Melder seg ut av Norske Selskab

Arve Tellefsen melder seg ut av den eksklusive herreklubben Norske Selskab i protest. Det har også en rekke andre profilerte medlemmer gjort etter Børsens avsløringer om kvinnebråk.

MELDER SEG UT: Fiolinist Arve Tellefsen melder seg ut av Norske Selskab i protest. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MELDER SEG UT: Fiolinist Arve Tellefsen melder seg ut av Norske Selskab i protest. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld melder Dagens Næringsliv at flere profilerte medlemmer av Norske Selskab melder seg ut i protest. Blant dem finner vi fiolinist Arve Tellefsen og OL94-topp Henrik Andenæs.

DN skriver også at tidligere skipsreder Per Heidenreich og designtopp Niklas Mortensen melder seg ut. I tillegg har avisa tidligere skrevet at forelegger manusforfatter Petter Skavlan har meldt seg ut.

Avsløringer

Utmeldingene kommer etter Børsens tidligere avsløring om kvinnebråk i den eksklusive herreklubben. Kvinner tillates nemlig ikke å bli medlem av klubben, og bråket oppsto da styret luftet muligheten for å endre på dette.

Børsens avsløringer i begynnelsen av januar førte til at Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås gikk til livslag boikott, forlagstopp Mads Nygaard meldte seg ut i protest og en rekke sentrale politikere rettet skarp kritikk.

Nikolai Astrup så ingen grunn til å avvikle medlemskapet i den eksklusive herreklubben da han fikk plass rundt kongens bord. Han bekreftet også sitt medlemskap overfor Børsen i begynnelsen av februar.

Børsen stilte spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) om hennes vurdering av at en av hennes statsråder er medlem i den lukkede herreklubben der et forslag om å utrede kvinnelig medlemskap utløste opprør og raseri. Da kom også et nytt svar fra Astrup.

- Etter en samlet vurdering har jeg besluttet å melde meg ut av Norske Selskab. Det skyldes blant annet prosessen rundt spørsmålet om kvinnelige medlemmer, skriver Astrup.

Protestene mot kvinneutvalget var dessuten så kraftige at Direksjonens leder, Erik Heidenreich, meldte seg ut etter 37 års medlemskap, i kjølvannet av artiklene i Børsen.

Tellefsen bekrefter nå overfor DN at kvinnepørsmålet var avgjørende for at han velger å melde seg ut. Han sier at han ble fortalt at Norske Selskab var i ferd med å endre kjønnsreglene da han ble medlem for to-tre år siden.

- Jeg merker ikke at de har forandret på noen ting, så derfor meldte jeg meg ut. Jeg er veldig tilhenger av frihet og likhet, men akkurat det tredje ordet der, broderskap, det er jeg ikke så begeistret for, sier Tellefsen til avisa.

Nektet adgang

Superrikinger som Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen og Christian Ringnes er blant de om lag 1000 medlemmene som har adgang til den lukkede klubben.

Dagbladet kunne i 2013 avsløre at tidligere olje- og energiminister Thorhild Widvey (H) hadde blitt nektet adgang, da Gimle Rotary Klubb arrangerte torskeaften i Norske Selskabs lokaler i Oslo sentrum.

Widvey, som i en årrekke har vært rangert på topplista over Norges mektigste kvinner, var eneste påmeldte kvinne. Samme dagen som middagen fant sted, fikk hun telefon fra et medlem i klubben med beskjed om at hun ikke fikk bli med.

Årsaken var at kvinner ikke hadde adgang til Norske Selskabs lokaler den aktuelle dagen. I stedet for å flytte middagen, fikk Widvey altså den nedslående beskjeden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer