Mener Putin bløffer

Putin truer med ytterligere reduksjon i russiske gassleveranser til Europa og peker på en spesiell årsak. Bare bløff, mener EU-kommisjonens president.

VARSLER KUTT: Den russiske presidenten Vladimir Putins truer med at gassleveransene fra Russland kan reduseres ytterligere dersom en ny turbin ikke blir levert innen kort tid. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
VARSLER KUTT: Den russiske presidenten Vladimir Putins truer med at gassleveransene fra Russland kan reduseres ytterligere dersom en ny turbin ikke blir levert innen kort tid. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vesten holder pusten i påvente av den planlagte gjenoppstarten av gasstrømmen gjennom rørledningen Nord Stream 1 fra Russland.

I forrige måned kuttet det statlige russiske selskapet Gazprom forsyningene til omkring 40 prosent av full kapasitet. De viste til at leveringen av en turbin som hadde vært til service i Canada var forsinket av sanksjonene som følge av Ukraina-krigen.

Onsdag truer Russlands president Vladimir Putin med ytterligere reduksjon i russiske gassleveranser til Europa gjennom Nord Stream 1-rørledningen.

Dersom gassturbinen som ble sendt til Canada for reparasjon ikke returneres til Russland snart, kan Nord Stream-ledningens daglige kapasitet falle betydelig i slutten av juli, sa Putin ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Tyske myndigheter har tidligere uttalt at det ikke er noe teknisk i veien for å eksportere russisk gass for fullt, og har vist til at turbinen uansett ikke skulle monteres før i september.

- Ikke den eneste

Nå kaster også EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, seg på. Hun mener Putin bløffer, når han viser til at de må få den aktuelle turbinen tilbake før gasstrømmen kan gå for fullt igjen.

- Den er allerede på vei tilbake, så det finnes ikke noe påskudd for å ikke levere gass. Det finnes også alternative turbiner som vil passe. Det er ikke slik at dette er den eneste turbinen i verden som vil passe. Det finnes identiske turbiner, sa hun under en pressekonferanse onsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den tyske regjeringens talsperson Christiane Hoffmann vil ikke kommentere den russiske presidenten Vladimir Putins utsagn om at gassleveransen kan reduseres ytterligere dersom en ny turbin ikke blir levert innen kort tid.

Hoffman sier den manglende turbinen brukes som påskudd for å redusere gasstrømmen, men at utplasseringen av en erstatningsturbin er i gang.

Dramatisk kutt

Ferske tall onsdag viser at 26 prosent av Tysklands samlede gassbruk i juni var importert fra Russland. Det er halvparten så mye som forrige måned, da 55 prosent av gassen var russisk.

Årsaken er delvis at gassforsyningen via den russiske rørledningen Nord Stream 1 ble redusert til 40 prosent av kapasiteten, opplyser det tyske næringsdepartementet i en uttalelse.

- Det var også på grunn av diversifisering av gassforsyningen, legger de til.

Som alternativ til russisk gass har Tyskland økt import av naturgass fra Norge og Nederland, samt økt LNG-importen. LNG er flytende naturgass.

- Uavhengighet fra Russland kan i stor grad oppnås gjennom en samlet innsats fram mot sommeren 2024, skriver departementet.

Tyske myndigheter forventer at gassleveransen fra Nord Stream 1 vil fortsette etter at vedlikeholdsarbeidet er ferdig torsdag. Ikke siden mandag forrige uke har Russland levert gass gjennom oljerørledningen på grunn av vedlikehold. Russland hevder det er snakk om «tekniske problemer».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer