Stortingsvalget 2021

MDG-Lan raser mot oljelobby-rapport

Fersk klimarapport antar at et norsk olje- og gasskutt vil gi økte globale utslipp. - Et bestillingsverk for å avspore debatten, raser MDGs listetopp Lan Marie Berg.

SLAKT: MDG-topp Lan Marie Berg mener det ikke er grunn til å stole på klimarapporten fra Rystad Energy, fordi oppdragsgiveren er intersseorganisasjonen Norsk olje og gass. FOTO: Nina Hansen / DAGBLADET
SLAKT: MDG-topp Lan Marie Berg mener det ikke er grunn til å stole på klimarapporten fra Rystad Energy, fordi oppdragsgiveren er intersseorganisasjonen Norsk olje og gass. FOTO: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rapporten var omstridt allerede for to uker siden.

Da konfronterte NRKs programleder Fredrik Solvang MDG-leder Une Bastholm med noen av hovedfunnene i den da upubliserte analysen under NRKs partilederdebatt i Arendal 16. august.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Dagen etter kunne Dagbladet avsløre at rapporten fra Rystad Energy var bestilt, kjøpt og betalt av interesseorganisasjonen Norsk olje og gass.

Tirsdag ble rapporten lagt fram i sin helhet. Noen av konklusjonene er som følger:

  • Kutt i norsk oljeproduksjon vil gi «et marginalt kutt» i globale klimagassutslipp, men samtidig vil kutt i norsk gassproduksjon gi økte utslipp.
  • Og fordi produksjonen av norsk olje og gass er så tett sammenvevd, er det grunn til å anta at et norsk kutt av olje og gassproduksjon, samlet vil gi økte utslipp.
AVBRYTER: Under partilededebatten i Arendal, avbryter NRK-programleder Fredrik Solvang MDG-leder Une Bastholm, og trekker inn en upublisert, omdiskutert rapport. Video: NRK Vis mer

- Det er en liten klimaforverring faktisk, fordi norsk gass har så lavt klimafotavtrykk i forhold til erstatningen som er russisk gass eller amerikansk LNG (flytende naturgass, journ. anm.). Det gjør at de økte utslippene knyttet til de kildene øker utslippene mer enn den eventuelt reduserte forbruket av olje og gass globalt, sier administrerende direktør i Rystad Energy, Jarand Rystad.

Avsporing

Listetopp for MDG i Oslo, Lan Marie Berg, er lite imponert:

- Denne rapporten har null troverdighet. Dette er ikke fagfellevurdert forskning, men et bestillingsverk kjøpt og betalt av oljelobbyen, for å avspore klimadebatten to uker før valget, sier MDG-toppen til Dagbladets finansnettsted Børsen.

- Jeg skulle ønske Berg hadde lest rapporten før hun kommenterer den, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Norsk olje og gass, Torbjørn Giæver Eriksen, til Dagbladet.

- Hun representerer et parti som vil legge ned Norges mest lønnsomme næring. Hun burde være særlig interessert i få fram så mye kunnskap som mulig, sier Giæver Eriksen.

Et annet sentralt funn i rapporten er at en sluttdato for norsk olje- og gassvirksomhet «vil kunne sette en effektiv stopper for mange utviklingsløp som på sikt kan redusere utslippene i den globale olje- og gassindustrien».

Rystad Energy anslår at 91 prosent av et produksjonskutt av olje fra norsk sokkel, vil bli erstattet av andre oljeprodusenter. Samtidig må det tas høyde for at norsk sokkel produserer olje med lavere klimautslipp enn gjennomsnittet globalt, heter det i analysen.

- Bestillingsverk

Berg mener hun fortsatt har forskningen på sin side:

- Norges tolv ledende økonomer på dette feltet mener norsk oljekutt har klimaeffekt, og har vist dette i en fagfellevurdert artikkel publisert i et anerkjent internasjonalt tidsskrift, sier hun til Børsen.

MDG-toppen er ikke tvil om at rapporten fra Rystad Energy må tas med flere klyper salt.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

- Jeg er mektig lei av oljelobbyens propaganda og stadig mer desperate forsøk på å villede klimadebatten. Vi har opplevd nok en sommer med dødelig ekstremvær. FN-sjefen har varslet kode rød for menneskeheten. Nå har Norge en historisk mulighet til å gå foran og vise lederskap i klimakampen, gjennom å stanse leting etter mer olje og gass, sier hun.

- Åpenbart ansvar

SV er heller ikke imponert over rapporten og mener ikke den bør få noe å si for norsk petroleumspolitikk.

- Jeg skjønner godt at oljelobbyen frykter dårligere tider på grunn av klimakrisa, men vi kan ikke blåse i Norges ansvar av den grunn. Faktum er at vi må slutte å lete etter ny olje, og hvis vi tar det grepet nå, har vi tiden til å gjøre det på en ansvarlig måte som bevarer arbeidsplassene samtidig, sier miljøpolitisk talsperson Lars Haltbrekken.

- Uavhengig av alle rapporter er Norge verdens sjuende største eksportør av CO₂. Det kommer vi ikke unna med, og det gir oss et åpenbart ansvar for verdens klimagassutslipp, fortsetter Haltbrekken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer