Massive lovbrudd hos «bærekraftig fisk»-sertifiserte mottak

21-kroner i timen, opptil 32-timersdager og farlige boforhold.

MILJØ-MERKET: Norsk sjømat som har blitt produsert under ulovlige arbeidsforhold har blitt solgt som «bærekraftig, miljømerket sjømat». Foto: MSC
MILJØ-MERKET: Norsk sjømat som har blitt produsert under ulovlige arbeidsforhold har blitt solgt som «bærekraftig, miljømerket sjømat». Foto: MSC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Grov sosial dumping, livsfarlige boforhold og timelønn helt ned til 21 kroner.

Det har vært forholdene i flere av fiskemottakene som foredler miljøstemplet fisk.

Den siste måneden har sjømat fra disse mottakene blir solgt med støtteerklæringer fra Kjell-Inge Røkkes Aker Biomarine, Petter Stordalens Choice-hoteller og McDonalds som såkalt «blå fisk».

Budskapet i reklamekampanjen har vært: «Støtt fiskerier som tar vare på havene. Velg den blå fisken i butikker og på restauranter».

Samtidig har de miljømerkede og «bærekraftige» fiskebmottakene som foredler «Den blå fisken», blitt tatt for grove brudd på arbeidsmiljøloven i løpet av de siste fem årene.

Det viser en gjennomgang Dagbladet har gjort.

INGEN KONSEKVENSER: Å bryte arbeidsmiljøloven er ikke nok til å bli utvist fra ordningen, sier Linnéa Engström, programdirektør for MSC Østersjøregionen og Skandinavia til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
INGEN KONSEKVENSER: Å bryte arbeidsmiljøloven er ikke nok til å bli utvist fra ordningen, sier Linnéa Engström, programdirektør for MSC Østersjøregionen og Skandinavia til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Blå fisk

«Blå fisk» har såkalt MSC-merking, som står for Marine Stewardship Council (MSC).

Dagbladet har skrevet om noen av de MSC-sertifiserte fiskemottakene allerede:

SIER HAN HAR RYDDET OPP: Daglig leder ved Andenes fiskemottak, Leif Ronald Kvivesen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SIER HAN HAR RYDDET OPP: Daglig leder ved Andenes fiskemottak, Leif Ronald Kvivesen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Begge disse fiskeriene har i en årrekke solgt miljømerket fisk.

Andenes Fiskemottak er per dags dato fortsatt sertifisert. Mens Johan B. Larsen mistet først sertifiseringen da de gikk konkurs 5. mai 2019, seks måneder etter at Arbeidstilsynet ga bedriften pålegg for grove brudd på arbeidsmiljøloven.

VANT: Violeta Misleniene og Arunas Jankauskas fra Kaunas i Litauen vant over arbeidsgiveren sin i retten. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ingen konsekvenser

Merkeordningen «Den blå fisken» garanterer for at fiskebestanden blir tatt vare på. Lønns- og arbeidsforhold hos fiskerne og fiskeforedlerne er ikke like viktig.

- Vi forutsetter at arbeidsmiljøloven blir fulgt, sier Linnéa Engström, programdirektør for MSC Østersjøregionen og Skandinavia til Dagbladet.

- Men hvis de bryter arbeidsmiljøloven får det ingen konsekvenser?

- Pålegg fra Arbeidstilsynet har ikke noen konsekvens for MSC-sertifisering, bekrefter Engström.

ULOVLIGE ARBEIDSFORHOLD: Arbeidstilsynet har avdekket grove brudd på arbeidsmiljøloven hos en rekke MSC-sertifiserte mottak. Som her på bildet Andenes fiskemottak AS. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
ULOVLIGE ARBEIDSFORHOLD: Arbeidstilsynet har avdekket grove brudd på arbeidsmiljøloven hos en rekke MSC-sertifiserte mottak. Som her på bildet Andenes fiskemottak AS. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Det får LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til å reagere. Forbundet organiserer fiskeriarbeidere ved mottakene.

- Det viser en stor svakhet ved denne sertifiseringsordningen. Det er ikke bærekraftig fiske å bryte arbeidsmiljøloven, sier forbundsleder for NNN, Anne Berit Aker Hansen, til Dagbladet.

- IKKE BÆREKRAFTIG: - Det viser en stor svakhet ved denne sertifiseringsordningen. Det er ikke bærekraftig fiske å bryte arbeidsmiljøloven, sier forbundsleder for NNN, Anne Berit Aker Hansen, til Dagbladet. Foto: NNN
- IKKE BÆREKRAFTIG: - Det viser en stor svakhet ved denne sertifiseringsordningen. Det er ikke bærekraftig fiske å bryte arbeidsmiljøloven, sier forbundsleder for NNN, Anne Berit Aker Hansen, til Dagbladet. Foto: NNN Vis mer

Engström fra MSC viser til at det er Arbeidstilsynet som har tilsynsplikt med virksomheter i Norge, og «som har ansvaret for å påse at arbeidsgiverne følger bestemmelsene i arbeidsmiljøloven».

Choice-hotellene synes Dagbladets opplysninger er urovekkende.

- Det stemmer at vi kjøper MSC-sertifisert fisk gjennom vår leverandør Bama. Samtlige av våre leverandører underskriver en Code of Conduct som de må forplikte seg til. Den inneholder retningslinjer for både sosiale og miljømessige hensyn, samt krav til at leverandøren forholder seg til norske lover og regler for arbeidslivet, herunder arbeidskontrakter, lønnsforhold og HMS, sier kommunikasjonsdirektør for Choice-hotellene, Bettina Flatland.

- Vi tar informasjonen vi nå har fått på største alvor, og har allerede startet dialogen med Bama for å få klarhet i de faktiske forhold, fremholder hun.

Bama sier de ikke har mottatt produkter fra de omtalte produsentene.

«Eventuelle brudd på arbeidsmiljøloven er uakseptabel og vil uansett få konsekvenser for handel med Bama», skriver Bama til Dagbladet.

Massive lovbrudd

Ved å gå gjennom mer enn over 80 tilsynsrapporter fra Arbeidstilsynet på fiskemottakene, har Dagbladet avdekket at lovbruddene blant de sertifiserte fiskemottakene er svært omfattende.

Ved hvert fjerde mottak som ble undersøkt, 23 totalt, fant Arbeidstilsynet grove brudd på arbeidsmiljøloven:

  • Lønn langt under lovpålagt minstelønn. Ved et fiskemottak ble det i 2015 avdekket lønn helt ned i 21 kroner i timen. Fiskemottaket skyldte på en misforståelse: De trodde de kunne betale polske lønninger i Norge.
  • Ved et annet fiskemottak fikk bare de norske ansatte overtidsbetalt, mens de utenlandske ansatte måtte jobbe overtid uten ekstra betalt.
  • Flere tilfeller av ulovlige og uverdige boforhold: I et av mottakene måtte Arbeidstilsynet i 2017 stenge hele bolighuset på grunn av «overhengende fare for arbeidstakernes sikkerhet». Mottaket skylder på ombygging for å bedre de litauiske arbeidernes boforhold.
  • Ved en rekke av mottakene er det avdekket ulovlige lange arbeidsdager, helt opp til 20 timer, og hviletid helt ned til fire timer mellom vaktene. Ifølge loven skal det være minst 11 timer mellom to vakter.
OMFATTENDE LOVBRUDD: Ved å gå gjennom mer enn over 80 tilsynsrapporter fra Arbeidstilsynet på fiskemottakene, har Dagbladet avdekket at lovbruddene blant de sertifiserte fiskemottakene er svært omfattende. Foto: MSC
OMFATTENDE LOVBRUDD: Ved å gå gjennom mer enn over 80 tilsynsrapporter fra Arbeidstilsynet på fiskemottakene, har Dagbladet avdekket at lovbruddene blant de sertifiserte fiskemottakene er svært omfattende. Foto: MSC Vis mer

Blant de resterende fiskemottakene hadde 59 mindre brudd på arbeidsmiljøloven. Det gjelder for eksempel brudd på HMS-rutiner og for dårlige rutiner for registrering av arbeidstid.

Gode arbeidsforhold

«Jeg er veldig stolt over at kundene våre kan nyte velsmakende fisk som er ansvarlig produsert av mennesker med gode arbeidsforhold», skrev Evy Johansen fra IKEA Food Country Manager i Norge i en pressemelding da de forpliktet seg til å bare levere MSC-sertifisert sjømat i 2015.

I november gjennomførte MSC en større reklamekampanje i Norge støttet av blant annet Petter Stordalens Choice-hoteller, Kjell Inge Røkkes selskap Aker Biomarine, Coop og McDonalds.

«Den blå fisken» er en sertifiseringsordning som skal sikre at forbrukerne kan velge en fisk som er høstet på «en bærekraftig måte og kan spores hele veien tilbake til fiskeriet».

Men flere av MSCs støttespillere sier de er innforstått med at bærekraften begrenser seg til fiskebestanden.

- VISER AT DET VIRKER: Linnéa Engström fra MSC mener Dagbladets avsløringer viser at ordningen fungerer. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
- VISER AT DET VIRKER: Linnéa Engström fra MSC mener Dagbladets avsløringer viser at ordningen fungerer. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Etter det vi forstår er ikke arbeidsvilkår en standard til grunn for Den blå fisken per i dag, sier Pål Einar Skogrand, direktør for «Antarctic Affairs» i Røkke-eide Aker Biomarine.

Også McDonalds sier de er innforstått med at arbeidsforhold ikke bli regnet med.

- Vi er opptatt av å drive McDonald’s på en etisk forsvarlig og bærekraftig måte, og selvsagt tilby trygg og god mat også. Vi er klar over at MSC kun er en sertifiseringsordning for bærekraftig villfanget fisk og skalldyr. Vi må derfor ha vår egen McDonald’s Supplier Code of Conduct i tillegg, sier kommunikasjonsleder for McDonalds, Kristina Johansen.

Uten konsekvenser

Da Dagbladet først kontaktet MSC var de ikke i tvil om hva de forventer fra de norske fiskemottakene:

- Alle bedrifter som opererer i Norge må følge norsk arbeidsmiljølov. Det ligger som en forutsetning, svarer programdirektør for MSC, Linnéa Engström.

Men selv om det er en «forutsetning», får det ingen konsekvenser å bryte loven.

- Lønnsdumping er uakseptabelt. Men lønnsdumping er ikke en selvstendig grunn til å reagere mot de sertifiserte selskapene, ettersom dette ikke inngår i vår standard. Det finnes i dag dessverre ingen internasjonal standard for arbeidsmiljøet i fiskeriet, men det er noe vi og andre store internasjonale aktører jobber med å få på plass, sier Engström.

Dagbladet presenterer en liste for henne med navn og MSC-sertifiseringsnummer på selskapene hvor vi har funnet grove lovbrudd.

- Det er første gang vi hører om disse lovbruddene, og vi skal nå se nærmere på dette. Men overordnet så kan jeg jo si at dette viser at systemene i Norge er gode, siden dette blir oppdaget og siden myndighetene tar tak i det, sier Engström.

- Uakseptabelt

To dager senere sender MSC ut en pressemelding, hvor de skriver at de reagerer på lovbruddene som Dagbladet har avdekket.

«Uakseptabelt å utnytte mennesker på denne måten», skriver MSC. Videre skriver de at dette ikke har noen konsekvens for deres sertifiseringsordning.

«MSC sertifiseringen utgår fra tre parametre: Fiskebestandens status, påvirkningen av fiskemetodene på økosystemet og fiskeriets forvaltning. Standarden omfatter i dag ikke arbeidsvilkår på fiskebåter», skriver MSC.

Etter at MSC har gått gjennom Dagbladets liste svarer de slik:

- MSC har ingen egen standard for arbeidsmiljøet og som sådan har pålegg fra Arbeidstilsynet ikke noen konsekvens for MSC-sertifisering. MSC er ingen dømmende myndighet og vi krever derfor at det skal ligge en dom til grunn før et sertifikat blir inndratt. Dersom foretaket er dømt for grove brudd, slik som f.eks barne- og slavearbeid, vil sertifikatet inndras umiddelbart, sier Engström.

Siden internasjonal anerkjent liste og standard over lavrisiko og høyrisikoland mener det er liten sjanse for at det foregår slave- eller barnearbeid i Norge, legger MSC ikke opp til noen ekstern vurdering av fiskemottakene, forklarer de.

Både Kripos, Økokrim og Arbeidstilsynet har derimot gjentatte ganger pekt på at det er stor sannsynlighet for at det foregår menneskehandel og tvangsarbeid i norsk fiskeindustri.

Har forpliktet seg

Selve sertifiseringen - adgangen til å bruke MSC-merket - foregår ved at landsomfattende fiskeriorganisasjoner, leverer en egenerklæring på vegne av et fiskeri, som fungerer som et ekstra tillegg til selve sertifiseringen.

For eksempel opererer Norges Fiskarlag som ansvarlig «klient» på en rekke norske MSC-sertifikater.

- Dette gjør vi i et samarbeidsprosjekt med salgslagene og Norges Sjømatråd, og samtlige sertifikater vi har er på nasjonalt flåtenivå for de ulike fiskeriene. Dette betyr at ikke bare er våre egne medlemmer som er inkludert i MSC-sertifikatet, men hele forvaltningsenheten som blir vurdert og sertifisert. Så for eksempel «torsk», er det alle som fører norsk flagg og fisker på lovlig norsk kvote etter nordøstarktisk torsk som i prinsippet er inkludert under vårt sertifikat, forteller Tor Bjørklund Larsen, miljørådgiver i Norges Fiskarlag.

Organisasjonene fyller altså ut en «egenerklæring» på vegne av fiskeriene. I disse erklæringene har organisasjonene også skrevet under på at de følger en rekke bestemmelser når de gjelder pensjon for sjøfolk, arbeidstid, arbeidskontrakter og norsk arbeidsmiljølov.

Med andre ord bekrefter de overfor MSC at arbeidsmiljøloven følges i alle «merkebedrifter».

Men det får ingen konsekvens om så ikke er tilfelle.

- Den «sosiale» siden av bærekraft har, i hvert fall til nå, ikke vært en del av «påstanden» til MSC-standarden. Den har hatt et ganske klart fokus på «miljøsiden» av bærekraftbegrepet med forvaltningen av målbestand, økosystempåvirkning, osv. Dette har jo enkelte aktører i mange år ment var en svakhet med standarden, og disse egenerklæringene representerer, slik jeg tolker det, et første forsiktig steg mot i større grad å innlemme sosiale forhold i standarden, forteller Larsen fra Norges Fiskarlag.

Lover ingenting

Men erklæringen om at arbeidsmiljøloven følges gjelder bare båtene. For arbeiderne som jobber med å foredle fisken på land i såkalte «lavrisikoland» som Norge finnes det ingen slik erklæring.

«Kravet til selverklæring og deklarasjon gjelder på fiskebåt og ikke på selve mottaket hvor Arbeidstilsynet gjør jevnlige kontroller», skriver Engström fra MSC til Dagbladet.

Etter at fisken blir levert fungerer sertifiseringsordningen slik at «den sikrer at den sertifiserte fisken ikke mikses med annen sjømat, slik at sjømaten som ender opp i butikk eller på restaurant kan spores hele veien tilbake til det sertifiserte fiskeriet».

- Det er trist at det menneskelige aspektet ikke har vært noe tema. Jeg regner med at sosial bærekraft er like viktig som bærekraftig miljø for forbrukerne. Det bør være mulig for forbrukerne å kjøpe varer hvor de er garantert at de som har lagd maten har blitt behandlet etter loven, sier Hansen fra LO-forbundet NNN.

MSC mener at Dagbladets avsløring viser at systemet fungerer:

- Egenerklæringen er en viktig avsjekk når det kommer til å følge arbeidsmiljøloven, men må på ingen måte oppfattes som et substitutt til arbeidstilsynets jevnlige kontroller. Avsløringen som Dagbladet kommer med illustrerer at myndighetene har tett oppfølging med den norske fiskerinæringen og at vi i Norge har systemer på plass for oppdage uregelmessigheter, sier Engstöm.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer