Masseoppsigelse i SAS

SAS sier opp tusenvis av ansatte som følge av coronakrisa.

MASSEOPPSIGELSE: Luftfartsselskapet SAS har blitt hardt rammet av coronakrisa. Nå sier de opp tusenvis av ansatte i både Danmark og Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
MASSEOPPSIGELSE: Luftfartsselskapet SAS har blitt hardt rammet av coronakrisa. Nå sier de opp tusenvis av ansatte i både Danmark og Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Omkring 1600 ansatte i luftfartselsskapet SAS i Danmark har mandag mottatt oppsigelsesbrev.

Det bekrefter styreleder i fagforeningen for selskapets kabinpersonale, Christa Ceré, ifølge danske BT.

– Det er et veldig høyt antall, og mine medlemmer har det ikke bra. Hele bransjen er rammet, så de kan ikke bare søke en annen jobb, sier hun til avisa.

Varslet kutt

I april varslet SAS at de ville kutte inntil 5000 ansatte som følge av coronapandemien. Ifølge en børsmelding handlet dette om fulltidsansatte i Sverige, Norge og Danmark.

– Covid-19 har tvunget SAS til å ta stilling til en helt ny virkelighet som kommer til å gi følger ikke bare i de nærmeste månedene, men de neste åra, sa konsernsjef Rickard Gustafson den gang.

Nå sier SAS Danmark opp 1600 ansatte, hvorav omtrent 700 er kabinansatte og 176 piloter. I tillegg rammes 96 teknikere, 51 administrerende medarbeidere og 600 av selskapets bakkemannskap, ifølge danske Nyheder.

Ceré sier til BT at hun håper flyaktiviteten vil stige, slik at de ansatte kan vende tilbake.

Norske ansatte rammes også

Pressesjef i SAS, John Eckhoff, forteller til Dagbladet at også norske ansatte vil bli sagt opp.

– I Norge vil SAS nedbemannes med 1300 fulltidsansatte. I gjennomsnitt vil alle selskapets områder nedbemannes med 40%, sier Eckhoff.

Oppsigelsesprosessen foregår imidlertid annerledes her til lands. I Danmark får alle berørte beskjed samtidig, mens prosessen i Norge i større grad bygger på kommunikasjon mellom den enkelte og ledelsen. Derfor vil oppsigelsene skje mer gradvis i Norge.

– Nedbemanningen er dessverre helt nødvendig for å tilpasse etterspørselen på markedet. Det er en vanskelig tid for hele bransjen, og selv om flytrafikken nå øker, ligger vi foreløpig bare på 30 % av kapasiteten på sommerstid. Per nå ser det ikke ut til at vi vil nærme oss normalen før i 2022, sier Eckhoff til Dagbladet, og legger til:

– Det er ingenting som vil glede oss mer enn å kunne tilby våre flinke og lojale medarbeidere jobben tilbake i framtida.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer