USA:

McDonald's-avsløring: - Urovekkende

To ti år gamle barn jobbet ulønna til langt på natt.

BARNEARBEID: Det amerikanske arbeidsdepartementet har avslørt ulovlig barnearbeid i flere McDonald's-restauranter. Illustrasjonsfoto: REUTERS/May James
BARNEARBEID: Det amerikanske arbeidsdepartementet har avslørt ulovlig barnearbeid i flere McDonald's-restauranter. Illustrasjonsfoto: REUTERS/May James Vis mer
Publisert

Det amerikanske arbeidsdepartementet har avslørt grove lovbrudd hos hele 62 McDonald's-restauranter lokalisert i delstatene Kentucky, Indiana, Maryland og Ohio i USA.

Det framkommer i en ny rapport publisert 2. mai.

Blant funnene skal det ha blitt oppdaget at 305 barn under 16 år jobbet flere timer enn det arbeidsmiljøloven tillater.

I en filial i Louisville i Kentucky ble det også avslørt at to barn ned i tiårsalderen jobbet ubetalte skift.

Tiåring håndterte frityrkoker

Ifølge departementets rapport skal barna ha jobbet til klokka to om natta. I tillegg til å ta imot bestillinger, forberede mat og vaske, skal også ett av barna ha håndtert frityrkokeren - noe som ifølge amerikansk lov er forbudt for personer under 16 år.

Eierne av de 62 restaurantene er franchisetakerne Bauer Food LLC, Archways Richmond LLC og Bell Restaurant Group LLC. Til sammen ble de bøtelagt for 212 754 amerikanske dollar, noe som tilsvarer rundt 2,2 millioner kroner med dagens kurs.

- Ikke under noen omstendigheter skal det noen gang være et ti år gammelt barn i et gatekjøkken rundt varme griller, ovner og frityrkokere, sier Karen Garnett-Civils fra arbeidsdepartementet i rapporten, og forteller at de ser en økning i brudd på arbeidsmiljøloven.