Ukraina-nekt:

Mener «Trump-håp» stopper Ukraina-hjelp

Biden har rettet seg mot Saudi-Arabia i et forsøk på å minke Russlands oljeinntekter, men skal bli møtt med en iskald skulder - av flere grunner.

KRONPRINS: Joe Biden skal ha gitt opp å be Saudi-Arabia om å pumpe mer olje, etter bare å ha blitt avvist. Enkelte tror kongedømmets ledelse satser på at Trump igjen skal inn i Det hvite hus. Deler av Trumps politikk «passet Saudi-Arabia godt», ifølge norsk ekspert. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
KRONPRINS: Joe Biden skal ha gitt opp å be Saudi-Arabia om å pumpe mer olje, etter bare å ha blitt avvist. Enkelte tror kongedømmets ledelse satser på at Trump igjen skal inn i Det hvite hus. Deler av Trumps politikk «passet Saudi-Arabia godt», ifølge norsk ekspert. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av Ukraina-invasjonen har oljeprisen skutt voldsom fart, noe som blant annet skyldes frykt for forstyrrelser i den russiske oljeforsyningen.

RASER: USAs tidligere president Donald Trump langer ut mot Vladimir Putin i et nytt intervju med Piers Morgan. Vis mer

USAs president Joe Biden har i et forsøk på å minke Russlands oljeinntekter, trukket i tråder for å øke oljeproduksjonen andre steder. Han har, i noen tilfeller, henvendt seg til regimer han en gang ønsket å unngå eller isolere, skriver CNN.

Ber Saudi-Arabia bidra

Blant dem er Saudi-Arabia, et land som ikke har fordømt Ukraina-invasjonen. Biden har forsøkt å overtale Riyad om å øke oljeproduksjonen, slik at oljeprisen kan falle med inntil 30 prosent, og på den måten minke oljeinntektene til Russland, ifølge The Guardian.

Til gjengjeld forsøker han å forsikre den saudiarabiske ledelsen om at USA vil ivareta sikkerheten til det styrtrike kongedømmet.

Men han blir møtt med en iskald skulder. Saudi-Arabia har ikke rokket seg, noe som er i tråd med russiske interesser, skriver Wall Street Journal.

- Det er en «takk for sist». Saudi-Arabia har i økende grad vært misfornøyd med USAs endrede Midtøsten-politikk de siste 10-15 åra, særlig fra Obama og Biden, sier forsker 1 ved Norwegian Research Centre (NORCE), Hilmar Mjelde, til Børsen.

- Saudi-Arabia opplever at de får ikke samme militære og sikkerhetspolitisk oppbakking fra USA lenger, spesielt mot trusselen fra Iran, legger han til.

- Nektet å svare

Han som regnes som landets reelle leder, prins Mohammed bin Salman (MBS), nektet angivelig å svare Biden da han tok kontakt på telefon i mars, ifølge The Guardian.

Det skal demonstrere den saudiske misnøyen med Biden-administrasjonen på flere måter:

STORMER UT: I traileren til intervjuet med Donald Trump i Piers Morgans nye program stormer tilsynelatende den tidligere presidenten ut. Video: TalkTV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Trump-politikk «passet godt»

Misnøyen er spesielt sterk mot Obama- og Biden-administrasjonene, understreker Mjelde.

- Saudi-Arabia mistenker at USA hadde en finger i den arabiske våren, og Biden har signalisert kamp for menneskerettigheter, demokrati og mot autokrati. Biden kalte også Saudi-Arabia en pariastat. Han er den presidenten som klarest har signalisert at han vil prioritere andre regioner enn Midtøsten, sier Mjelde.

Etter gjentatte avvisninger fra Saudi-Arabia, skal Biden nå ha gitt opp å be dem pumpe opp mer olje, ifølge Wall Street Journal, som skriver at forholdet nå slår store sprekker.

At saudiene nekter å hjelpe USA med å straffe Russland, i tillegg til milliardinvesteringen i Trumps svigersønns selskap, mener noen illustrerer MBS' misnøye med Biden.

- Det koker ned til noe veldig enkelt. Saudiene - altså MBS - har valgt Trump framfor Biden, og de holder fast ved det, sier tidligere CIA-tjenestemann Bruce Riedel til The Guardian.

Han mener Trump ga dem «alt de ønsket»:

- Fullstendig støtte i Jemen, støtte til drapet på Jamal Khashoggi, hva enn de ønsket med hensyn til tilgang i USA, tilføyer Riedel.

Ifølge Mjelde hadde Trump «en rent transaksjonell utenrikspolitikk, hvor menneskerettigheter var underordnet».

- Han hadde også en aggressiv anti-Iran-politikk. Begge deler passet Saudi-Arabia godt. Men selv ikke Trump klarte å kompensere for saudiarabisk misnøye med amerikansk Midtøsten-politikk, sier NORCE-forskeren.

Plasserte milliarder i Kushner-fond

I løpet av Trumps presidentperiode, utviklet MBS et nært forhold til den tidligere presidentens svigersønn, Jared Kushner.

Litt tidligere i år besluttet det gigantiske fondet til Saudi-Arabia, på 620 milliarder dollar (om lag 5588 milliarder kroner), og som ledes av MBS, å investere to milliarder dollar (om lag 17,6 milliarder kroner) i Kushners nye investeringsselskap, Affinity Partners, meldte New York Times.

Ved å investere i fondet ignorerte MBS advarsler fra et panel som vurderer investeringene til det saudiarabiske fondet. Panelet var blant annet svært kritisk til «den uerfarne ledelsen i Affinity Fund».

Investeringen vakte kraftige reaksjoner fra politisk hold.

- Det får deg til å lure på om Jared gjorde noe for MBS i sin offisielle rolle før han forlot Det hvite hus for å fortjene den investeringen, skrev tidligere direktør for U.S. Office of Government Ethics i Obama-administrasjonen, Walter Shaub, på Twitter.

- Bare fordi den oppsiktsvekkende korrupsjonen foregår i offentligheten, betyr ikke at den ikke er oppsiktsvekkende, tvitret Connecticut-senator Chris Murphy.

Den tidligere britiske ambassadøren til Saudi-Arabia, John Jenkins, sier til The Guardian at han mistenker at kronprinsen satser på at republikanerne vinner stort i mellomvalget, og presidentvalget i 2024, med eller uten Trump.

- Han tror nok Biden er politisk svak, og han har derfor råd til å trosse ham. Det sender et signal ikke bare til dem, men også til det republikanske partiet. Og – å dømme etter debatten som raser i DC-politiske sirkler om disse sakene – fungerer det, sier Jenkins.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer