Med bønn til julepassasjerer

Norske fly- og togselskaper advarer: - Det kan bli en utfordring.

HJEM TIL JUL?: Norske transportselskaper planlegger nå sitt trafikkprogram for jula. Coronapandemien skaper imidlertid en rekke usikre momenter for både selskapene og passasjerer. Foto: Terje Pedersen / NTB
HJEM TIL JUL?: Norske transportselskaper planlegger nå sitt trafikkprogram for jula. Coronapandemien skaper imidlertid en rekke usikre momenter for både selskapene og passasjerer. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

I ei tid der norsk luftfart er under et enormt økonomisk og logistikkmessig press, nærmer også en av årets travleste reiseperioder seg med stormskritt. Strenge coronarestriksjoner har tvunget transportselskapene til å omstille seg kraftig.

På samme tid bestiller mange fly- og togbilletter hjem til jul - og gjerne god tid i forveien. Nå står aktørene i en hektisk planleggingsfase. Norwegian er blant selskapene som forbereder seg på alle scenarioer.

- Utgangspunktet vårt er å fly på de rutene vi meldte om mandag, men det kan komme justeringer i tida framover, varsler talsperson i Norwegian, Christer Baardsen, til Børsen.

- Berørte blir kontaktet

Flygiganten innførte en kraftig reduksjon i antall ruter denne uka, da de satte 15 av 21 fly på bakken. Det førte til et umiddelbart ras av kansellerte flyginger.

Nå bes kundene om å forberede seg på at det kan komme ytterligere endringer også framover.

- Det vil avhenge av faktorer som etterspørsel etter billetter og myndighetenes reiserestriksjoner. Alle kunder som blir berørt av kanselleringer eller endringer blir kontaktet, sier Baardsen.

- Selvsagt utfordrende

SAS opplyser på sin side at de nå jobber for fullt med sitt trafikkprogram for jula.

- Vi omtaler ikke trafikktall utover våre månedlige oppdateringer, men det er selvsagt en forventning om at flere vil reise i jula. De siste månedene har vi justert trafikkprogrammet nærmest kontinuerlig, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff, til Børsen.

KOMMER MED RÅD: Pressesjef i SAS, John Echoff, oppfordrer passasjerene til å planlegge i god tid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KOMMER MED RÅD: Pressesjef i SAS, John Echoff, oppfordrer passasjerene til å planlegge i god tid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Han understreker at desember måned vil innebære flere utfordringer enn i et ordinært år. Eckhoff kommer samtidig med en klar bønn til passasjerene.

- Det er selvsagt utfordrende for oss som flyselskap, men stadige endringer i ulike reiseråd og restriksjoner gjør det også krevende for alle våre kunder. Mitt råd vil være å planlegge reiser i jula i god tid, for å sikre at du kommer med den avgangen du ønsker.

SKUFFENDE: TV-fotograf Truls Ørmen Elingsen fikk seg litt av et sjokk, da han var på jobbrelatert reise med SAS. Reporter: Christian Wehus. Video: Truls Ørmen Elingsen Vis mer

Videre ber han passasjerene om å ta smittevern på alvor.

- Selv om det er trygt om bord, gjelder selvsagt myndighetenes generelle råd om avstand, god håndhygiene og hosteetikette, samt at du holder deg hjemme om du har symptomer.

Risiko

Det svenske togselskapet SJ, som har Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen og Meråkerbanen, kan bare selge halvparten av tilgjengelige seter i henhold retningslinjene fra FHI.

Overfor Børsen opplyser kommersiell direktør for SJ Norge, Lena Angela Nesteby, at man kan risikere å ikke få bestilt den togreisen man ønsker.

- Det kan bli fulle tog fram mot jul på grunn av antall tilgjengelige seter. Dette gjelder for strekninger med plassreservasjon, altså Dovrebanen og Nordlandsbanen. Det kan også bli en utfordring dersom smittevernreglene endres eller oppskaleres, sier hun.

- Ikke reis

Nesteby forsikrer imidlertid om at passasjerer som allerede har bestilt billetter ikke vil støte på noen ubehagelige overraskelser - med mindre norske helsemyndigheter varsler nye tiltak.

- Nei, det vil ikke komme noen justeringer fra vår side med mindre FHI eller myndighetene kommer med nye retningslinjer.

Nesteby kommer samtidig med en klar oppfordring:

- Planlegg i god tid. Ikke reis dersom du føler deg syk, følg retningslinjer, og ta vare på de rundt deg og deg selv.

- Usikkerhet

I en kort kommentar til Børsen opplyser togselskapet Vy at de også i år planlegger ekstra kapasitet i forbindelse med jule- og nyttårshelga på Bergensbanen.

- Vi kommer tilbake med detaljene rundt hvordan setene blir fordelt på dagene. Erfaringsmessig blir mange av billettene bestilt i starten av desember. Usikkerheten rundt pandemien og smittesituasjonen gjør også sitt til at mange nok avventer før de booker i år, sier kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer