Holzweiler-skandalen:

Mener Holzweiler bør tilbakebetale

LO-forbundet Handel og Kontor sier at motehuset har utlyst ulønnet arbeid flere ganger, og oppfordrer bedriften til å betale.

LØNN SOM FORTJENT? Susanne Holzweiler i det norske motehuset Holzweiler svarer ikke direkte på oppfordringen om å etterbetale praktikanter som har jobbet gratis for dem. Foto: Astrid Waller
LØNN SOM FORTJENT? Susanne Holzweiler i det norske motehuset Holzweiler svarer ikke direkte på oppfordringen om å etterbetale praktikanter som har jobbet gratis for dem. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Onsdag gikk stillingsannonsen til motemerket Holzweiler viralt. Der utlyste de et såkalt internship på seks måneder - uten lønn. Det fikk kommentarfeltene til å gå varmt, og flere aviser omtalte annonsen.

- Stillingen skulle aldri vært utlyst ulønnet, vi gjorde en feil da denne annonsen ble lagt ut. Dessverre ble det ikke fanget opp da vi så over teksten. Heldigvis er det nå rettet opp, sa Susanne Holzweiler til Børsen da.

Hun fortalte også at dette ikke var praksis i Holzweiler, og at de har hatt folk utplassert fra skoler tidligere.

Samme mynt

Børsen har imidlertid funnet flere stillingsutlysninger av internships siden 2019. Her er det ikke oppgitt noe om lønn, men Børsen har vært i kontakt med flere tidligere praktikanter som forteller at de har jobbet ulønnet ved bedriften.

Dette sier også Handel og Kontor (HK), som torsdag la ut et innlegg på Facebook, med et kraftig stikk til Holzweiler.

«Hei Holzweiler! Interessert i et samarbeid? Seks måneders gratis medlemskap, mot at vi får sette dere på CV-en?», skriver de.

Bekrefter 19 ulønnede

Nestleder i HK, Lena Reitan, forteller til Børsen at Holzweilers praksis med ulønnet arbeid ikke er nytt for dem, og at de nå ønsket å finne på noe som kunne belyse saken ytterligere.

- Vi vet at de har gjort dette tidligere. Vi prøvde å bruke humor til et alvorlig tema. Vårt utgangspunkt er at alle skal ha betalt i lønn, ikke klær og erfaring. Man skal kunne betale skatt, men også opptjene feriepenger og pensjonsrettigheter, for eksempel, sier hun.

OPPFORDRING: Nestleder Lena Reitan i LO-forbundet Handel og Kontor mener Holzweiler bør etterbetale alle som har jobbet gratis for dem. Foto: HK
OPPFORDRING: Nestleder Lena Reitan i LO-forbundet Handel og Kontor mener Holzweiler bør etterbetale alle som har jobbet gratis for dem. Foto: HK Vis mer

Susanne Holzweiler, medgründer og medeier i det norske motehuset, vedgår nå overfor Børsen at dette ikke var et engangstilfelle.

- Siden 2014 har vi totalt hatt cirka 19 ulønnede internships. Ti av dem har fått fast ansettelse etter endt internship, skriver hun i en e-post.

- Vi beklager at vi i selskapets tidlige år har hatt ulønnede praktikanter, og lover at dette ikke vil skje igjen, uttaler hun videre.

- Litt gammeldags

HK-nestleder Reitan advarer mot praksisen.

- Det er veldig alvorlig fordi det kan bidra til at flere bedrifter kaster seg på, og så blir det inngangsbilletten til en jobb - at du må jobbe gratis for å komme inn på arbeidsmarkedet, sier hun.

BRÅK: Det utløste mange reaksjoner da Holzweiler denne uka la ut denne annonsen. Foto: Skjermdump Facebook
BRÅK: Det utløste mange reaksjoner da Holzweiler denne uka la ut denne annonsen. Foto: Skjermdump Facebook Vis mer

Fagforeningstoppen forklarer at dette ikke er noe nytt fenomen, men at de ser praksisen i mindre grad enn tidligere.

- Vi har sett det hos andre også, men vi trodde kanskje dette var en litt gammeldags greie som man har sluttet med. Jeg skjønner ikke at man gjør dette i 2022, sier Reitan.

Folka det viktigste

Susanne Holzweiler tar selvkritikk.

- Dette har vært en skikkelig lærepenge for oss. En lærepenge vi selvfølgelig skulle vært foruten. Stillingsannonsen som ble lagt ut i høst, og igjen nå, skulle aldri vært lagt ut som en ulønnet stilling, sier hun til Børsen.

Holzweiler understreker at eierne nå skjerper rutinene.

- Ulønnet praktikantplass er noe som har vært, og er vanlig, både i vår bransje og enkelte andre bransjer. For oss er det ingen unnskyldning. Vi skal gå foran og vært et eksempel til etterfølgelse, for det viktigste i Holzweiler er folka våre. Det har det alltid vært og det vil det alltid være, sier Susanne Holzweiler.

- Må rydde bakover

Flere har tatt til orde for at Holzweiler må etterbetale dem som har vært i praksis uten lønn. Det mener også LO-forbundet Handel og Kontor.

- Det synes jeg jo absolutt at de skal gjøre for å rydde opp. Når vi vet at dette er blitt gjort tidligere, og de selv sier at det er gjort en feil, så er det enda viktigere at de rydder opp med praktikantene de har hatt, sier Lena Reitan bestemt.

- Kommer dere til å følge HKs oppfordring om å etterbetale de som har jobbet gratis hos dere?

- Vi er i dialog med Bård Nylund i LO, som var den som gjorde oss oppmerksom på dette, og vi har avtalt et møte for å se hvordan vi kan gjøre ting bedre framover, svarer Susanne Holzweiler.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer