Mener frykten rår: - Ekstremt

Krisepakker og rentekutt til tross. Verdien av aksjene på Oslo Børs var på det verste ned med over 10 prosent mandag. Samtidig stupte oljeprisen.

NED: Dystre tider for investorene på Oslo Børs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NED: Dystre tider for investorene på Oslo Børs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo Børs startet uka med et nytt krakk. Fire minutter etter åpning var hovedindeksen ned med over 5 prosent. Deretter fortsatte utforbakken en god stund.

På det verste var fallet på mer enn 10 prosent.

I løpet av ettermiddagen hentet imidlertid hovedindeksen seg kraftig inn, og endte «bare» ned 5,34 prosent til 639,05 poeng.

- Det har vært kraftige fall på børsene igjen i dag. etter en voldsom oppgang i USA på fredag, tyder alt på at det blir kraftig nedgang også der i dag. Det er ekstremt store bevegelser fra dag til dag, og det er tydelig at det nå er frykten som rår, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea til Børsen mandag ettermiddag.

Blant de største taperne var DNB, Telenor, Yara og Aker BP.

Hardt pressede Norwegian stupte over 10 prosent rett etter åpning.

Etter en kortvarig innhenting, svingte flyselskapets aksjekurs rundt minus 15 prosent utover ettermiddagen.

Norwegian annonserte mandag ettermiddag at selskapet permitterer 7300 ansatte og kansellerer 85 prosent av flygingene. Det forsterket børsfallet ytterligere, og ved stenging hadde aksjekursen falt med 11,75 prosent.

De siste 30 dagene har Norwegian-aksjen dermed falt med 82,5 prosent.

Krisepakke

Noen minutter etter børsåpning kom nyheten om at politikerne på Stortinget er blitt enige om første delen av krisepakka som skal demme opp for coronavirusets negative virkninger på økonomien, uten at det la noen umiddelbar demper på børsfallet.

Oljeprisen var også i fritt fall mandag, og var på det laveste under 30 dollar fatet i ettermiddag.

- Oljemarkedet rammes på to fronter om dagen, både av Saudi Arabias oljepriskrig og den pågående Covid-19. Skulle denne situasjonen vare ved lenge, noe som godt kan tenkes, vil mange av de svakeste spillerne (selskapene) ikke klare seg på egen hånd, bemerket Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport før børsåpning mandag.

Oljeprisen hentet seg marginalt inn i løpet av ettermiddagen, og klokka 16.30 kostet et fat nordsjøolje 31 dollar.

Wall Street-stengte

Det massive rentekuttet til nær null i USA denne helgen var ikke nok til å hindre et nytt børsfall i Asia i natt.

Den såkalte førhandelen på Wall Street pekte også kraftig nedover, og denne handelen ble stanset som følge av et fall over 5 prosent.

Kort etter at Wall Street åpnet for ordinær handel, ble markedene på nytt automatisk stengt som følge av et fall i S&P-indeksen på over 8 prosent. Dow Jones-indeksen åpnet på sin side ned 9,7 prosent.

Nedgangen fortsatte også etter pausen. I 15-tiden norsk tid var Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq alle ned rundt 10 prosent, ifølge NTB.

USAs sentralbank varslet søndag en rekke tiltak for å beskytte amerikansk økonomi mot følgene av koronapandemien, blant annet kutt i styringsrenta med et helt prosentpoeng til mellom 0 og 0,25 prosent. Tiltakene ser imidlertid ikke ut til å berolige Wall Street.

Også på børsene i Europa var det kraftig nedgang mandag.

I London falt FTSE-100-indeksen med 4 prosent, mens CAC-40-indeksen i Paris falt med 5,75 prosent og DAX-indeksen i Frankfurt falt med 5,3 prosent, ifølge NTB.

Forberedt

- Når usikkerheten er som nå, kan og bør man som investor være forberedt på det verste til enhver tid, skrev Roger Berntsen i sin morgenrapport

De asiatiske børsene, målt gjennom S&P Asia 50 indeksen, endte ned -4,1 prosent i natt.

Den tøffeste starten på uka så langt har vi sett på den australske Sydney-børsen. Den stengte ned 9,7 prosent mandag. Det innebærer et børsfall på 30 prosent siden 20. februar.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer