MAX uflaks for mr. Norwegian

På bildet er Bjørn Kjos på høyden av sin berømmelse som luftfartspionér. Nå er Kjos (73) en maktesløs tilskuer til Norwegians fortvilte kamp for å unngå konkurs.

HØYT OG LAVT: I februar 2012 ble Norwegian-sjef Bjørn Kjos intervjuet av CNNs reporter Ayesha Durgahee. Da vakte en bestilling på 222 fly fra Boeing og Airbus oppsikt verden over. Åtte år senere står Norwegian på kanten av stupet og Kjos har gått av. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HØYT OG LAVT: I februar 2012 ble Norwegian-sjef Bjørn Kjos intervjuet av CNNs reporter Ayesha Durgahee. Da vakte en bestilling på 222 fly fra Boeing og Airbus oppsikt verden over. Åtte år senere står Norwegian på kanten av stupet og Kjos har gått av. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gatwick, London, februar 2012: Med Dagbladet som tilskuer beundrer Bjørn Kjos og CNN-reporter Ayesha Durgahee Norwegian-flyene på Gatwick flyplass.

De ser ut til å trives i hverandres selskap, og det er ikke så rart:

Bjørn Kjos er mannen alle i forretningsverdenen snakker om. Mens Norwegian ennå eier bare 20 fly, har han bestilt utrolige 222 Boeing- og Airbus-fly til en listepris på 127 milliarder kroner - med hemmelig rabatt.

Men det blir ikke omelett uten å knuse noen egg.

Frittalende i Nordmarka

To dager før seansen på Gatwick var Dagbladets fotojournalist Øistein Monsen Norum med Bjørn Kjos på en skitur i Nordmarka.

Vel framme på Heggeliseter fikk Monsen forklaringen på et utbrudd han hadde bivånet, da noen spurte Kjos om hvorfor han ikke heller leide 222 fly.

- Jeg blir irritert av tåpelige spørsmål. Jeg hadde nettopp forklart hvorfor det er mer lønnsomt å kjøpe fremfor å leie fly. Du må jo være idiot hvis du kjøper 222 fly hvis det er billigere å leie, forklarte Kjos, mellom utlegninger om skismøring og kvantefysikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer