SAS-streiken

- Meget, meget alvorlig

- Innen 24 timer vil samtlige piloter være i streik, sier norsk forhandlingsleder.

Det kan bli streik blant SAS-pilotene dersom partene ikke blir enige på overtid av overtiden. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM/OSLO (Børsen): - Vi sto nok litt for langt fra hverandre. I det store og det hele handler det om kompensasjonen og fleksibilteten.

Det sier den norske forhandlingslederen i NHO Luftfart, Marianne Hærnes, etter at det ved 12-tida ble klart at SAS-pilotene går ut i streik.

- Dette er en meget, meget alvorlig situasjon, sier hun.

Hærnes forteller videre at de har lagd en avtale med pilotene om at de ikke skal starte å streike, før de har returnert til sin hjemmebase.

Dermed vil det fortsatt gå noen få flygninger utover dagen, men fly som skal gå fra Gardermoen nå, vil ikke lette.

- STOR AVSTAND: Den norske forhandlingslederen i NHO Luftfart, Marianne Hærnes, forteller at partene sto langt fra hverandre. Foto: Torstein Bøe / NTB
- STOR AVSTAND: Den norske forhandlingslederen i NHO Luftfart, Marianne Hærnes, forteller at partene sto langt fra hverandre. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Innen 24 timer vil samtlige piloter være ute i streik, sier hun.

Inntil 1000 piloter i streik

Uenigheten skal ifølge Hernæs være knyttet til selskapets redningsplan, SAS Forward.

- Vi har en målsetning i SAS Forward som vi er helt avhengige av for at SAS skal overleve, så det er det det faller på, sier Hernæs.

Et sted mellom 900 og 1000 piloter fra Norge, Sverige og Danmark legger nå ned arbeidet. Det er anslått at 250 avganger og opp mot 45 000 passasjerer vil rammes daglig.

Tordner

Toppsjef i SAS, Anko van der Werff, var tydelig opprørt og tordnet da han møtte pressen.

- Det er skamfullt at dette er måten pilotene velger å gi tilbake til alle generøse og tålmodige skattebetalere der ute.

SAS-ledelsen har selv tidligere advart om at en streik vil kunne få dramatiske konsekvenser for hele selskapet og at «tusener av arbeidsplasser på bakken og i lufta» vil bli satt i fare.

På spørsmål fra Børsen om selskapet kan gå konkurs, sier van der Werff følgende:

- Hvordan skal vi få investorene inn i selskapet hvis vi fortsetter slik? Vår dør er åpen, vi håper selvsagt å komme frem til den riktige utgangen på dette, men ja, pilotene har bestemt seg for å gå til streik, sier van der Werff.

- Ble malt opp i et hjørne

- Uansett hva vi har gjort så har vi ikke kommet i mål. Det skylder vi på SAS. SAS vil ikke komme til enighet, SAS ville ha en streik.

Det sa den svenske representanten Martin Lindgren for SAS-pilotene til pressen.

- Vi har ikke møttes på flere punkter. Nå blir det streik, vi beklager virkelig til våre passasjerer, og håper at vi kan komme tilbake til forhandlingsbordet, sier han.

STREIK: Idet meklingsfristen for SAS-pilotene nærmer seg, forklarer flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs hva en eventuell streik vil bety for de reisende. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Alle våre medlemmer vil gå ut i streik, understreker han.

Også Norges representant, Roger Klokseth, snakket til pressen.

- Vi ble malt opp i et hjørne. Vi har gått så langt som overhodet mulig, men det var ikke mulig, avstanden var for stor, sier han.

- Vi har sittet i mekling i to uker hvor SAS ikke stilte med full delegasjon før den siste helga.

- Det handla ikke om tidkrevende elementer, men om å flytte posisjoner, sa Klokset

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer