Krigen i Ukraina:

Marerittscenario: - Uten sidestykke i historien

Verden står overfor den største energikrisa på flere tiår. I verste fall kan det kaste verdensøkonomien ut i en global resesjon i høst, advarer oljeanalytiker.

KAN NÅ SJOKKPRIS: Dersom resten av Europa blir med på de kraftigste sanksjoene mot Russisk oljeproduksjon, kan prisene nå rekordnivåer. Det er ikke nødvendigvis bare godt nytt. Foto: Carina Johansen / NTB
KAN NÅ SJOKKPRIS: Dersom resten av Europa blir med på de kraftigste sanksjoene mot Russisk oljeproduksjon, kan prisene nå rekordnivåer. Det er ikke nødvendigvis bare godt nytt. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

- Oljeprisene kan nå 240 dollar fatet til sommeren, i et «worst-case scenario», dersom vestlige land ruller ut sanksjoner mot Russlands oljeeksport for full kraft.

Det sier oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy i en fersk og dyster markedsrapport onsdag. Til sammenlikning er den nåværende prisrekorden, som ble satt i 2008, på 147 dollar fatet.

Dagens Næringsliv omtalte rapporten først.

Tonhaugen viser til at sårbarheten i markedet allerede er på et rekordhøyt nivå, og at prisene skyter i været basert på forventninger om at sanksjonene mot russisk energi vil bli enda tøffere i tida framover.

- Uten sidestykke

Han understreker at dette «heldigvis ikke er det mest sannsynlige scenarioet», men ber likevel både analytikere og politikere om å forberede seg på den potensielt verste krisen for oljemarkedet siden Iraks invasjon av Kuwait i 1990.

- Dette er den største energikrisa på flere tiår, og effekten det vil ha på verdens aller viktigste råvare kommer til å være uten sidestykke i historien.

«Marerittscenarioet» avhenger av at flere vestlige land slutter seg til USAs oljeembargo mot Russland, og sammen sørger for en stopp på import av 4,3 millioner oljefat fra Russland hver eneste dag. Det vil gi et enormt gap mellom tilbud og etterspørsel, som ikke kan fylles av andre land på kort sikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer