Donald Trump-rettssak

Mener det kan felle Trump

Gråtkvalt økonomitopp fra Trump Organization forklarte seg tirsdag, i det som skal ha vært Trumps verste rettsdag hittil.

TRUMP SKULLE GÅ OVER: Påtalemyndigheten konfronterte Trumps regnskapssjef med hans egne notater, der det står at Donald Trump skal se over dokumentet til slutt. Skjermdump: New York State Attorney General
TRUMP SKULLE GÅ OVER: Påtalemyndigheten konfronterte Trumps regnskapssjef med hans egne notater, der det står at Donald Trump skal se over dokumentet til slutt. Skjermdump: New York State Attorney General Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rettssaken mot Donald Trump i New York er nå inne i sin åttende uke. Ekspresidenten er saksøkt for bedrageri.

Delstatsjustisminister Letitia James hevder at han blåste opp verdien av selskapene og eiendommene sine, som ble brukt til å skaffe lån og forsikring.

Trump benekter all skyld og sier «hele saken er en svindel».

Gråt

Jeffrey McConney inntok tirsdag vitneboksen på forespørsel fra Trump-forsvarerne.

Han var økonomisjef i Trump Organization, og hadde en sentral rolle i håndteringen av regneark og økonomiske dokumenter. Han er også tiltalt i saken.

McConney brast ut i gråt i løpet av Trump-advokatenes utspørring.

Han fortalte retten at presset som følge av etterforskning og utallige anklager om ulovligheter, fikk ham til å forlate selskapet han hadde jobbet for i 35 år, skriver CNN.

- Jeg klarte det bare ikke lenger, sa McConney gråtkvalt, som tok flere pauser for å tørke øynene.

NØKKELVITNE: McConney vedgikk at Donald Trump så over utregningene av formue før godkjenning. Her på vei inn i retten i New York. Foto: Seth Wenig / AP / NTB
NØKKELVITNE: McConney vedgikk at Donald Trump så over utregningene av formue før godkjenning. Her på vei inn i retten i New York. Foto: Seth Wenig / AP / NTB Vis mer

- Jeg er stolt av hva jeg gjorde. Jeg mener alt (av beregninger) var rettferdiggjort. Tall representerer ikke fullt ut hva disse eiendelene er verdt, sa han.

McConney la, i likhet med Trump og hans advokater, skylden på revisorselskapet Mazars. Selskapet overgikk tallene og kunne ha rådgitt dem om eventuelle oppblåste eiendelsverdier på Trumps regnskaper, ifølge McConney.

«Verste hittil»

Business Insider omtaler tirsdagen som den verste rettsdagen for Trump hittil.

Årsaken er at Trump-advokatenes eget nøkkelvitne, McConney, koblet Trump direkte til den «tvilsomme matematikken» som står sentralt i saken.

Under aktoratets utspørring fikk McConney utdelt et dokument som viste et utkast til Trumps nettoformue i 2014.

McConney ble bedt om å se på det som sto med tynn, blå skrift: «DJT TO GET FINAL REVIEW» (Donald J. Trump skal gjennomgå til slutt, red.anm.)

- Donald Trump skulle gjennomgå til slutt? spurte New Yorks advokat Andrew Amer.

- Det var slik jeg forsto det ja, sa McConney.

Påtalemyndigheten mener notatene svekker Trump-leirens påstander om at ekspresidenten ikke var involvert i å manipulere økonomiske opplysninger.

SAKSØKT: Letitia James ber om at Trump blir ilagt bøter på 300 millioner dollar og at han forbys å gjøre forretninger i New York. Foto: Brendan McDermid / AP / NTB
SAKSØKT: Letitia James ber om at Trump blir ilagt bøter på 300 millioner dollar og at han forbys å gjøre forretninger i New York. Foto: Brendan McDermid / AP / NTB Vis mer

Mener det svekker forsvaret

McConneys forklaring tirsdag er angivelig i strid med det han forklarte mandag. Da sa han at det bare var han selv, finansdirektør Allen Weisselberg og revisorfirmaet Mazars som var involvert formuesutregningene.

De håndskrevne notatene kan være skadelige for Donald Trumps forsvar, sier jussprofessor Stephen Gillers ved New York University, til Newsweek.

- McConneys vitneforklaring kan gi dommer Arthur Engoron grunn til å slå fast at Trump selv godkjente dokumentene, sier han, og legger til:

- Forsvaret ser ut til å ha tullet det til her. Det ser ut som de ikke har vært klar over at delstatsjustisministeren sitter på en kopi av McConneys rapport, med hans håndskrevne setninger.

Naema Rahmani, advokat og tidligere føderal påtalejurist, sier til Newsweek:

- Å utfordre vitner med deres egne tidligere, inkonsekvente uttalelser kan være en høyst effektiv strategi, og det er det delstatens justisdepartement gjorde med dette vitnet. Til tross for hans bisarre gråting, gjorde delstaten han om til et av sine egne vitner.