Max (32) knuste Facebook

Har kjempet i ni år. Nå kan ny dom få store konsekvenser.

I FRONTLINJEN: Det var Facebooks overføring av brukeropplysninger fra Irland til USA som utløste saken som førte til at EU-domstolen konkluderte med at en avtale som regulerer slike overføringer, ikke holder mål. Foto: NTB Scanpix
I FRONTLINJEN: Det var Facebooks overføring av brukeropplysninger fra Irland til USA som utløste saken som førte til at EU-domstolen konkluderte med at en avtale som regulerer slike overføringer, ikke holder mål. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

EU-domstolen sørget for et knusende Facebook-nederlag da de torsdag besluttet å tilsidesette en persondataavtale med USA.

I dommen konkluderes det at avtalen mellom EU og USA, som går under navnet Data Privacy Shield, ikke beskytter EU-borgeres personopplysninger i USA godt nok.

Nå risikerer dommen å få enorme ringvirkninger - blant annet for over 5000 selskaper som bruker «Privacy Shield»-systemet.

I sentrum av det hele står den østerrikske aktivisten Maximilian Schrems (32). For ni år siden tok han et grep som unektelig har resultert i en voldsom hodepine for Mark Zuckerberg.

Private samtaler

Ifølge Berlingske ba Schrems å få utlevert sine personlige data fra Facebook. Ideen fikk den daværende jusstudenten etter en forelesning fra en av teknologigigantens advokater - med personvern som spesialistfelt.

Artikkelen fortsetter under:

Da Schrems mottok dokumentene, fikk han hakeslepp. Materialet kom i form av et CD-rom med intet mindre enn 1222 A4-sider - alt bestående av personlige opplysninger - deriblant hans bevegelser, vennskap og informasjon han selv hadde slettet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer