Meklingen på overtid

Mange timer på overtid er det ingen løsning mellom partene i frontfaget, og meklingen fortsetter. Over 28 000 industriansatte kan bli tatt ut i streik.

TØFFE TIMER: Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum (t.v.) og direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen på vei inn til forhandlingene i frontfaget. Forhandlingene finner sted på Hotel Opera i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TØFFE TIMER: Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum (t.v.) og direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen på vei inn til forhandlingene i frontfaget. Forhandlingene finner sted på Hotel Opera i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOTEL OPERA (Dagbladet): - Partene besluttet å fortsette meklingen på overtid. Meklingen pågår fortsatt fredag morgen. Ansatte skal dermed møte på jobb som normalt, melder Fellesforbundet på sine nettsider litt over klokka 5.

Verken Fellesforbundet eller Parat kom til enighet med arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri i den frivillige meklingen.

Dermed gikk oppgjøret til tvungen mekling, og partene møttes hos Riksmekleren mandag denne uka. Det er riksmekler Mats W. Ruland som leder arbeidet.

Tøffe timer

Partene var i forkant forberedt på tøffe timer torsdag kveld. Det sa riksmekler Mats Ruland til NTB før meklingen startet. To timer seinere var partene fortsatt langt unna hverandre, men Ruland var da optimistisk på å unngå storstreik.

Klokka 6.17 melder Norsk Industri at meklingen fortsatt pågår.

MØTTE PRESSEN: Riksmekler Mats W. Ruland da han ga pressen en orientering ved 21-tiden torsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MØTTE PRESSEN: Riksmekler Mats W. Ruland da han ga pressen en orientering ved 21-tiden torsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Da Børsen snakket med Ruland i 21-tida kunne han fortelle at det fortsatt gjensto mye før partene var i mål.

- Det gjenstår ganske mange temaer som vi må finne løsning på, og når vi kommer dit kan jeg ikke si ennå, men det er mye som tyder på at vi kommer ti å mekle gjennom natta.

- Hvordan er stemninga mellom partene?

- Stemninga er god og profesjonell. Det er parter som har gjort dette mange ganger før, som kjenner systemet godt og er vant med dette, og som samarbeider godt utenfor lønnsoppgjøret. Det gjør de også her, men de har sine posisjoner som de skal ivareta, sa han.

Ruland var da forberedt på å mekle gjennom natta, men kunne melde at den gikk i en positiv retning.

- Partene har en genuin interesse for å finne en løsning, og så lenge de mener det er grunnlag for mekling så vil vi fortsette med det.

Fristen var satt til midtnatt, men begge partene var beredt på overtid.

Advart mot lønnsøkning

Mens arbeidstakerorganisasjonene krever økt kjøpekraft og har vist til stadig stigende priser, har Norsk Industri advart mot en lønnsøkning som vil gå ut over konkurransekraften.

- I årets oppgjør skal vi styrke kjøpekraften til våre medlemmer og sikre dem med lav lønn ekstra tillegg, sa Eggum på deres egne nettsider da kravene ble overlevert.

Krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland har medført prisøkninger og uforutsigbarhet for både arbeidstakere og bedrifter. Teknisk beregningsutvalg (TBU) oppjusterte like før forhandlingene den ventede prisveksten til 3,3 prosent.

Smertegrensen

Forhandlingsleder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har vært klar på hvor langt arbeidsgiverne kan strekke seg, skriver FriFagbevegelse.

- Smertegrensen for Norsk Industri ligger på en økonomisk ramme for oppgjøret på 3,5 prosent, sa han torsdag.

Men de økonomiske rammene ligger ikke på bordet ennå, sa Eggum til NTB ved 17-tida torsdag.

- Vi har ikke kommet til den delen av diskusjonen ennå, så det har jeg ingen kommentarer til. Fasiten får dere i morgen, sa Eggum.

Frontfaget skal sikre at lønningene i Norge ikke over tid blir mye høyere enn hos Norges konkurrenter i utlandet, for å unngå at konkurranseevnen svekkes. I oppgjørene forhandler partene i konkurranseutsatt industri først som såkalte frontfag.

Oppgjøret i industrien skal over tid være retningsgivende for alle andre lønnsoppgjør i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer