Mener rikingens luksusbygging er ulovlig

Da næringslivstoppen fikk besøk av kommunen, ble det avdekket ni ulovligheter.

BYGGET NYTT: Erik Mamelund reiv hytta og bygget nytt i 2015. Nå mener kommunen at han har bygget mye mer enn han fikk lov til. Foto: Marie Olaussen / Tønsbergs blad
BYGGET NYTT: Erik Mamelund reiv hytta og bygget nytt i 2015. Nå mener kommunen at han har bygget mye mer enn han fikk lov til. Foto: Marie Olaussen / Tønsbergs blad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erik Mamelund, tidligere toppsjef i revisorgiganten Ernst & Young, har hatt ei familiehytte på idylliske Tjøme i Færder kommune siden 2001.

I 2014 engasjerte han Rune Breili i arkitektfirmaet Breili & Partnere for å søke om dispensasjon til å rive den gamle bebyggelsen og bygge ny fritidsbolig.

Tillatelsen fikk de.

Men etter at kommunen gjorde tilsyn på eiendommen 31. mai i år, mener de å ha avdekket ni ulovlige forhold.

Tønsbergs Blad omtalte saken først.

NÆRINGSLIVSTOPP: Erik Mamelund (62) var Norden-toppsjef i konsulentselskapet Ernst & Young mellom 2012-2018. Han var også administrerende direktør for selskapet i Norge i årene 2008 - 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB
NÆRINGSLIVSTOPP: Erik Mamelund (62) var Norden-toppsjef i konsulentselskapet Ernst & Young mellom 2012-2018. Han var også administrerende direktør for selskapet i Norge i årene 2008 - 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Profilert arkitekt

Børsen har tidligere skrevet om den profilerte arkitekten Rune Breili, da han sammen med millionær Celestine Clauson bygget tennisbane, parkeringplass og svømmebasseng på «egen risiko».

Den gang satte Statsforvalteren ned foten. Nå er den samme arkitekten involvert i Mamelunds klammeri med kommunen.

En rekke ulovligheter

RASKE PENGER: Nicolai Tangen behøvde ikke jobbe mer enn ti dager for å tjene inn til luksushytta i Blindleia. Oljefondets kontroversielle leder kjøpte naboeiendommen til sin gamle hytte for 20. mill, reiv denne, og satte opp en ny - i Norges dyreste nabolag. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ifølge Tønsbergs blad ble Mamelunds byggeplaner først avvist av politikerne i 2014.

Etter noen justeringer, kom tillatelsen i 2015.

Det var til tross for at Statsforvalteren frarådet bygginga med begrunnelsen at utekjøkken, trapper og inngjerding ville føre til ytterligere privatisering av strandsonen.

Men ifølge Færder kommune har Mamelund nå bygget mye mer enn han fikk lov til.

I tilsynsrapporten fra 23. juni i år, lister kommunen opp det de mener er ulovligheter:

Utvidelse av underetasjen, bruksendring av underetasjen, en ny bod, terrasse mot øst, terrasse i tilknytning til boblebad, trapp til terreng, brygge, trapp til brygga og samlet bebygd areal.

Frist 20. august

Mamelund og Breili har frist til å komme med merknader og redegjørelser til rapporten innen 20. august.

Det har ikke lyktes Børsen å få en kommentar fra Mamelund.

Rune Breili i arkitektfirmaet Breili & Partnere sier at verken han eller Mamelund vil kommentere tilsynsrapporten før 20. august.

- Vi skal svare opp Færder kommune. Når det er gjort, svarer jeg gjerne dere, skriver Breili til Børsen.

Underetasjen ulovlig

Arkitektfirmaet søkte i 2015 om å utvide kjelleretasjen til 80 kvadratmeter og endre takhøyden fra 1,89 meter til 2,4 meter.

Kommunen mener nå å ha avdekket at underetasjen ikke er i bygget i samsvar med tillatelsen.

- Fritidsboligen underetasje er utvidet slik at bruksarealet etter kommunens målinger og beregninger er omkring 101 kvadratmeter. I tillegg er kjelleren utvidet med et areal på omkring 29 kvadratmeter som ikke gir bruksareal. Endringene er ikke omsøkt og godkjent, og anses som ulovlig.

