I en følelsesladd pressekonferanse fredag formiddag kommenterte Erna Solberg mannens aksjehandler i perioden hun var statsminister.
- Han har sittet igjen med omtrent samme portefølje ved årsslutt hvert år når aksjonærregisteret oppdateres. Dette er gjort for å skjule omfanget av handelen for meg og omverdenen. Det er et alvorlig tillitsbrudd, sa en preget Solberg.
Kjøpene har gjort Solberg inhabil, kunne hun fortelle.
Oversikten viser at Finnes handlet totalt 3600 ganger - med store summer - mellom åra 2013-2021.

- Hvorfor går du ikke av?
- Bør få bedre betalt
De siste månedene har flere politikere fått trøbbel som følge av aksjehandler. Utenriksminister Anniken Huitfeldt var «uvitende inhabil» som følge av mannens kjøp, mens Ola Borten Moe (Sp) måtte gå av som minister etter å ha kjøpt aksjer selv.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, mener tida er inne for å modernisere lønns- og habilitetsregler for folk på Stortinget, og i store organisasjoner som i i LO, NHO og Norsk industri.
- Jeg undres over dette. Kanskje det er på tide at disse folka i sentrale stillinger får litt bedre betalt, sier Andreassen til Børsen.
Sjeføkonomen har lenge ivret for en dobling av lønnsnivået på Stortinget, men understreker at det da skal være mindre adgang til å investere i aksjer.

- Vi trenger et strammere habilitetsregelverk, men kompensert med et høyere lønnsnivå, sier han.
- Ikke fornuftig
Ifølge Andreassen er den aktuelle problematikken mer velkjent i utenlandet og trekker fram begrepet «pillow talk».
- Altså prat i ektesenga, hvor for eksempel den ene er statssekretær og den andre jobber på børsen. I USA er man naturlig opptatt av at det er interessekonflikter i par, når det gjelder sentrale stillinger, sier han.
- Jeg tror det lave lønnsnivået på politikere gjør oss mer sårbare for dette.
- Er politikere så dårlig betalt?

- Jeg har ikke vært ærlig
- For flolk på landet er 1 million kroner vanvittig mye. Men vi må huske at disse skal ha dyre klær, vaskehjelp fordi de kanskje er stressa, de må ofte på restaurant eller kjøpe take away og så videre.
Sindre Finnes' lønn
Han bet seg merke i at tidligere samferdselsminister fra Krf, Knut Arild Hareide, solgte huset sitt på Grefsen i 2018, fordi det ble for dyrt å bo der.
- Det er ikke fornuftig å ha ministere med ansvar for budsjetter på titalls milliarder, men som bare har råd til å handle når det er tilbud på butikken.

Ifølge skattelistene hadde Finnes en inntekt på 1,55 millioner kroner i 2021. Formuen er oppgitt til 2,34 millioner kroner. Erna Solberg står på sin side oppført med 1 603 606 i inntekt, og en formue på 4,5 millioner kroner. Sindre Finnes jobber som fagsjef i NHO-organisasjonen Norsk Industri.
Børsen har forsøkt å få en kommentar fra Sindre Finnes, som ikke har besvart vår henvendelse.
Investert for kjempesummer
Investeringsdirektør og forvalter i Nordea, Robert Næss, har tatt utgangspunkt i de børsnoterte aksjene som Sindre Finnes handlet i.
Disse utgjør 70 prosent av handlene han har gjort fra 2013 til oktober 2021. Basert på kurser fra disse dagene, kommer Næss frem til at Finnes har bruttohandlet aksjer for 112 millioner kroner, skriver DN.

- Handelen indikerer at han er spillegal, men han har ikke sølt bort pengene. Det ville en spillegal person ha gjort. Han har vært flink og/eller brukt mye tid og ressurser på dette, sier Næss til Dagens Næringsliv, og spør forsiktig om ikke arbeidsgiver burde stille Finnes noen spørsmål.
På spørsmål fra Dagbladet tidligere i dag, sa Solberg at ektemannen vil komme med en uttalelse, men ikke ønsker å gi intervjuer nå.
Vil kutte lønna
Langt fra alle er enig med Andreassen. Partiet Rødt ønsker generelt å kutte nivået på lønn for politikerne. For stortingsrepresentanter vil de at lønna skal kuttes vesentlig fra dagens nivå, til maksimalt 1,5 ganger medianinntekt (ca. 820 000).
- Radikale politikere ønsker et lavt lønnsivå på politikere. En østeuropeisk fotballspiller tjener 20-30 mill. Da må det være mulig å betale de som styrer landet, ordentlig. Vi må ha faglig kompetente folk som har lang fartstid inn i politikken, sier Andreassen.

Reaksjonene hagler: - Lurt
Han viser til at en advokat eller en overingeniør i det private gjerne tjener mange millioner kroner i året.
- De vil aldri inn det i offentlige. Selv om du er marxist, vil du at folk i det offentlige skal være kompetente, sier Andreassen.