«Putins kokk», Jevgenij Prigozjin

Meldt død i flystyrt i 2019

I 2019 ble det meldt at Jevgenij Prigozjin var død i en flystyrt i Kongo. Det viste seg å ikke stemme. Nå tyder derimot mye på at den kjente Wagner-lederen har omkommet.

TIDLIGERE PØLSESELGER: Den etterhvert verdenskjente Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin bygget opp en luksusrestaurant. Det var slik han ble kjent med Vladimir Putin. Foto: Reuters/Alexander Ermochenko/
TIDLIGERE PØLSESELGER: Den etterhvert verdenskjente Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin bygget opp en luksusrestaurant. Det var slik han ble kjent med Vladimir Putin. Foto: Reuters/Alexander Ermochenko/ Vis mer
Publisert

Onsdag kveld meldte det statlige russiske nyhetsbyrået Tass at et privatfly med ti personer om bord skal ha styrtet i Russland, og at alle ti om bord skal være døde.

Tass hevdet også at den beryktede lederen av Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin, er en av dem.

Dette ble utover onsdagskvelden bekreftet fra flere hold.

Etter først å ha viderebrakt motstridende opplysninger og tatt forbehold, meldte til sist Wagners egen Telegram-kanal at Prigozjin er død.

Den samme meldinga ble lagt ut på Telegram-kanalen Gray Zone, som tidligere er blitt brukt av Wagner-sjefen selv.

I 22.30-tida meldte nyhetsbyrået Reuters at russiske luftfartsmyndigheter bekrefter at Prigozjin var om bord i det private jetflyet som har styrtet.

Også Wagner-toppen Dmitrij Utkin skal ha vært om bord.

Spekulasjoner

På Telegram har russiske militærbloggere begynt å spekulere i om flystyrten ble forårsaket ved at flyet ble skutt ned. Tom Røseth, hovedlærer ved Forsvarets høgskole, utelukker heller ikke at Kreml kan stå bak det som blir omtalt som en flystyrt.

Ifølge Washington Post, som refererer til det russiske mediet Sirena, ble det også i 2019 meldt at Prigozjin hadde dødd i en flystyrt. Det ble da meldt at han var blant åtte personer som døde da et militærfly krasjet i Kongo. Det viste seg å ikke stemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.