Nortura:

Matgigant varsler krisegrep

Norges største kjøttprodusent skal spare flere hundre millioner kroner. Det vil innebære drastiske tiltak.

VENTER KRAFTIG PRISHOPP: 1. februar stenger prisvinduet for forhandling mellom produsentene og matvarekjedene. Det er ventet kraftige økninger på flere matvarer. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
VENTER KRAFTIG PRISHOPP: 1. februar stenger prisvinduet for forhandling mellom produsentene og matvarekjedene. Det er ventet kraftige økninger på flere matvarer. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi opererer etter en plan for kostnadskutt nå. Vi skal spare flere hundre millioner kroner i år, så det er klart at det blir veldig tøft, sier konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen, til Børsen.

Den norske matkjempen Nortura kjemper en innbitt kamp mot økte kostnader. I september besluttet selskapet å legge ned kyllingslakteriet i Elverum og flytte aktiviteten til Røra og Hærland. Endringen berørte om lag 130 ansatte.

Overfor Børsen forteller Panengstuen at også at «ytre salg»-avdelingen avvikles. Det vil berøre om lag 40 ansatte.

- Slår ut

Toppsjefen opplyser at det i tida framover vil komme flere tiltak, og kan ikke utelukke ytterligere nedskjæringer.

- Hvor mange som kan miste jobben, hvis noen, gjenstår å se. Det er litt tidlig å si.

Hun forteller at fjoråret skapte mye hodebry. Økte priser på energi, transport og råvarer, sørget for alvorlige trusler mot bunnlinja. Resultatet for fjoråret er foreløpig ikke offentliggjort, men lite tyder på at Nortura vil presentere jubeltall.

TAXFREE: Skatteutvalget ved utvalgsleder Ragnar Torvik la frem sin utredning for finansministeren mandag 19. desember. Video: Regjeringen Vis mer

- Det verste for oss var energikostnadene. Vi bruker veldig mye strøm på vasking, kjøling, steking, koking og produksjon. Nå prisene øker så mye og så fort, er det klart at det slår ut på det totale resultatet.

Varslet prishopp

Panengstuen har opplyst at Norturas strømkostnader utgjør 150 millioner kroner i et normalår. Tallene for 2022 viser en vekst på 105 prosent fra året før, forteller hun.

PEKER PÅ STRØMPRISENE: Tross utfordringer over hele linja i fjor, forklarer Nortura-sjef Anne Marit Panengstuen at strømprisene traff selskapet hardest. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
PEKER PÅ STRØMPRISENE: Tross utfordringer over hele linja i fjor, forklarer Nortura-sjef Anne Marit Panengstuen at strømprisene traff selskapet hardest. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

- Vi har kanskje aldri sett slike kostnadsøkninger på innsatsfaktorer som nå. Det gjenspeiler seg også i prisene ut mot forbruker, sier hun.

Fra desember 2021 til desember 2022 steg prisene på mat og drikke med hele 11,5 prosent. 1. februar vil forbrukerne treffes av nye og kraftige prisøkninger i dagligvarehyllene.

To ganger i året åpnes et såkalt prisvindu, der leverandørene kan justere prisene inn mot dagligvarekjedene. Nå frykter flere at kostnadsøkningene og «etterslepet» fra høsten, skal slå ut i full effekt.

- Siden prisøkningen 1. juli, har kostnadene på alle innsatsfaktorer økt. Det er mange kostnader vi ikke klarte å forutse første juli, som har truffet hardt gjennom høsten.

- Bekymret

Nortura vil - kanskje ikke overraskende - benytte anledningen til å skru opp prisene i et forsøk på å tette gapet.

- Vi har på mange måter ligget på etterskudd med å ta kostnaden ut i markedet. Jeg er spent på hvordan forbrukerne vil reagerer på det prisnivået som kommer.

Selv frykter Panengstuen at et vedvarende høyt prisnivå vil skremme kundene bort fra å velge tradisjonelle norske matvareprodukter.

- Jeg tror vi vil se noe endring i forbruksmønster, der flere forbrukere velger lavprisprodukter. Men jeg håper at forbrukeren fortsatt vil bruke penger på næringsrik mat.

- Selv er jeg bekymret for at det skal bli en drastisk nedgang i forbruket av egg og kjøtt, da det igjen ville ramme norsk landbruk og norske bønder.

- Gitt det dere står overfor, klarer du å være optimistisk for året som kommer?

- Dersom vi klarer å sikre stabile rammebetingelser, og forbrukerne godtar et litt høyere prisnivå, så er jeg optimistisk for tida framover. Vår største utfordring blir å gjennomføre kostnadskuttene og opprettholde salget, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer