Måtte ta grep etter corona-rush

Et rush av kunder ønsket å forsikre seg mot store inntektstap som følge av coronakrisa. Det førte til at forsikringsselskapet måtte ta hastegrep.

STENGT: Forsikringsselskapet Tryg stengte for nytegninger av inntektsforsikring, etter stor pågang. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STENGT: Forsikringsselskapet Tryg stengte for nytegninger av inntektsforsikring, etter stor pågang. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den 12. mars innførte regjeringen de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid. Det har som varslet, og forventet, allerede fått store konsekvenser for samfunnet.

Tirsdag ble det kjent at arbeidsledigheten i Norge nå er på svimlende 10,4 prosent. 291 000 personer er helt arbeidsledige, og 142 000 av dem er nye ledige den siste uka, ifølge tall fra Nav.

Dette er den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden andre verdenskrig, og Nav peker på den kraftige økningen i permitteringer i kjølvannet av coronapandemien som hovedårsaken.

NY TEKNOLOGI: Disse bildene viser lungene til en corona-smittet person. Funnen bekymrer. Reporter: Emilie Rydning. Video: George Washington universitetssykehus Vis mer

Det store antallet permitteringer har fått mange nordmenn til å lete etter måter å sikre seg økonomisk på, i det som for mange oppleves som en høyst usikker tid.

- For mange på en gang

Det merket Tryg forsikring da antallet innkommende anrop skjøt i været over natta. De har de siste åra solgt forsikringsproduktet inntektsforsikring til medlemmer av arbeidstakerorganisasjonen Nito og til kunder av strømleverandøren LOS.

- Vi måtte stenge den for nytegninger, og har siden fått en del telefonhenvendelser fra folk som lurer på hva som er grunnen. De fleste forstår hvorfor, sier Trond Markussen, president i ingeniør- og teknologiforeningen NITO, til Børsen.

- Økningen i etterspørselen var merkbar, og det ble snakk om for mange på en gang til at det kunne være fornuftig å fortsette.

Det er i dag 761 Nito-medlemmer som har forsikringen.

Fra 13. - 16. mars var det imidlertid et rush av nye kunder. Totalt 45 personer tegnet forsikringen i dagene etter at regjeringen startet den første runden med krisegrep. Det tilsvarer en økning på over 5 prosent i kundemassen i løpet av en enkelt helg.

- Feil premisser

Så kom altså følgende beskjed til Nito-medlemmer på jakt etter den aktuelle forsikringen den 16. mars:

«OBS! Uoversiktlig situasjon i markedet - nytegning stanset»

Måtte ta grep etter corona-rush

- Plutselig så var det veldig mange som innså at «oops, nå står jeg i fare for å bli permittert», og som derfor tegnet forsikring. Men enhver forsikring fungerer slik at man må ha en viss portefølje og flere som betaler inn med noen få som tar ut, sier Markussen og legger til:

- Det vi ser nå, sammen med Tryg, er at mengden som står i fare for å bli oppsagt er så høy at forsikringen ikke vil bære seg. Det ble for mange som ville melde seg inn til at det var bærekraftig. Skulle vi videreført forsikringen, så måtte vi priset det riktig. Den prisen ville blitt så høy at det hadde vært dårlig gjort overfor medlemmene våre.

- Halvparten av en god idé

Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg forsikring, bekrefter overfor Børsen at nytegninger av forsikringen ble stanset.

- Vi leverer inntektsforsikring til to av partnerkundene våre, men nytegning av disse forsikringene ble stanset 16. mars. Alle som har forsikringen vil selvsagt kunne bruke den dersom vilkårene oppfylles, sier Irgens til Børsen.

De to partnerkundene er altså Nito og LOS.

Markussen understreker i likhet med Irgens at alle som har tegnet forsikring fram til den ble stengt for nytegning vil få beholde forsikringen.

- De som allerede har tegnet forsikring dekkes selvsagt av den, så lenge avtalen er inngått 180 dager før permittering. Følger av coronaviruset og Covid-19 vil også helt klart dekkes, sier han og minner igjen om årsaken til at de stengte for nytegning:

- Mengden som samtidig kunne risikere å bli berørt var så stor at vi ville måtte priset det på et helt annet nivå. Det ble halvparten av en god idé. Jeg tror på produktet, og jeg ser ikke bort fra at vi vil komme med en slik løsning igjen når coronaen slipper taket, sier han.

HELT ÅPENBART: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, mener det er helt åpenbart at alle bedriftseiere skal bidra i denne nasjonale dugnaden. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Interessen skjøt i været

I utgangspunktet vil forsikringen kunne gi en utbetaling på 7500 kroner i måneden i inntil ett år, ved ufrivillig arbeidsledighet eller permittering.

- Vi kan alle tilpasse oss en ny hverdag, men det tar litt tid. Det er også tanken bak denne forsikringen, at vi skal få litt tid til å hente oss inn, sier Markussen.

Etterspørselen etter inntektssikring mot arbeidsledighet har i utgangspunktet vært veldig lav i gode tider. Men som Teknisk Ukeblad (TU) tidligere har omtalt, skjøt interessen i været da oljeprisfallet førte til masseoppsigelser og permitteringer i 2014.

Da TU skrev om ordningen i 2017, hadde det vært en tidobling på to år.

- For svak lønnsomhet

Siden har imidlertid de fleste aktører gått bort fra å tilby produktet.

Gjensidige har på sin side tidligere tilbudt et tilsvarende produkt, men kuttet det ut for over to år siden.

- Vi stanset salg av denne forsikringen 1. september 2017. Årsaken var ganske enkelt for svak lønnsomhet. Folk kjøper ikke forsikringen før de ser at de har høy risiko for å få bruk for den, sier kommunikasjonssjef Christian H. Haraldsen i Gjensidige Forsikring.

Gjensidige tilbød tidligere forsikringen sammen med Tekna. Børsen får opplyst fra Tekna at de ikke lenger tilbyr dette produktet til sine medlemmer.

Sigmund Clementz, informasjonssjef i If forsikring, opplyser at selskapet aldri har tilbudt et slikt produkt til sine kunder.

- Vi har aldri hatt det, sier han til Børsen.

Det samme er budskapet fra forsikringsselskapet Codan:

-Vi tilbyr ikke inntektsforsikring, verken før eller nå, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan forsikring.

Eika forsikring er blant få selskaper som fortsatt tilbyr en slik forsikring.

- Vi tilbyr våre kunder inntektsforsikring i kombinasjon med kreftkapital. Dette produktet favner altså mer enn bare arbeidsledighet. Dette er et produkt vi tilbyr i samarbeid med AXA, og vi har for tiden ingen tanker om å stoppe salget, opplyser informasjonsdirektør Sigurd Ulven i Eika Gruppen til Børsen.

Også her er et av vilkårene at forsikringstaker ikke er «kjent med nåværende, eller burde ha grunn til å regne med forestående, arbeidsledighet eller permittering».

ENORM PÅGANG: Nito-president Trond Markussen forteller om en enorm pågang fra organisasjonens medlemmer som følge av coronapandemien. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
ENORM PÅGANG: Nito-president Trond Markussen forteller om en enorm pågang fra organisasjonens medlemmer som følge av coronapandemien. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Pulsen har steget

Nito-president Markussen har ikke problemer med å forstå at mange ønsker seg en slik forsikring nå om dagen.

- Pulsen har steget hos mange. Både hos arbeidsgivere og arbeidstakere.

Foreløpig har ikke Nito, som i dag har i rundt 92 000 medlemmer, opplevd at et betydelig antall av deres medlemmer er rammet av permitteringer eller konkurser.

- Men vi har aldri opplevd en så stor pågang med spørsmål fra våre medlemmer, på så kort tid som nå. Det er ingen røyk uten ild, og vi skjønner at det kommer til å ramme bredt. Det er bare å se på Nav-tallene. Det er mange permitterte allerede, og det vil også bli flere, sier Markussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer