Anniken Huitfeldt:

MDG: - Bør gå av

MDG mener utenriksministeren bør gå av etter habilitetsskandalen.

FORKJØLA: Her går det galt for utenriksminister Huitfeldt under en pressekonferanse onsdag 30. august. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det som kommer fram er tydelige brudd på habilitetsreglene, og Huitfeldt bør gå av. Uansett om det er med vilje eller ikke, kan vi ikke akseptere ei sånn misbruk av makt og posisjon, sier Ingrid Liland til TV 2.

Uttalelsen kommer etter at Anniken Huitfeldt har gått ut med at ektemannen har kjøpt aksjer i selskaper hun har ansvar for som utenriksminister.

Ministerens ektemann, Ola Flem, har blant annet kjøpt aksjer i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen. Dette er den seineste i en etter hvert lang rekke av habilitetsskandaler i Jonas Gahr Støres regjering.

- Regjeringen Støre får et stadig større forklaringsproblem når det rulles opp sak etter sak der regjeringsmedlemmer har brutt habilitetsregelverket, sier Venstres Grunde Almeland i en pressemelding.

Han er Venstres representant i Kontroll og konstitusjonskomiteen og saksordfører for komiteens kontrollsak mot regjeringen om habilitet.

Økokrim åpner etterforskning mot tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) etter aksjekjøpet i Kongsberg gruppen som statsråd. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Onsdag skriver VG at utenriksminister Anniken Huitfeldt beklager etter aksjekjøp mannen har gjort mens hun var minister.

- Jeg forstår at folk synes det er underlig at såpass erfarne politikere som Anniken Huitfeldt og Ola Borten Moe ikke klarer å følge helt grunnleggende spilleregler. Slike regelbrudd setter tilliten og integriteten til regjeringsapparatet på prøve, sier han videre.

Også Frps Hans Andreas Limi reagerer på opplysningene som har kommet fram i VG.

- Dette viser at Støre ikke har kontroll på sine statsråder og det tegner seg et tydelig bilde av en ukultur i denne regjeringen, sier Limi.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han understreker at den varslede kontrollsaken bør utvides til også å omfatte Huidtfeldts sak.

- Så mange saker om grove regelbrudd fra denne regjeringen svekker tillitten til hele det politiske systemet og det er viktig at Støre nå får ryddet opp, sier Limi i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer