Massivt press: - Kom dere ut

Vestlige hotellkjeder i Russland kritiseres for å ikke ha trukket seg ut av Russland, mens turiststeder forventer en massiv nedgang av tilreisende.

KRITIKK: Flere vestlige hotellkjeder, som Radisson, får massiv kritikk for å ikke gjøre alt de kan for å trekke seg ut av Russland. Foto: Vladimir Sidoropolev / imageBROKER / NTB
KRITIKK: Flere vestlige hotellkjeder, som Radisson, får massiv kritikk for å ikke gjøre alt de kan for å trekke seg ut av Russland. Foto: Vladimir Sidoropolev / imageBROKER / NTB Vis mer
Publisert

- En sentral del av hele problemet er moral, forretningsetikk, menneskerettigheter og internasjonal lov. Alt dette er grunner til at dere må komme dere ut, sier Ivan Loun til Financial Times (FT).

Han er leder for internasjonalt samarbeid i den ukrainske hotell- og resortorganisasjonen UHRA, og tordner mot internasjonale hotellkjeder som fortsatt opererer i Russland.

Mens Best Western og Hyatt begge meldte tidligere denne måneden at de sier opp sine avtaler med russiske hotelleiere, mener UHRA en lang rekke vestlige hotellkjemper drar beina etter seg.

- De nekter å endre standpunkt og fortsetter å holde åpent i Russland for å tilfredsstille aksjonærene, heter det i en uttalelse fra UHRA - som representerer 130 hotellvirksomheter i Ukraina.

TREKKER SEG UT: Best Western er en av hotellkjedene som sier opp sine avtaler med russiske hotelleiere. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock
TREKKER SEG UT: Best Western er en av hotellkjedene som sier opp sine avtaler med russiske hotelleiere. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Vis mer

Selskapet Accor, som med sine 52 hoteller er den største internasjonale hotelleieren i Russland, viser til at de har sagt opp bedriftskunder og sitt lojalitetsprogram i landet. Likevel uttaler selskapet at det er en større utfordring å komme seg ut av franchiseavtaler i landet, ifølge FT.

- Jeg tror at de som ikke trekker seg ut kan få skadet ryktet sitt. Jeg tror også at folk vil tenke seg om flere ganger før de velger å reise til Russland, forteller dosent på Høyskolen Kristiania og ekspert i turisme, Trond Blindheim, til Børsen.

Avisa siterer videre en ikke navngitt kilde med kjennskap til Accors virksomhet i Russland, som hevder selskapets grep i landet allerede har gitt «alvorlige juridiske implikasjoner».

Giganttap

Også hoteller og turismen i resten av verden ser ut til å få seg en kraftig smell. I Europa har flere lagt ferien sin på vent etter den russiske invasjonen av Ukraina.

I tillegg står Russland for én prosent av alle utgifter til turismen, og globalt så kan turiststeder miste opp til over 63 milliarder kroner, ifølge Euromonitor International.

Også i Norge legger utenlandske turister igjen penger.

DOSENT PÅ HØYSKOLEN KRISTIANIA: Trond Blindheim. Foto: Privat / Høyskolen Kristiania
DOSENT PÅ HØYSKOLEN KRISTIANIA: Trond Blindheim. Foto: Privat / Høyskolen Kristiania Vis mer

- De fleste turistene i Norge er norske, men når det gjelder det som utenlandske turister legger igjen i Norge, så er det godt over 10 milliarder kroner bare innenfor hoteller og restauranter, sier Blindheim og legger til:

- Også er det en del som kommer utenom den tradisjonelle turistnæringen som er umulig å kartlegge.

Tapet av russerne skal ikke ha noen innvirkning på tilbakekomsten av alle turistene, men man vil kunne merke det i flere feriedestinasjoner der det vanligvis kryr av russiske statsborgere.

MÅ STOPPES: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gikk hardt ut mot Italia under nasjonalforsamlingen i Roma tirsdag 22. mars. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Flere turister som reiser langt for å feriere i Europa, som nordamerikanere, har foreløpig satt ferien sin på pause på grunn av konflikten. Der vil de kunne trenge en sterk kommunikasjonskampanje for å forsikre de om at det er trygt å reise til Europa. Blindheim tror likevel man vil kunne se nordamerikanere i Europa.

- De som ferierer i Europa har ofte høy utdannelse og høy inntekt, så jeg tror de holder seg ganske orientert og oppdatert, fastslår han.

Blindheim tror likevel det vil bli en bra sesong for turister, da mange ikke har reist til utlandet på to år på grunn av pandemien.

- Selv hadde jeg ikke feriert i Norge på 20 år, og bare feriert i utlandet. Så kom pandemien, og jeg måtte feriere i Norge to år på rad, forteller han.

- Stor smell

Det er ikke bare Europa som vil kjenne på turisttapet. Land fra Midtøsten, som Egypt, blir påvirket av krigen i Ukraina. I fjor ble det omsider lov å fly mellom Egypt og Russland igjen etter seks år, noe som resulterte i 700 000 russiske turister. I år vil det ikke bli like mange.

- Det er en stor smell, men vi prøver å overleve, sa Egypts turistminister, Ghada Shalaby, til CNN.

USANNSYNLIG: Timothy Kaldas tror ikke at Egypt klarer å erstatte nok av de russiske og ukrainske turistene. Foto: Nariman El-Mofty / AP
USANNSYNLIG: Timothy Kaldas tror ikke at Egypt klarer å erstatte nok av de russiske og ukrainske turistene. Foto: Nariman El-Mofty / AP Vis mer

De lanserer nå kampanjer siktet mot europeiske og arabiske land.

- En dramatisk utskifting av turister fra disse to landene er sannsynligvis usannsynlig, sa Timothy Kaldas, en stipendiat ved Tahrir Institute of Middle East Policy, og la til at en rekke problemer før Ukraina-krigen allerede har gitt Egypts budsjett et aldri så lite sjokk.

Økonomisk krise

Tyrkia håpet også på å få økonomien på skinner igjen, men tror de må belage seg på et svakere år. Russland og Ukraina skal være to av de største inntektskildene når det gjelder turistvirksomheten i landet.

Hotellene og resortene rundt kystområdet Antalya skal være bekymret for den drastiske nedgangen i turisttallene.

- En stor del av næringen i Tyrkia er servicenæringen. Turismen er et viktig bidrag i økonomien, både for de som driver med hotell og de som driver med transport, restauranter og barer, forteller Blindheim.

- Russland er det viktigste markedet for oss, og Ukraina kommer også inn som tredje eller fjerde, sa Ulkay Atmaca, president for Professional Hotel Managers Association i Tyrkia.

BEKYMRET: Flere arbeidere i Antalya er bekymret for situasjonen. Foto: John Wreford / SOPA Images / Shutterstock
BEKYMRET: Flere arbeidere i Antalya er bekymret for situasjonen. Foto: John Wreford / SOPA Images / Shutterstock Vis mer

Flere håper på en løsning i konflikten før sommersesongen ankommer, men mange er langt mindre optimistisk.

- Vi forventer et tap på 60 til 65 prosent i volum, sa Nihal Duruk, salgs- og markedssjef for Premier Palace Hotel i Antalya, til CNN før hun fortsatte:

- Selv om en løsning blir funnet per i dag, har vi mistet 50 prosent av det vi forventet for den kommende sesongen.

I fjor ankom det to millioner ukrainske turister og 4,7 millioner russiske turister i Tyrkia. Euromonitor International tror også at pandemien vil hindre noen i å dra til utlandet, da det fortsatt er en del som ikke er vaksinert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer