– Medskyldig i lønnstyveri

Statsminister Erna Solberg (H) er medskyldig i et lønnstyveri av norske arbeidstakere, hevder Fagforbundets leder Mette Nord.

UTFORDRES: Statsminister Erna Solberg (H) skal diskutere bekjempelse av arbeidslivskriminalitet med Ap-leder Jonas Gahr Støre i regi av Fagforbundet tirsdag. Forbundets leder Mette Nord er ikke nådig i sin kritikk av statsministeren i forkant av debatten. Foto: Christian Roth Christensen
UTFORDRES: Statsminister Erna Solberg (H) skal diskutere bekjempelse av arbeidslivskriminalitet med Ap-leder Jonas Gahr Støre i regi av Fagforbundet tirsdag. Forbundets leder Mette Nord er ikke nådig i sin kritikk av statsministeren i forkant av debatten. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert

Fagforbundet er det største av alle LO-forbundene med 370 000 medlemmer fordelt på 180 yrker i offentlig og privat sektor.

Tirsdag inviterer de statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre til duell om arbeidslivskriminalitet under en konferanse om svart økonomi.

Solberg får følgende velkomsthilsen fra Fagforbundets leder Mette Nord:

– Hun har det øverste ansvaret for å sikre den svake part. Og om hun ikke vil ta det ansvaret i tilstrekkelig grad, så er hun selvfølgelig medskyldig i det lønnstyveriet som foregår helt ustraffet av norske arbeidstakere.

Likhet for loven

Fagforbundets leder mener det ikke er likhet for loven i dagens system:

– En arbeidstaker som stjeler fra kassa risikerer seks års fengsel. En arbeidsgiver som stjeler lønn fra den ansatte går i praksis fri, fordi fenomenet ikke vies særlig oppmerksomhet i straffeloven. Vi ser at lønnstyveri sprer seg fra sektor til sektor og helt inn i hjertet av velferdsstaten, sier Nord.

Fagforbundet krever skjerpet lovverk og strengere straffereaksjoner.

– Hva legger du i begrepet lønnstyveri?

– Det er for eksempel når et arbeidstakerforhold maskeres som innleie av selvstendig næringsdrivende med tilhørende underbetaling, unndragelse av arbeidsgiveravgift, innbetaling av pensjon og liknende. Eller når det betales lønn under tariff, når det ikke innbetales pensjonsforpliktelser eller man unndrar andre rettigheter arbeidstakere har krav på.

Pensjonshull

– Hvor omfattende mener dere at dette er?

– Når så mange som 90 000 arbeidstakere ikke har fått innbetalt pensjon, så sier det noe om omfanget. Men problemet er at vi ikke vet eksakt hvor omfattende dette er, fordi det er et område som er grovt nedprioritert. Tvert om snakkes alvoret ned. Typisk omtales disse lovbruddene ofte som useriøsitet eller at noen tøyer strikken, mener Nord.

En annen utfordring er, ifølge Fagforbundets leder, at bedrifter og foretak organiserer bort toppleders personlige ansvar.

– Det er ytterst sjelden at slike saker kommer for retten, og enda sjeldnere at noen stilles personlig til ansvar. Bortsett fra Veireno-saken kommer jeg ikke på et eksempel på at leder stilles personlig til ansvar. Regjeringen må sørge for at det ikke blir mulig for foretak å organisere seg bort fra personlig ansvar, sier Nord.

Heller ikke tilsynsbiten er Fagforbundet fornøyd med.

– Gjennom ABE-reformen er ressurser til Økokrim og andre tilsynsetater betydelig barbert de siste åra. Det går ut over deres evne til å prioritere brudd på arbeidsmiljøloven. Og når de lokale skatteoppkreverne legges ned og antall kontor kuttes fra 237 til 53, så fjerner man øyne og ører der ute. Da blir det enda vanskeligere å avdekke lønnstyveri, frykter Mette Nord.

– Drøye påstander

Børsen har spurt statsminister Erna Solberg om en kommentar til kritikken fra lederen av landets største arbeidstakerorganisasjon. Statsministerens kontor sendte oppdraget videre til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Riktignok sitter Mette Nord i sentralstyret til Arbeiderpartiet, og som sådan forventer jeg ikke at hun omtaler regjeringens politikk i spesielt positive ordelag. Men dette er drøye påstander, sier han.

Røe Isaksen sier at det ikke skal være noen plass for skurker i norsk arbeidsliv, og at regjeringen prioriterer kampen mot arbeidslivskriminalitet høyt:

– Nord retter baker for smed når hun etterlyser skjerpede straffereaksjoner. Denne regjeringen hevet allerede i 2015 strafferammene for brudd på arbeidsmiljøloven. Strengere reaksjoner mot de useriøse og flere felles tilsyn mellom etatene er bare to eksempler på tiltak som setter flere kriminelle aktører og nettverk ut av spill, sier arbeidsministeren.

A-krimsentre

Isaksen trekker også fram sentrene mot arbeidslivskriminalitet – der Arbeidstilsynet, politiet, Nav og skattemyndighetene sitter under samme tak og koordinerer innsatsen på en helt annen måte enn tidligere. Det er nå opprettet sju slike sentre landet rundt.

SVARER: - Drøye påstander, mener arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om Fagforbundets kritikk av statsminister Erna Solberg (H).
SVARER: - Drøye påstander, mener arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om Fagforbundets kritikk av statsminister Erna Solberg (H). Vis mer

– Tidligere LO-leder Gerd Kristiansen uttalte at hun roste Solberg for kampen mot arbeidslivskriminalitet. Den stiller jeg meg bak, for nå er det indikasjoner på at arbeidslivskriminalitet reduseres noe. Blant annet er omfanget av forbrukere som har kjøpt svarte tjenester redusert fra 23 prosent i 2009 til 10 prosent i 2018, sier Isaksen til Børsen.

– Det er bra for de ansatte, for bedriftene som driver lovlydig – og for samfunnet, som hvert år taper milliarder som følge av arbeidslivskriminalitet, slår han fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer