Massive lovbrudd hos «bærekraftig fisk»-sertifiserte mottak

21-kroner i timen, opptil 32-timersdager og farlige boforhold.

MILJØ-MERKET: Norsk sjømat som har blitt produsert under ulovlige arbeidsforhold har blitt solgt som «bærekraftig, miljømerket sjømat». Foto: MSC
MILJØ-MERKET: Norsk sjømat som har blitt produsert under ulovlige arbeidsforhold har blitt solgt som «bærekraftig, miljømerket sjømat». Foto: MSC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Grov sosial dumping, livsfarlige boforhold og timelønn helt ned til 21 kroner.

Det har vært forholdene i flere av fiskemottakene som foredler miljøstemplet fisk.

Den siste måneden har sjømat fra disse mottakene blir solgt med støtteerklæringer fra Kjell-Inge Røkkes Aker Biomarine, Petter Stordalens Choice-hoteller og McDonalds som såkalt «blå fisk».

Budskapet i reklamekampanjen har vært: «Støtt fiskerier som tar vare på havene. Velg den blå fisken i butikker og på restauranter».

Samtidig har de miljømerkede og «bærekraftige» fiskebmottakene som foredler «Den blå fisken», blitt tatt for grove brudd på arbeidsmiljøloven i løpet av de siste fem årene.

Det viser en gjennomgang Dagbladet har gjort.

Blå fisk

«Blå fisk» har såkalt MSC-merking, som står for Marine Stewardship Council (MSC).

Dagbladet har skrevet om noen av de MSC-sertifiserte fiskemottakene allerede:

  • Hos Andenes Fiskemottak fant Arbeidstilsynet timelønn ned mot 60 kroner i timen og opp til 32 timers arbeidsdager da de besøkte mottaket. Eieren viser til at de har dialog med Arbeidstilsynet og at de har rettet opp påleggene.
  • Ved Johan B. Larsen Fisk AS fikk de ansatte sparken da de ba om overtidstillegg. Bare de norske ansatte fikk overtidsbetalt - ikke de latviske og litauiske sesongarbeiderne, kunne Arbeidstilsynet avsløre. Nå er den konkursrammede eieren dømt til å betale erstatning til de ansatte. Han bestrider kravet og har nå anket dommen.

Begge disse fiskeriene har i en årrekke solgt miljømerket fisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer