Lønnsstøtteordning:

Massepermitterer:
- Vi er svært skuffet

Fredag la regjeringen fram sin nye lønnsstøtteordning. - Vi får bare smuler, raser ledelsen i Fursetgruppen.

MASSEPERMITTERER: Flere hotellkjeder varsler massepermitteringer. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
MASSEPERMITTERER: Flere hotellkjeder varsler massepermitteringer. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Publisert

Som følge av strengere tiltak og ny skjenkestopp i landet skal staten ta på seg en del av lønnskostnadene til kriserammede bedrifter. En lønnsstøtteordning har vært kraftig etterspurt, etter at næringslivene har blitt hardt rammet av de strenge tiltakene.

- Det er mange som er i en krevende arbeidssituasjon. Vår jobb er å gjøre situasjonen tryggere for arbeidstakere- og givere, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Forrige uke kom det fram at regjeringen var i gang med å ferdigstille en slik ordning. Skuffelsen var imidlertid stor under fredagens pressekonferanse, da lønnsstøtteordningen ble lagt fram.

Massepermitterer

Lønnsstøtteordningen vil gjelde for bedrifter som er sterkt berørt av nasjonale smitteverntiltak som begrenser aktivitet, som antallsbegrensninger, krav om bordplassering, skjenkerestriksjoner eller liknende. Eksempler på dette er hoteller og restauranter, barer, teatre og kinoer.

Lønnsstøtten settes til maks 30 000 kroner i måneden per ansatt som bedriften velger å beholde i arbeid, begrenset til maks 80 prosent av den ansattes bruttolønn.

- Jeg er veldig skuffet over at det ikke kommer en bedre ordning. Dette er en bransje som stenger ned og permitterer for tredje gang. For denne bransjen så blir dette som en ny lockdown, sier konserndirektør i Thon Hotels, Morten Thorvaldsen.

Thorvaldsen mener regjeringen tar for lite hensyn. Han forteller videre at de nå vil vurdere ytterligere permitteringer.

Også Gjøran Sæther i Fursetgruppen er lite imponert over ordningen regjeringen kommer med.

- Denne ordningen kommer ikke til å hjelpe noen ting. Det regjeringen legger fram her stemmer ikke med det vi sitter igjen med. Vi sitter igjen med smuler, sier Sæther til Dagbladet.

TABBE: Petter Stordalen blir gjort oppmerksom på en liten detalj VED det nye hotellet hans på Hasle i Oslo som gjør at han bryter ut i latter. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Video: Julie Tran / Signe Stenersen. Vis mer

Svært frustrert

Karl-Henning Svendsen, administrerende direktør i Noho, synes lønnskompensasjonen frustrerer mer enn den hjelper.

- Vår frustrasjon er tilsvarende stor når vi ser hva som kommer i den forespeilede lønnskompensasjonspakken. En samlet bransje sammen med organisasjonene og LO har vært overtydelige om hvor viktig lønnskompensasjon er for at levedyktige bedrifter skal kunne holde på ansatte og kompetanse, sier han og legger til:

- Det som er blitt presentert nå monner overhodet ikke. Det er bare staten som vil tjene på dette da de vil få lavere kostnader dersom utelivet benytter seg av lønnskompensasjon istedenfor permittering. For at ordningen skal hjelpe må vi ha minst 80 prosent dekning.

Ifølge Svendsen må de nå permittere alle de ansatte.

- Når vi må ta alle eller ingen, så blir dessverre alternativet at alle blir permittert. Vi stenger også alle stedene nå, sier han.

FINNES MULIGHETER: Nærmere 200 000 står uten jobb i coronakrisen. Samtidig står mange jobber ledige. Video: Øystein Sæthre. 20. mars 2020 Vis mer

Møtte ikke forventningene

Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, hadde håpet at regjeringen la fram en ordning som traff enda bedre.

- Det er en del bedrifter som vil kunne nyte godt av ordningen, men ut ifra de massive tilbakemeldingene vi har mottatt i dag, så ser vi at det er lagt begrensninger i ordningen. Det betyr at mange ikke kan bruke den, men må benytte seg av permitteringer, sier Hauglie til Børsen.

Hensikten med lønnsstøtteordningen er å unngå permittering, men Hauglie forteller at for mange av de store bedriftene blir egenandelen for høy.

- Det er synd, sier hun.

Hauglie påpeker at det er lagt inn et vilkår som gjør at man må velge mellom lønnsstøtte og permittering, og at man ikke kan benytte seg av begge deler.

- For de store bedriftene vil det være for dyrt å ha alle i jobb. En bedre løsning ville vært om man kunne kombinere støtten og permittere noen. Ordningen slik den er nå bidrar til flere permitteringer enn nødvendig.

Hauglie håper at mange benytter seg av lønnsstøtteordningen, men frykter at mange lar være. Hun er spent på å se hvordan bedriftene agerer de neste dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer