Ukraina-nekt:

Mener «Trump-håp» stopper Ukraina-hjelp

Biden har rettet seg mot Saudi-Arabia i et forsøk på å minke Russlands oljeinntekter, men skal bli møtt med en iskald skulder - av flere grunner.

KRONPRINS: Joe Biden skal ha gitt opp å be Saudi-Arabia om å pumpe mer olje, etter bare å ha blitt avvist. Enkelte tror kongedømmets ledelse satser på at Trump igjen skal inn i Det hvite hus. Deler av Trumps politikk «passet Saudi-Arabia godt», ifølge norsk ekspert. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
KRONPRINS: Joe Biden skal ha gitt opp å be Saudi-Arabia om å pumpe mer olje, etter bare å ha blitt avvist. Enkelte tror kongedømmets ledelse satser på at Trump igjen skal inn i Det hvite hus. Deler av Trumps politikk «passet Saudi-Arabia godt», ifølge norsk ekspert. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av Ukraina-invasjonen har oljeprisen skutt voldsom fart, noe som blant annet skyldes frykt for forstyrrelser i den russiske oljeforsyningen.

USAs president Joe Biden har i et forsøk på å minke Russlands oljeinntekter, trukket i tråder for å øke oljeproduksjonen andre steder. Han har, i noen tilfeller, henvendt seg til regimer han en gang ønsket å unngå eller isolere, skriver CNN.

Ber Saudi-Arabia bidra

Blant dem er Saudi-Arabia, et land som ikke har fordømt Ukraina-invasjonen. Biden har forsøkt å overtale Riyad om å øke oljeproduksjonen, slik at oljeprisen kan falle med inntil 30 prosent, og på den måten minke oljeinntektene til Russland, ifølge The Guardian.

Til gjengjeld forsøker han å forsikre den saudiarabiske ledelsen om at USA vil ivareta sikkerheten til det styrtrike kongedømmet.

Men han blir møtt med en iskald skulder. Saudi-Arabia har ikke rokket seg, noe som er i tråd med russiske interesser, skriver Wall Street Journal.

- Det er en «takk for sist». Saudi-Arabia har i økende grad vært misfornøyd med USAs endrede Midtøsten-politikk de siste 10-15 åra, særlig fra Obama og Biden, sier forsker 1 ved Norwegian Research Centre (NORCE), Hilmar Mjelde, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.