Intens jakt på corona-juksere:

Massiv coronastøtte-juks: - Som å naske godteri fra butikken

Dagbladet har funnet mulig coronajuks hos over 100 selskaper.

INTENS JAKT: Økokrim aksjonerte torsdag og fredag mot en rekke personer og adresser i Oslo-området. De arresterte og siktet en rekke personer for i sammenheng med mistenkt bedrag med coronastøtte. Foto: Bjørn Langsem
INTENS JAKT: Økokrim aksjonerte torsdag og fredag mot en rekke personer og adresser i Oslo-området. De arresterte og siktet en rekke personer for i sammenheng med mistenkt bedrag med coronastøtte. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jakten på dem som jukser med corona-støtten har blitt intensivert de siste månedene.

Det er samtidig som støtte-milliardene renner inn i den norske økonomien.

Sist uke bevilget regjeringen ytterlige 17 milliarder oljekroner til et kriserammet norsk næringsliv, blant annet skal det etableres en ny kompensasjonsordning.

Dette kommer på toppen av alle milliardene som allerede er pøst inn.

Nå mistenker både Økokrim og Oslo-politiet at juks med støtteordningen har vært massiv under pandemien.

PÅGREPET: Totalt fire personer ble pågrepet av Økokrim de siste to dagene. Foto: Bjørn Langsem
PÅGREPET: Totalt fire personer ble pågrepet av Økokrim de siste to dagene. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet at politiet nå etterforsker mer enn 50 saker med mistenkt coronastøtte-juks. Økokrim har estimert at 60 prosent av sakene gjelder misbruk av den såkalte lønnskompensasjonsordningen.

Per dags dato er det utbetalt over 8 milliarder kroner i lønnskompensasjon til 74 000 bedrifter for 393 000 arbeidstakere.

Coronajuks-razzia

Økokrim aksjonerte torsdag og fredag mot en rekke personer og adresser i Oslo-området. De arresterte og siktet en rekke personer for bedrag med coronastøtte.

- Økokrim har pågrepet fire personer. De er siktet for ulike grove helerier, og en av de er også siktet for grovt bedrageri av Nav. De er pågrepet fordi det foreligger bevisforspillelsesfare, sier politiadvokat i Økokrim, Daniel Sollie, til Dagbladet.

CORONAJUKS-RAZZIA: Økokrim slo til mot en rekke privatadresser i Oslo-området. Foto: Bjørn Langsem
CORONAJUKS-RAZZIA: Økokrim slo til mot en rekke privatadresser i Oslo-området. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Etter det Dagbladet erfarer, så er personene en del av et nettverk som skal ha misbrukt den såkalte lønnskompensasjonsordningen.

Dagbladet var til stede i går da seks politimenn tok seg inn i en privatleilighet i Groruddalen i Oslo. Et par timer seinere bar de ut en rekke esker med beslag, og to personer ble ført ut til politibiler og tatt ned til sentrum for avhør.

Fredag aksjonerte Økokrim mot enda en privatleilighet i Oslo, og mot et næringslokale.

Mistenkt millionbedrageri

- Vi kan av hensyn til etterforskingen ikke kommentere hvilke beløp det er snakk om, utover at både heleriene og bedrageriet de er siktet for er å anse som grovt. Av samme grunn kan vi heller ikke gi ytterligere opplysninger fra etterforskingen på nåværende tidspunkt, sier Solli til Dagbladet.

Personene som er siktet har tilknytning til et selskap som har fått corona-støtte for åtte ansatte, ifølge data fra Nav, og det skal også være koblinger til et selskap fra et annet sted i Norge, som har mottatt lønnskompensasjon for 51 ansatte, ifølge de samme dataene.

TOK BESLAG: En større Økokrim-aksjon har pågått de to siste dagene i Oslo-området. Her fra et næringslokale i Oslo. Foto: Bjørn Langsem
TOK BESLAG: En større Økokrim-aksjon har pågått de to siste dagene i Oslo-området. Her fra et næringslokale i Oslo. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Pengene selskapet fikk fra Nav kom fra den såkalte lønnskompensasjonsordningen, som skulle kompensere bedrifters og ansattes første periode med lønnsutbetalinger etter permitteringer på grunn av corona-utbruddet.

Potensielt var det mulig å få ut 42 141 per lønnsforhold (18 dager med lønn tilsvarende 6G). Ordningen blir forvaltet av Nav.

Det betyr at bare de to selskapene kan ha fått nærmere 2,5 millioner kroner i støtte for det politiet mistenker er fiktive ansettelsesforhold.

De fire mennene har fått oppnevnt forsvarere, men Dagbladet kjenner foreløpig ikke forsvarernes identitet og har heller ikke vært i kontakt med de siktede. Vi vet derfor ikke hvordan de stiller seg til siktelsen.

100 saker

Mye tyder på at dette bare er starten. Dagbladet har den siste måneden skrevet om rekke nettverk som er mistenkt for omfattende coronastøtte-juks.

Dagbladet var også kjent med nettverket som Økokrim aksjonerte imot før vi ble klar over at politiet etterforsket det samme nettverket.

Dette selskapet er nemlig bare ett av nærmere 100 selskaper som Dagbladet, ved å koble bedriftsinformasjon fra ulike registre, har identifisert som mulige corona-juksere.

I flere av sakene er det serie-kriminelle og gjengangere fra straffesaker som står bak det mistenkte bedrageriet.

Ba om straffefritak

For eksempel har Dagbladet klart å identifisere en 27-åring som er mistenkt av Økokrim for å ha svindlet til seg over en halv million kroner i coronajuks-penger.

I sommer tryglet den 27 år gamle Oslo-mannen retten om å slippe fengselsstraff. Politiet hadde funnet 134 gram hasj hjemme hos mannen, og han hadde igjen kjørt uten lovlig førerkort.

Mannen, som er seriekriminell, hadde ei lang liste med dommer bak seg. Blant annet hadde han blitt dømt for ran, vold, for oppbevaring av narkotika, bæring av kniv på offentlig sted, besittelse av slagvåpen uten aktverdig grunn, kjøring uten gyldig førerkort og brudd på legemiddelloven

ROLEX-HVITASKING: Økokrim mistenker at disse klokkene ble brukt til å hvitvaske utbytte fra corona-svindel. Foto: Økokrim
ROLEX-HVITASKING: Økokrim mistenker at disse klokkene ble brukt til å hvitvaske utbytte fra corona-svindel. Foto: Økokrim Vis mer

Men nå hadde han blitt et bedre menneske, fått orden på livet, fått jobb og deltatt på kurs, og skulle satse på familien.

«Det er viktig for meg å få orden på livet mitt», sa han i retten 22 juni i år. Han fortalte at han fikk jobb i januar, gjennomførte kurs i april og begynte deretter i arbeid.

«Jeg vil miste jobben dersom jeg må sone i fengsel i 55 dager», sa han.

Retten valgte, under tvil, å tro på mannen, og idømte ham 22. juni i år samfunnsstraff på 53 timer.

PÅGREPET: En mann i 30-årene ble pågrepet sist fredag. Foto: Bjørn Langsem
PÅGREPET: En mann i 30-årene ble pågrepet sist fredag. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Fikk corona-støtte

Men nå kan Dagbladet avdekke at den 27 år gamle mannen mest sannsynligvis allerede da var i full i gang med å begå kriminalitet på nytt.

Dagbladet har gjennom innsyn hos Nav, ved å gå gjennom data fra Brønnøysundregistrene og ved hjelp av tilgang til A-meldinger, gransket et bedriftsrådgivningsselskap som mannen etablerte i 2019.

Firmaet fikk i sommer, ifølge data fra Nav, lønnskompensasjon for mer enn 12 ansatte, som skulle ha vært permittert i løpet av våren på grunn av corona-utbruddet. Men samtlige ansatte er fiktive, har mannen erkjent.

Enkeltpersonforetaket var aldri registeret i merverdiavgiftsregisteret, ifølge data fra Brønnøysundregistrene.

Potensielt var det mulig å få ut 42 141 kroner per lønnsforhold (18 dager med lønn tilsvarende 6G). Det betyr at selskapet til 27-åringen kan ha fått utbetalt opp til 505 692 kroner.

Den såkalte lønnskompensasjonsordningen, som skulle kompensere bedrifters og ansattes første periode med lønnsutbetalinger etter permitteringer på grunn av corona-utbruddet, var bare mulig å søke på fra midten av juni og til og med 31. august. Firmaet ble slettet fra registrene 28. august.

Oslo  20121029. Førstestatsadvokat Petter Nordeng under første dag av økokrim-saken mot Helge Vilhelmsen, som er tiltalt for grovt heleri av verdier i størrelsesorden USD 2.300.000.000 i Oslo tingrett mandag morgen.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB
Oslo 20121029. Førstestatsadvokat Petter Nordeng under første dag av økokrim-saken mot Helge Vilhelmsen, som er tiltalt for grovt heleri av verdier i størrelsesorden USD 2.300.000.000 i Oslo tingrett mandag morgen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Vis mer

Rolex-hvitvasking

Mannen har nå innrømmet forholdene overfor politiet. Det er Økokrim som har etterforsket saken. Det er også, etter det Dagbladet erfarer, den samme saken at Økokrim har beslaglagt en rekke dyre Rolex-klokker.

Økokrim mistenker at klokkene har blitt brukt til å hvitvaske coronajuks-pengene.

- Vi beslagla disse Rolex-klokkene da vi ransaket huset til en av de siktede. Vi undersøker nå hvor de kommer fra og om de skulle brukes til å hvitvaske profitt fra straffbare handlinger, sa førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet for ei uke siden.

