Påskeferie:

Massiv pågang: - Utsolgt

For mange nordmenn gir lommeboka ikke fra seg noe annet enn et kaldt gufs i disse dager. Likevel står vinterdestinasjonene overfor en brennhet påske.

TRYSIL PÅ TOPP: Nordmenn går tilsynelatende ikke på akkord med en påskeferie til fjells - selv om prisene har økt kraftig. Ifølge en oversikt fra markedsplassen Finn, er Trysil - som avbildet her - den mest populære destinasjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRYSIL PÅ TOPP: Nordmenn går tilsynelatende ikke på akkord med en påskeferie til fjells - selv om prisene har økt kraftig. Ifølge en oversikt fra markedsplassen Finn, er Trysil - som avbildet her - den mest populære destinasjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Nordmenn trosser trangere tider og planlegger å holde den tradisjonsrike hyttepåsken hellig. Faktisk viser bookingtall fra Finn at pågangen blir ekstra stor i år.

- Det er cirka 12 prosent høyere volum i snitt sammenliknet med påsken i fjor, opplyser kommersiell direktør for Finn reise, Terje Berge, til Børsen.

Skidestinasjonen Trysil troner øverst på lista over de mest populære påskedestinasjonene, etterfulgt av Øyer, Hemsedal og Sjusjøen. Også Rauland, Hovden i Setesdal og Geilo kan forberede seg på et større innrykk av hyttegjester.

Og det er ikke bare hyttene som er populære.

- Vi ser for eksempel at Radisson Trysil er utsolgt fram til sommeren, bortsett fra at man ennå kan finne noen få plasser midt i uka, men alle helger er utsolgt.

- Drar til utlandet

En skulle nesten tro det har blitt lokket med gode overnattingstilbud. Tvert imot, forklarer Berge.

- Prisene er en god del høyere enn i fjor og mye er allerede booket. Hvis man ønsker å sikre seg ei hytte på fjellet, så burde man ha bestilt for lenge siden, forklarer han.

14 år gamle Tomine Annie Dalen og familien opplevde et oppsiktsvekkende værfenomen under sin hyttetur i Abelvær, Trøndelag. Video: Privat. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Og det er ikke bare fjellet som frister de feriesultne.

- Vi ser også en feriehusøkning i påsken til Spania på cirka 10 prosent i forhold til i fjor.

Selv om dyrtida merkes for de fleste, konstaterer en fersk undersøkelse fra Virke at nordmenn planlegger å punge ut vesentlig mer på ferie i år.

En gjennomsnittshusholdning anslår å bruke 45 900 kroner - som er et hopp på 10 000 kroner mer enn i fjor.

DNT vil imidlertid minne om at det også finnes rimeligere alternativer.

- Det har vært en erkjennelse en stund at manges økonomi er og blir strammere framover. Det betyr at mange må tenke nytt om ferie, også dem som tidligere hadde det romsligere økonomisk. Heldigvis har dette landet så mye å by på av spennende og rimelige ferieturer, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang.

- Gjør det nå

I fjor kunne DNT rapportere om beste påskestart på mange år. Mye tyder på at årets påske ikke blir noe dårligere.

- Et par av våre betjente hytter i fjellet har mange bestillinger for påsken allerede, men det er ingen grunn til å miste motet om man planlegger påskeferie til fjells med DNT, sier Solvang.

- Bør man være rask hvis man ønsker å sikre seg hytte på fjellet i år?

- Det er god plass hos DNT. Særlig på de betjente hyttene i fjellet. Men om man ønsker å bestille overnatting i en av de mindre hyttene bør man gjøre det nå. Det er jo så moro å planlegge tur, så jeg anbefaler alle å gå inn på DNTs nettsider for å se hva som passer deg og hva som er ledig.