Max (32) knuste Facebook

Har kjempet i ni år. Nå kan ny dom få store konsekvenser.

I FRONTLINJEN: Det var Facebooks overføring av brukeropplysninger fra Irland til USA som utløste saken som førte til at EU-domstolen konkluderte med at en avtale som regulerer slike overføringer, ikke holder mål. Foto: NTB Scanpix
I FRONTLINJEN: Det var Facebooks overføring av brukeropplysninger fra Irland til USA som utløste saken som førte til at EU-domstolen konkluderte med at en avtale som regulerer slike overføringer, ikke holder mål. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

EU-domstolen sørget for et knusende Facebook-nederlag da de torsdag besluttet å tilsidesette en persondataavtale med USA.

I dommen konkluderes det at avtalen mellom EU og USA, som går under navnet Data Privacy Shield, ikke beskytter EU-borgeres personopplysninger i USA godt nok.

Nå risikerer dommen å få enorme ringvirkninger - blant annet for over 5000 selskaper som bruker «Privacy Shield»-systemet.

I sentrum av det hele står den østerrikske aktivisten Maximilian Schrems (32). For ni år siden tok han et grep som unektelig har resultert i en voldsom hodepine for Mark Zuckerberg.

Private samtaler

Ifølge Berlingske ba Schrems å få utlevert sine personlige data fra Facebook. Ideen fikk den daværende jusstudenten etter en forelesning fra en av teknologigigantens advokater - med personvern som spesialistfelt.

Artikkelen fortsetter under:

Da Schrems mottok dokumentene, fikk han hakeslepp. Materialet kom i form av et CD-rom med intet mindre enn 1222 A4-sider - alt bestående av personlige opplysninger - deriblant hans bevegelser, vennskap og informasjon han selv hadde slettet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.