Burger King i USA:

Massesøksmål etter burger-sjokk

Over hundre personer saksøker amerikanske Burger King for det de mener er villedende markedsføring.

BURGER-BRÅK: Amerikanske Burger King saksøkes etter at de skal ha blåst opp størrelsen på maten de reklamerer for. Foto: AP
BURGER-BRÅK: Amerikanske Burger King saksøkes etter at de skal ha blåst opp størrelsen på maten de reklamerer for. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I massesøksmålet skriver Florida-advokaten Anthony Russo at Burger King i sine amerikanske reklamekampanjer blåser opp burgerne sine.

På denne måten framstiller kjeden - ifølge saksøkerne - maten sin som mye større enn det den egentlig er.

SJOKKERER: - Modig, sier Ragnhild Silkoset, professor i markedsføring. VIDEO: Burger King / Stanley Adams, María Grever Vis mer

«Betraktelig overvurdert»

I søksmålet skriver Russo ifølge NBC News at det var i 2017 at Burger King i USA begynte å blåse opp burgerstørrelsen.

- Størrelsen på praktisk talt hver eneste matvare som Burger King reklamerer for er betraktelig overvurdert, står det i søksmålet.

Russo viser til reklamer for kjedens signaturburger Whopper, som ifølge ham er hele 35 prosent større på reklamebildene enn i virkeligheten.

Ifølge jusnettstedet Top Class Action mener saksøkerne at det er enorm forskjell på burgeren i reklamen, og hvordan den ser ut i virkeligheten.

- Selv om størrelsen på Whopper i annonsene har økt betraktelig, har verken oppskriften, biffmengden eller ingrediensene i Burger Kings Whopper noensinne endret seg, står det.

- Mange sliter

Ifølge bransjenettstedet Entrepeneur mener saksøkerne at amerikanske Burger King lurer kundene trill rundt.

- Med inflasjon og økte mat- og kjøttpriser, sliter mange forbrukere, skrives det.

REKLAME OG VIRKELIGHET: Saksøkerne har sendt dette bildet til retten for å vise hvordan burgerne ser ut i reklamene, og hvordan de ser ut når de blir servert. Foto: Myndighetene i Sør-Florida
REKLAME OG VIRKELIGHET: Saksøkerne har sendt dette bildet til retten for å vise hvordan burgerne ser ut i reklamene, og hvordan de ser ut når de blir servert. Foto: Myndighetene i Sør-Florida Vis mer

- Burger Kings løfte til forbrukerne om en stor porsjon mat får forbrukere til å gå til eller bestille fra Burger King og foreta kjøp de ellers ikke ville ha gjort, står det videre.

Ingen kommentar

I søksmålet blir det bedt om økonomisk erstatning, samt en rettskjennelse på at Burger King i USA må slutte med sin påståtte villedende praksis.

Verken Burger King i USA, eller deres eierselskap Restaurant Brands International, har kommentert søksmålet i amerikanske medier.

Fikk refs

Dette er ikke første gang Burger King blir anklaget for å blåse opp mat i reklamer.

For tolv år siden ga myndighetene Burger King i Storbritannia refs for å ha reklamert for burgere som var betraktelig mindre enn i virkeligheten.

I 2020 avgjorde en dommer i California at tacokjeden Chipotle skulle betale 6,5 millioner dollar, altså 56 millioner kroner, i erstatning etter en reklamekampanje.

I reklamen hevdet Chipotle at de ikke serverte mat med genmodifiserte organismer - noe som skulle vise seg å ikke stemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer