Markedsverdien pulverisert: Astronomiske tap

Kinesiske myndigheter har satt ned foten for en rekke store selskaper og rikinger.

FIKK TRØBBEL: Jack Ma er en av de kinesiske rikingene som det siste halvåret har blitt satt kraftig på plass av det kinesiske kommunistpartiet. Foto: Chinatopix via AP / NTB
FIKK TRØBBEL: Jack Ma er en av de kinesiske rikingene som det siste halvåret har blitt satt kraftig på plass av det kinesiske kommunistpartiet. Foto: Chinatopix via AP / NTB Vis mer
Publisert

Det siste halvåret har de kinesiske myndighetene slått knallhardt til mot private selskaper. De har satt kjepper i hjulene for mange av landets superrike og mest kjente næringslivsmenn.

Enorme tap

Firmaer er blitt bøtelagt, det er blitt lagt ned forbud mot apper og kommet krav om at noen av de største selskapene må endre sin forretningsdrift radikalt.

Det har ført til at store og innflytelsesrike kinesiske selskaper har tapt en markedsverdi på over 1200 milliarder dollar, snaue 11 000 milliarder norske kroner, ifølge CNN.

Så seint som forrige uke forsvant hundrevis av milliarder av papirverdier ut av vinduet etter at myndighetene annonserte nye regler for å stagge Kinas profittdrevne utdanningsindustri og hurtigmatsektor.

- Det er flere dimensjoner her. Du har tech-selskapene som har fått lov til å utvikle seg over lengre tid, og er blitt veldig store og sterke aktører som har mye makt, sier sosialantropolog og spesialrådgiver i The Governance Group, Henning Kristoffersen til Børsen.

Kristoffersen er også ekspert på kinesisk politikk og samfunnsforhold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.