- Mannen har erkjent at han skapte fiktive ansatte og brukte deres personnumre til å hente inn Nav-støtte, sa Nordeng videre.

- Som å naske godteri

27-åringens forsvarer, Øyvind Bratlien, sier rådgivningsselskapet til siktede ble etablert i 2019 med «legitime hensikter».

- Siktede har erkjent at han angrer og vil gjøre opp. Dette ble dessverre en enkel utvei for ham i en vanskelig livssituasjon. Det må antas at straffenivået i disse sakene vil ligger under det som er normalt, når Nav gjør det så enkelt å få ut penger. Det var nesten like lett som å naske godteri i butikken. Det var ingen form for kontroll, skriver Bratlien i en e-post til Dagbladet.

- SOM Å NASKE GODTERI: - Det var nesten like lett som å naske godteri i butikken. Det var ingen form for kontroll, skriver en forsvareren til en corona-siktet mann, Øyvind Bratlien i en e-post til Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- SOM Å NASKE GODTERI: - Det var nesten like lett som å naske godteri i butikken. Det var ingen form for kontroll, skriver en forsvareren til en corona-siktet mann, Øyvind Bratlien i en e-post til Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Forsvareren ber altså om strafferabatt fordi det var så lett å stjele.

Økokrim ønsker ikke å kommentere Bratliens uttalelser, men det gjør Oslo-politiet som reagerer på Bratliens uttalelser.

- På generelt grunnlag vil vi nok anføre at det er ett betydelig skjerpende element at man har utnyttet en akutt alvorlig samfunnssituasjon til egen vinning. Skal man sammenlikne dette med noe, så er plyndring i evakuerte områder mer nærliggende enn naskeri i godteributikk, sier politiadvokat Helge Vigerust, som leder Oslo-politiets arbeid mot coronajukserne.

NETTVERK: Politiet mener at en norskpakistanske forretningsmannen hadde en sentral rolle i et nettverket av mistenkte corona-svindlere. Foto: Privat
NETTVERK: Politiet mener at en norskpakistanske forretningsmannen hadde en sentral rolle i et nettverket av mistenkte corona-svindlere. Foto: Privat Vis mer

Bedrageri-indikasjoner

Dagbladet mistenkte juks med coronatilskudd i selskapet til den tiltalte mannen, før vi ble kjent med Økokrims etterforskning. Dette selskapet er nemlig bare ett av nærmere 100 selskaper som Dagbladet, ved å koble bedriftsinformasjon fra ulike registre, har identifisert som mulige corona-juksere.

Eksempelvis har vi gått gjennom samtlige selskaper som har fått lønnskompensasjon, men som samtidig hadde 0 ansatte i september og 0 ansatte i september – altså før og etter tilskuddsperioden.

  • Slik identifiserte vi selskaper som politiet nå bekrefter at de mistenker er et nettverk av coronajuksere. Selskapene er mistenkt for å ha bedratt ordningen for millioner av kroner. Dagbladet har fått tak i a-meldinger og andre dokumenter som viser at nettverket skal ha gjort om 95 mistenkte fiktive ansatte til like mange «bedriftsrådgivere» med lønn opp til 1,2 millioner kroner. De siktede i dette nettverket skal ha misbrukt personnumre til både avdøde mennesker og kjente personer, som visepolitimesteren i Oslo, Sveinung Sponheim.
  • Det var også slik vi klarte å identifisere selskapet til en straffedømt mann i 30-åra, som kan ha fått millioner av kroner for 53 mistenkte «spøkelsesansatte» - samtidig som han satt i fengsel for narkotikaforbrytelser.

Dette er bare et fåtall av de sakene Dagbladet er kjent med.

BARE STARTEN: - Politiet kommer til å etterforske coronastøtte-juks i årevis framover, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog
BARE STARTEN: - Politiet kommer til å etterforske coronastøtte-juks i årevis framover, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Lang liste

Politiadvokat Helge Vigerust, som leder coronajuks-jakten hos Oslo politidistrikt, bekrefter at også politiet har ei lang liste med mulige coronajuksere.

- Så vidt jeg forstår har dere anvendt en metode som vil gi dere mange potensielle kandidater å skrive om, noen av dem er sikkert i vår sakskomplekser. Vi har flere komplekser og enkeltsaker, sier Vigerust til Dagbladet. Han sier de nå har en liste over foretak som skal vurderes.

- Etterforskningen så langt har gått ut på å innhente opplysninger fra banker osv. Deretter har vi startet avhør av formelle ledere og andre interessante personer i sakene. Informasjonsmengden er betydelig, og jeg trenger en analyse av materialet. Det innebærer egentlig å bryte ned rapporter på noen tusen sider i enkeltbiter, og sette opp puslespill for å se om vi har tilstrekkelig materiale til å sikte noen sier Vigerust til Dagbladet.

Han legger til: - Vi rammes av det kjente fenomenet: ting tar tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer