Marerittscenario: - Ikke skjedd før

SAS-konflikten nærmer seg smertegrensen. Eksperter mener begge parter vil tape dersom streiken går til tvungen lønnsnemnd.

KRITISK: 900 SAS-piloter gikk ut i streik mandag forrige uke. Samtidig vokser krisen for SAS dag for dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: 900 SAS-piloter gikk ut i streik mandag forrige uke. Samtidig vokser krisen for SAS dag for dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ei uke, drøye 1100 kansellerte flyginger i Norge, og et konservativt anslått inntektstap på 700 millioner kroner seinere, står partene i SAS-streiken fortsatt fullstendig fastlåst.

Hittil er titusener av passasjerer berørt og strandet, og mandag kan mye tyde på at situasjonen er i ferd med å bli langt mer alvorlig.

I formiddag tok Statsforvalteren i Troms og Finnmark grep og kalte inn til hastemøte om pilotstreiken. Bakteppet er at helseforetakene i Nord-Norge har meldt at de sliter med å få nøkkelpersonell på jobb i tide.

- Statsforvalterene ser alvorlig på situasjonen og at vi nå faktisk ikke har realistiske alternative transportmuligheter av pasienter og kritisk helsepersonell i nord, skriver statsforvalterene i en pressemelding etter møtet.

- Egner seg dårlig

Situasjonen reiser spørsmål om fare for liv og helse. Det er det viktigste kriteriet for at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd - som i flyteknikerstreiken. Et slikt utfall kan bli katastrofalt for begge parter.

- Denne saken egner seg egentlig veldig dårlig for tvungen lønnsnemnd, og det gjelder begge parter, sier arbeidsrettsekspert Alexander Sønderland Skjønberg til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.