Økonomiprofessor:

Mener milliardærene får for mye

Rike kapitaleiere må tåle å ta en større del av risikoen, også når man står i en pandemi, sier professor.

FÅR STØTTE: Petter Stordalen eier Nordic Choice-kjeden gjennom sitt Strawberry Group. Økonomiprofessor mener at eierne av de store kjedene må ta en større del av risikoen under en pandemi. Foto: Terje Pedersen / NTB
FÅR STØTTE: Petter Stordalen eier Nordic Choice-kjeden gjennom sitt Strawberry Group. Økonomiprofessor mener at eierne av de store kjedene må ta en større del av risikoen under en pandemi. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er vanskelig å forstå begrunnelsen for å sende masse skattepenger dit, all den tid de kan få tilgang til lån, sier Torfinn Harding, professor ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger, til Børsen.

Han viser til funnene til Ole-Andreas Elvik Næss, postdoktor i samfunns- og næringslivsforskning ved NHH, som har sett på hvem som faktisk har fått støtte fra kompensasjonsordningen til bedrifter.

Velstående eiere

Ifølge utregningene til Næss fikk 0,1 prosent av selskapene 31 prosent av støtten i august. 1 prosent av selskapene fikk nesten halvparten av støtten.

Harding påpeker at man dermed ser at noen få store bedrifter har fått betydelige overføringer. I en fersk kronikk i VG, som han skrev sammen Magne Mogstad, professor ved University of Chicago, skriver Harding:

«Det er på høy tid at norsk politikk finner tilbake til grunnprinsippet i økonomifaget om at staten bør forsikre og kompensere arbeidstakere, men ikke kapitaleiere».

- Så regjeringen kaster bort penger på rikinger - kapitaleierne?

- Feilprioriterer, sier Harding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer