Stortingsvalget 2021

MDG-Lan raser mot oljelobby-rapport

Fersk klimarapport antar at et norsk olje- og gasskutt vil gi økte globale utslipp. - Et bestillingsverk for å avspore debatten, raser MDGs listetopp Lan Marie Berg.

SLAKT: MDG-topp Lan Marie Berg mener det ikke er grunn til å stole på klimarapporten fra Rystad Energy, fordi oppdragsgiveren er intersseorganisasjonen Norsk olje og gass. FOTO: Nina Hansen / DAGBLADET
SLAKT: MDG-topp Lan Marie Berg mener det ikke er grunn til å stole på klimarapporten fra Rystad Energy, fordi oppdragsgiveren er intersseorganisasjonen Norsk olje og gass. FOTO: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rapporten var omstridt allerede for to uker siden.

Da konfronterte NRKs programleder Fredrik Solvang MDG-leder Une Bastholm med noen av hovedfunnene i den da upubliserte analysen under NRKs partilederdebatt i Arendal 16. august.

Dagen etter kunne Dagbladet avsløre at rapporten fra Rystad Energy var bestilt, kjøpt og betalt av interesseorganisasjonen Norsk olje og gass.

Tirsdag ble rapporten lagt fram i sin helhet. Noen av konklusjonene er som følger:

  • Kutt i norsk oljeproduksjon vil gi «et marginalt kutt» i globale klimagassutslipp, men samtidig vil kutt i norsk gassproduksjon gi økte utslipp.
  • Og fordi produksjonen av norsk olje og gass er så tett sammenvevd, er det grunn til å anta at et norsk kutt av olje og gassproduksjon, samlet vil gi økte utslipp.

- Det er en liten klimaforverring faktisk, fordi norsk gass har så lavt klimafotavtrykk i forhold til erstatningen som er russisk gass eller amerikansk LNG (flytende naturgass, journ. anm.). Det gjør at de økte utslippene knyttet til de kildene øker utslippene mer enn den eventuelt reduserte forbruket av olje og gass globalt, sier administrerende direktør i Rystad Energy, Jarand Rystad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer