Max (32) knuste Facebook

Har kjempet i ni år. Nå kan ny dom få store konsekvenser.

I FRONTLINJEN: Det var Facebooks overføring av brukeropplysninger fra Irland til USA som utløste saken som førte til at EU-domstolen konkluderte med at en avtale som regulerer slike overføringer, ikke holder mål. Foto: NTB Scanpix
I FRONTLINJEN: Det var Facebooks overføring av brukeropplysninger fra Irland til USA som utløste saken som førte til at EU-domstolen konkluderte med at en avtale som regulerer slike overføringer, ikke holder mål. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

EU-domstolen sørget for et knusende Facebook-nederlag da de torsdag besluttet å tilsidesette en persondataavtale med USA.

I dommen konkluderes det at avtalen mellom EU og USA, som går under navnet Data Privacy Shield, ikke beskytter EU-borgeres personopplysninger i USA godt nok.

Nå risikerer dommen å få enorme ringvirkninger - blant annet for over 5000 selskaper som bruker «Privacy Shield»-systemet.

I sentrum av det hele står den østerrikske aktivisten Maximilian Schrems (32). For ni år siden tok han et grep som unektelig har resultert i en voldsom hodepine for Mark Zuckerberg.

Private samtaler

Ifølge Berlingske ba Schrems å få utlevert sine personlige data fra Facebook. Ideen fikk den daværende jusstudenten etter en forelesning fra en av teknologigigantens advokater - med personvern som spesialistfelt.

Artikkelen fortsetter under:

Da Schrems mottok dokumentene, fikk han hakeslepp. Materialet kom i form av et CD-rom med intet mindre enn 1222 A4-sider - alt bestående av personlige opplysninger - deriblant hans bevegelser, vennskap og informasjon han selv hadde slettet.

I materialet fant han også gamle chattemeldinger med uforbeholdne utsagn om de politiske partiene i Østerrike og om en personlig venns mentale tilstand.

Det utløste raseri og en årelang krig mot Facebook, som har ført til flere runder i rettssystemet.

Schrems har blant annet klaget til irske myndigheter over Facebooks behandling av hans persondata. Opplysningene ble samlet inn av Facebooks irske datterselskap, men overført til USA uten Schrems' samtykke.

Artikkelen fortsetter under:

- Perfekt

Blant annet mener østerrikeren at amerikanske etterretningsmyndigheters tilgang til opplysningene i USA innebærer at EU-borgere ikke er godt nok beskyttet. Han viser også til at det ikke er noen klage- eller ankeinstans.

Schrems er strålende fornøyd med dommen:

- Det ser perfekt ut, sier han til Reuters.

- Noe av det viktigste å ta med seg fra dommen, er at det nå vil være behov for omfattende reformer i USAs overvåkningslovgivning - dersom amerikanske selskaper skal kunne fortsette å ha noen som helst form for brukbar adgang til det europeiske markedet, fortsetter han.

Skuffet

USA er på sin side «dypt skuffet» over at domstolen har satt avtalen til side, sier handelsminister Wilbur Ross.

- Vi håper å begrense skadene dette vil føre til for det transatlantiske økonomiske forholdet, som er verdt 1.700 milliarder dollar og er viktig for personer, bedrifter og stater, sier Ross.

Han sier muligheten til å overføre data uten hindringer er avgjørende under den økonomiske gjenreisingen etter coronapandemien.

Vil samarbeide

Heller ikke EU er fornøyd med utviklingen, men vil samarbeide «svært tett» med amerikanerne om neste skritt.

- Ambisjonen er å svare på dette sammen og finne ut hvordan vi kan tilpasse oss kjennelsen, sier EUs justiskommissær Didier Reynders.

Selv om Schrems kan anse onsdagens avgjørelse som en seier, innebærer dommen ikke at det er slutt på overføring av personopplysninger mellom EU og USA. Det eksisterer nemlig et annet verktøy, innenfor regelverket, som benyttes på verdensbasis.

Domstolen har ikke grepet inn mot dette verktøyet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer