Onsdag gikk stillingsannonsen til motemerket Holzweiler viralt. Der utlyste de et såkalt internship på seks måneder - uten lønn. Det fikk kommentarfeltene til å gå varmt, og flere aviser omtalte annonsen.
- Stillingen skulle aldri vært utlyst ulønnet, vi gjorde en feil da denne annonsen ble lagt ut. Dessverre ble det ikke fanget opp da vi så over teksten. Heldigvis er det nå rettet opp, sa Susanne Holzweiler til Børsen da.
Hun fortalte også at dette ikke var praksis i Holzweiler, og at de har hatt folk utplassert fra skoler tidligere.
Samme mynt
Børsen har imidlertid funnet flere stillingsutlysninger av internships siden 2019. Her er det ikke oppgitt noe om lønn, men Børsen har vært i kontakt med flere tidligere praktikanter som forteller at de har jobbet ulønnet ved bedriften.

Kjendis-brand søkte gratis praktikant
Dette sier også Handel og Kontor (HK), som torsdag la ut et innlegg på Facebook, med et kraftig stikk til Holzweiler.
«Hei Holzweiler! Interessert i et samarbeid? Seks måneders gratis medlemskap, mot at vi får sette dere på CV-en?», skriver de.
Bekrefter 19 ulønnede
Nestleder i HK, Lena Reitan, forteller til Børsen at Holzweilers praksis med ulønnet arbeid ikke er nytt for dem, og at de nå ønsket å finne på noe som kunne belyse saken ytterligere.
- Vi vet at de har gjort dette tidligere. Vi prøvde å bruke humor til et alvorlig tema. Vårt utgangspunkt er at alle skal ha betalt i lønn, ikke klær og erfaring. Man skal kunne betale skatt, men også opptjene feriepenger og pensjonsrettigheter, for eksempel, sier hun.

Susanne Holzweiler, medgründer og medeier i det norske motehuset, vedgår nå overfor Børsen at dette ikke var et engangstilfelle.
- Siden 2014 har vi totalt hatt cirka 19 ulønnede internships. Ti av dem har fått fast ansettelse etter endt internship, skriver hun i en e-post.
- Vi beklager at vi i selskapets tidlige år har hatt ulønnede praktikanter, og lover at dette ikke vil skje igjen, uttaler hun videre.
- Litt gammeldags
HK-nestleder Reitan advarer mot praksisen.
- Det er veldig alvorlig fordi det kan bidra til at flere bedrifter kaster seg på, og så blir det inngangsbilletten til en jobb - at du må jobbe gratis for å komme inn på arbeidsmarkedet, sier hun.

Fagforeningstoppen forklarer at dette ikke er noe nytt fenomen, men at de ser praksisen i mindre grad enn tidligere.
- Vi har sett det hos andre også, men vi trodde kanskje dette var en litt gammeldags greie som man har sluttet med. Jeg skjønner ikke at man gjør dette i 2022, sier Reitan.
Folka det viktigste
Susanne Holzweiler tar selvkritikk.
- Dette har vært en skikkelig lærepenge for oss. En lærepenge vi selvfølgelig skulle vært foruten. Stillingsannonsen som ble lagt ut i høst, og igjen nå, skulle aldri vært lagt ut som en ulønnet stilling, sier hun til Børsen.

- Ukultur i bransjen
Holzweiler understreker at eierne nå skjerper rutinene.
- Ulønnet praktikantplass er noe som har vært, og er vanlig, både i vår bransje og enkelte andre bransjer. For oss er det ingen unnskyldning. Vi skal gå foran og vært et eksempel til etterfølgelse, for det viktigste i Holzweiler er folka våre. Det har det alltid vært og det vil det alltid være, sier Susanne Holzweiler.
- Må rydde bakover
Flere har tatt til orde for at Holzweiler må etterbetale dem som har vært i praksis uten lønn. Det mener også LO-forbundet Handel og Kontor.
- Det synes jeg jo absolutt at de skal gjøre for å rydde opp. Når vi vet at dette er blitt gjort tidligere, og de selv sier at det er gjort en feil, så er det enda viktigere at de rydder opp med praktikantene de har hatt, sier Lena Reitan bestemt.

Stenger i protest: - Det koker
- Kommer dere til å følge HKs oppfordring om å etterbetale de som har jobbet gratis hos dere?
- Vi er i dialog med Bård Nylund i LO, som var den som gjorde oss oppmerksom på dette, og vi har avtalt et møte for å se hvordan vi kan gjøre ting bedre framover, svarer Susanne Holzweiler.