STIV PRIS: Hvis du har 35 millioner til gode på konto så har du nå muligheten til å kjøpe milliardær Frederik Mohns eiendom i Bergen. Video: Silje Holte / Trond Reksten / Invisio. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet. Vis mer

Underetasjen er også «innredet og tatt i bruk til varig opphold, herunder stue og bad», skriver kommunen videre.

- Det er ikke søkt om og gitt tillatelse til slik bruk, og både etableringen og bruken anses som ulovlig, skriver kommunen.

Luksusbygging

Heller ikke en østvendt terrasse på 15 kvadratmeter eller flere nye trapper, er godkjente av kommunen.

Trappa mellom boligen og bryggen, mener kommunen er ulovlig fordi arealet er på 20 kvadratmeter.

- Kommunen er av den oppfatning at inntegnet trapp i godkjent situasjonsplan er på omkring 8 kvadratmeter. Trappeanlegget er oppført i strid med gitt tillatelse, og anses som ulovlig, står det i rapporten.

Kommunen mener også at en boblebad-terrasse på 20 kvadratmeter Mamelund har bygget, ikke framgår av de godkjente tegningene.

- Tiltaket er ikke omsøkt og godkjent, og anses som ulovlig.

- ULOVLIG: Kommunen mener Mamelund ikke har fulgt loven da han bygget denne trappa. Foto: Færder kommune
- ULOVLIG: Kommunen mener Mamelund ikke har fulgt loven da han bygget denne trappa. Foto: Færder kommune Vis mer
- IKKE LOV: Terrasse som er bygget i tilknytning til boblebad er ikke godkjent. Foto: Færder kommune
- IKKE LOV: Terrasse som er bygget i tilknytning til boblebad er ikke godkjent. Foto: Færder kommune Vis mer
BRYGGE: Færder kommune mener det nye bryggeanlegget er ikke bygget i henhold til tillatelsen. Verken når det kommer til størrelsen eller plasseringen. Foto: Færder kommune
BRYGGE: Færder kommune mener det nye bryggeanlegget er ikke bygget i henhold til tillatelsen. Verken når det kommer til størrelsen eller plasseringen. Foto: Færder kommune Vis mer

Kommunen mener bryggeanleggets samlede areal skulle være 41,1 kvadratmeter. Men ifølge deres målinger var anlegget på omkring 58 kvadratmeter, og derfor ulovlig. Videre er verken plattingens utforming eller flytebryggens plassering i samsvar med gitt tillatelse.

I tillegg mener kommunen at Mamelund har oppført en ulovlig bod i 1. etasje med tilhørende utvendig trapp.

Ber om arealregnskap

Kommunen stiller også spørsmål ved det samlede arealet og ber om at Mamelund oppgir arealregnskap.

- Kommunen har ikke foretatt en nøyaktig beregning av det bebygde arealet på eiendommen, men legger til grunn at det er langt høyre enn det som er oppgitt gjennom søknaden. Vi ber på den bakgrunn om at ansvarlig søker framlegger et komplett arealregnskap for eiendommen.

Etter kommunens vurdering har tilsynet avdekket brudd på plan- og bygningsloven.

- Det foreligger ulike reaksjonsmuligheter, herunder ileggelse av overtredelsesgebyr.

Thomas Ross Raftemo, fagkoordinator for tilsyn og ulovlighetsoppfølging i Færder kommune, har ingen kommentar til Børsen utover det som kommer fram i tilsynsrapporten.

Luksusområde

Færder kommune (tidligere Tjøme og Nøtterøy) er landets dyreste å kjøpe hytte i. Ifølge SSB er snittprisen for ei sjøhytte i kommunen 8,7 millioner kroner. Snittprisen for hele Vestfold og Telemark fylke er like over 2,7 millioner kroner - også det er høyest i landet.

Erik Mamelund står oppført med en inntekt på 9 157 580 i 2019, ifølge skattelistene. Der står det også at han hadde en formue på 38,5 millioner kroner samme år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer