Flyr i krise:

- Meget alvorlig

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror risikoen er større for en Flyr-konkurs nå, etter den mislykkede emisjonen. Selskapet er imidlertid godt fornøyde med å ha fått et alternativt forslag til finansiering.

KRISE: Tirsdag kom nyheten om at Flyr mislyktes med å hente inn nok penger i kriseemisjonen. Foto: Urbanandsport/Shutterstock/ NTB
KRISE: Tirsdag kom nyheten om at Flyr mislyktes med å hente inn nok penger i kriseemisjonen. Foto: Urbanandsport/Shutterstock/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På det som omtales som en skjebnedag for det kriserammede Flyr, ble det like etter klokka 16.30 kjent at flyselskapet mislyktes i å gjennomføre en kriseemisjon innen fristen.

- Meget alvorlig

Kriseemisjon betyr at et selskap prøver å finne friske penger for å redde selskapet ved å utstede nye aksjer til en fastsatt pris. I dette tilfellet prises aksjene til kun ett øre.

Men fristen løp ut i dag klokka 16.30, uten at emisjonen var i boks.

- Det er meget alvorlig at Flyr ikke fikk hentet ny kapital innenfor tidsfristen. Det viser at investorer er usikre, det er et dårlig signal, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair, til Børsen.

Flyr har kniven på strupen. Torsdag la det kriserammede selskapet fram nedslående kvartalsresultater, og varslet samtidig kraftfulle grep for å redusere pengebruken inn mot vinteren.

Samme dag varslet de at de ønsket å hente 430 millioner kroner i friske penger gjennom den aktuelle emisjonen.

Tror konkursrisikoen er større

I en børsmelding tirsdag framkommer det altså at emisjonen ikke er gjennomført enda.

«Men selskapet har mottatt forslag til en alternativ transaksjonsstruktur fra en kombinasjon av eksisterende og nye profesjonelle investorer», skriver Flyr i meldingen.

Styret i selskapet vil nå vurdere den alternative transaksjonsstrukturen, og planlegger å komme tilbake med en kunngjøring før markedet åpner i morgen tidlig, opplyser de videre.

De understreker at Flyrs flyginger vil fortsette å operere som normalt.

- Er risikoen større for en eventuell konkurs nå?

- Ja, jeg tror risikoen er større for en konkurs, når det ikke kom inn ny (eller nok) kapital innen fristen, men alt håp er ikke ute ennå, sier Elnæs videre.

- Gode nyheter

Administrerende direktør i Flyr, Tonje Wikstrøm Frislid, sier imidlertid at de er «veldig godt fornøyde med at vi nå har fått et alternativt forslag til finansiering fra profesjonelle investorer.»

Hun fortsetter:

- Det er gode nyheter for våre 450 kolleger og alle de som skal ut og reise med oss framover. Dette viser at det er tro på Flyr og vår norske modell, og at vi har lykkes med å skape noe nytt i norsk luftfart. Styret i Flyr skal nå vurdere dette forslaget og vil komme med en oppdatering så snart som mulig, sier Frislid til Børsen.

- Enig med Sissener

- Det jobbes så vidt jeg har forstått med alternative løsninger, men om det medfører at Flyr får inn mer kapital er for tidlig å si noe om, sier Elnæs.

Kjendisinvestor Jan Petter Sissener, en av selskapets største aksjonærer, opplyser at blant forslagene fra investorene er en alternativ måte å hente inn kapital på, ifølge Finansavisen.

- Så får vi se hvordan tingene ser ut når vi kommer ut på vårparten, sier han.

Sissener mener det bør være rom for at Flyr kan overleve.

På spørsmål om hva som kan menes med «alternativ struktur», sier Elnæs:

- Flyr behøver å få inn noen store og kapitalsterke eiere som sikrer framtidig drift. Det kan være det som Sissener tenker på, og det er jeg helt enig med Sissener i!

- Tiden går for Flyr

Kvartalstallene og nyheten om kriseemisjon har ført til en nærmest totalkollaps i Flyrs aksjekurs de siste dagene. Men problemene startet på ingen måte ved kvartalsrapporten for tredje kvartal.

For heller ikke resultatene for andre kvartal var noe å juble over for Flyr. Da presenterte de et driftsresultat på minuset 279 millioner kroner 26. august, og dermed suste aksjekursen nedover.

- Tiden går for Flyr og en avklaring må komme på plass så snart som mulig. Markedet vil mest sannsynlig være avventende til å bestille billetter med Flyr inntil en løsning er på plass, og det betyr minimalt med bookinger før dette er avklart og en god løsning på plass. Alternativt at Flyr settes på bakken, slår Elnæs fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer