Mener Putin bløffer

Putin truer med ytterligere reduksjon i russiske gassleveranser til Europa og peker på en spesiell årsak. Bare bløff, mener EU-kommisjonens president.

VARSLER KUTT: Den russiske presidenten Vladimir Putins truer med at gassleveransene fra Russland kan reduseres ytterligere dersom en ny turbin ikke blir levert innen kort tid. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
VARSLER KUTT: Den russiske presidenten Vladimir Putins truer med at gassleveransene fra Russland kan reduseres ytterligere dersom en ny turbin ikke blir levert innen kort tid. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vesten holder pusten i påvente av den planlagte gjenoppstarten av gasstrømmen gjennom rørledningen Nord Stream 1 fra Russland.

I forrige måned kuttet det statlige russiske selskapet Gazprom forsyningene til omkring 40 prosent av full kapasitet. De viste til at leveringen av en turbin som hadde vært til service i Canada var forsinket av sanksjonene som følge av Ukraina-krigen.

Onsdag truer Russlands president Vladimir Putin med ytterligere reduksjon i russiske gassleveranser til Europa gjennom Nord Stream 1-rørledningen.

Dersom gassturbinen som ble sendt til Canada for reparasjon ikke returneres til Russland snart, kan Nord Stream-ledningens daglige kapasitet falle betydelig i slutten av juli, sa Putin ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass

Tyske myndigheter har tidligere uttalt at det ikke er noe teknisk i veien for å eksportere russisk gass for fullt, og har vist til at turbinen uansett ikke skulle monteres før i september.

- Ikke den eneste

Nå kaster også EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, seg på. Hun mener Putin bløffer, når han viser til at de må få den aktuelle turbinen tilbake før gasstrømmen kan gå for fullt igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer