntektstap på 700 millioner kroner seinere, står partene i SAS-streiken fortsatt fullstendig fastlåst.

Hittil er titusener av passasjerer berørt og strandet, og mandag kan mye tyde på at situasjonen er i ferd med å bli langt mer alvorlig.

I formiddag tok Statsforvalteren i Troms og Finnmark grep og kalte inn til hastemøte om pilotstreiken. Bakteppet er at helseforetakene i Nord-Norge har meldt at de sliter med å få nøkkelpersonell på jobb i tide.

- Statsforvalterene ser alvorlig på situasjonen og at vi nå faktisk ikke har realistiske alternative transportmuligheter av pasienter og kritisk helsepersonell i nord, skriver statsforvalterene i en pressemelding etter møtet.

- Egner seg dårlig

Situasjonen reiser spørsmål om fare for liv og helse. Det er det viktigste kriteriet for at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd - som i flyteknikerstreiken. Et slikt utfall kan bli katastrofalt for begge parter.

- Denne saken egner seg egentlig veldig dårlig for tvungen lønnsnemnd, og det gjelder begge parter, sier arbeidsrettsekspert Alexander Sønderland Skjønberg til Børsen.

STREIK: Konsernsjef i SAS Anko van der Werff raser etter at det nå blir pilot-streik. Video: Mia Engenes Bratlie. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

Det har vært steile fronter mellom pilotforeningene og SAS. Dersom den norske staten griper inn, vil det være opp til Rikslønnsnemnden å avgjøre utfallet av streiken.

- Partene vil ha enda sterkere insentiver til å bli enige på egen hånd, framfor at konflikten går til tvungen lønnsnemnd. Blir det tvungen lønnsnemnd, vil ikke pilotene få de prinsipielle løsningene de søker etter. Samtidig vil det komme nye tariffavtaler, og det er ikke gitt at SAS vil være tjent med det. Det kan stikke kjepper i hjulene på begge parter.

- Ikke skjedd før

En annen faktor er at streiken går på tvers av landegrenser, og omfatter 900 piloter i Norge, Sverige og Danmark.

- Kan de norske pilotene bli unntatt i et slikt scenario?

- Norske myndigheter kan ikke gripe inn i konflikter i utlandet. I teorien kan Stortinget vedta en lov som kun vil omfatte den norske parten i konflikten, men det vil være veldig spesielt når tre land er involvert.

- Jeg kjenner ikke til at det har skjedd før, fortsetter han.

- En risiko

Pilotene har argumentert for at de kjemper en prinsipiell kamp for grunnleggende rettigheter for arbeidstakere i Norge. I grove trekk dreier konflikten seg om uenighet knyttet til ansettelsesforholdene etter at SAS etablerte to bemanningsselskap i kjølvannet av pandemien.

- Spørsmålet om fare for liv og helse, er en vurdering Helsetilsynet og regjeringen må ta. Det vil ligge en grad av skjønn der, noe som vil være vanskelig for domstoler og andre organer å overprøve, fortsetter Skjønberg.

SAS-STREIK: Hotellkonge Petter Stordalen sier han synes det er ufattelig leit at ting har blitt som de har blitt i SAS. Video: Expressen. Reporter: Daniel Ingmo Vis mer

Fafo-forsker Kristine Nergaard mener at en tvungen lønnsnemnd kan bli aktuelt bare for norske piloter. Overfor NTB forklarer hun at verken pilotene eller SAS har særlig stor interesse av et slikt utfall.

- Det er en risiko for dem. De som ønsker å endre på en tariffavtale, vil være minst interessert i tvungen lønnsnemnd fordi Rikslønnsnemnda ofte er konservativ, sier Nergaard til NTB.

- Følger situasjonen tett

Skjønberg mener det er vanskelig å fastslå et slikt utfall på nåværende tidspunkt.

- Det er litt vanskelig å vite, slik situasjonen står nå. Kriteriet er fare for liv og helse. Det kan eksempelvis være for lav beredskap på sykehusene, at man ikke får gjennomført kritiske operasjoner, eller at det er mangel på personell ved intensivavdelingene, fortsetter han til Børsen.

Helsetilsynet opplyser til NRK mandag ettermiddag at de følger situasjonen tett.

- Vi følger situasjonen med tanke på helsetjenestens evne til å sikre liv og helse slik vi alltid gjør i tilknytning til lovlige arbeidskonflikter. Vi har planlagt rapportering til Helse- og omsorgsdepartementet i morgen innen utgangen av arbeidsdagen.

- Haster

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair forklarer at partene nå er under et voldsomt press.

- De må finne en løsning, og det meget snart. Sett fra mitt ståsted, så står pilotene fortsatt på de prinsipielle spørsmålene. De er villig til å gå lang for å sikre sin sak. For SAS er det cirka 100 millioner i inntektstap hver dag, i tillegg til omdømmetap og tillitstap blant potensielle investorer, sier Elnæs til Børsen.

SAS-pilotene opplyser selv at de er klare for å gjøre det som trengs for å sikre et trygt helsetilbud.

- Alle disse utfordringene har vi diskutert med pilotforeningene i Norge og Sverige. Jeg er helt sikker på at vi alle er klare til å gi alle dispensasjoner som det vil bli behov for, sier Henrik Thyregod, formann i Dansk Pilotforening og nestleder i SAS Pilot Group, til Børsen.

- Så dere vil gi nye dispensasjoner, dersom myndighetene mener streiken utgjør en fare for liv og helse?

- «You bet!». Hvis SAS selv stiller opp, så vil vi være der på pletten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer