Sykelønnskutt

Mener Venstre-vedtak vil spre smitte

Venstre-vedtak om sykelønn provoserer helt sykt mye. - Håpløst elendig, raser SV-lederen. Arbeiderpartiet er «rystet». LO mener vedtaket vil spre smitte under en pandemi.

SYKELØNNSKUTT: Guri Melby og Venstre går til valg på å innføre en egenandel i sykelønna. Det provoserer mange.

SYKELØNNSKUTT: Guri Melby og Venstre går til valg på å innføre en egenandel i sykelønna. Det provoserer mange.


Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAMAR (Dagbladet): Venstres landsmøte har denne helgen vedtatt å innføre en egenandel i sykelønnsordningen.

«Norge har verdens mest sjenerøse sykelønnsordning og verdens høyeste sykefravær. Derfor vil vi se på muligheter for en moderat egenandel i sykelønnsordningen. Samtidig vil vi vurdere å redusere arbeidsgiverperioden mot at arbeidsgiver betaler en liten andel etter at den er over», lyder forslaget som regjeringspartiet har vedtatt.

- Håpløst elendig

Reaksjonene er skarpe både på venstresida i politikken og i fagbevegelsen.

- Jeg har ikke ord for hvor håpløst elendig både innhold og timing på dette vedtaket er, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Så finner han ordene likevel:

- Midt i en pandemi som særlig rammer lavtlønte arbeidsfolk synes Venstre altså at det er en god idé å svekke en rettighet som er ufattelig verdifull for arbeidsfolk og fagbevegelsen. Venstre er blitt det mest fagforeningsfiendtlige partiet i landet, sier SV-lederen.

- Et slikt forslag vil innebære at syke folk må dra på jobb, legger han til.

Også i LO er knivene nå kvesset mot Guri Melby og co.

- Det er helt uaktuelt for LO å akseptere en svekkelse av sykelønnsordningen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til Dagbladet.

- Bremset smitte

Hun mener Venstre-vedtaket vil sende flere småsjuke nordmenn på jobb, noe som i 2020 og 2021 ville bidratt til økt spredning av pandemien, ifølge Følsvik.

- Sykelønnsordningen i Norge har bremset spredningen av coronaviruset. Nordmenn som har symptomer på smitte trenger ikke å være redde for om de har råd til å følge myndighetenes råd om å bli hjemme fra jobben.

- Venstre har i regjering vært med på å kutte skattene med kirurgisk presisjon for de med aller mest fra før. Regningen har de sendt til vanlige folk, sier Hessen Følsvik videre.

Hun peker på det hun omtaler som «regjeringens røvertokt». Også YS, som er partipolitisk uavhengig, er imot sykelønnsendringen til Venstre.

Også Arbeiderpartiet er opprørt.

- Jeg er rystet over at Venstre vil rive sikkerhetsnettet under vanlige folk, og bidra til at syke mennesker går på jobb. Det er ekstra sjokkerende under en pandemi hvor vi er avhengige av at folk holder seg hjemme om de er litt syke. Dette er skammelige forslag som vil prege valgkampen og forhåpentligvis bidra til at vi får en ny regjering med en annen politikk, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til Dagbladet.

Venstre: - Mindre fravær

Venstre-toppene forsvarer kutt i sykelønnsendringa. Argumentet er tuftet på at færre vil holde seg hjemme fra jobb med sykdom dersom det er en egenandel for sykefravær.

Kutt-forslaget møtte en viss motbør under landsmøtedebatten, blant annet at det kunne oppfattes umusikalsk midt under en pandemi. Noe som fikk programkomiteens leder Sveinung Rotevatn til å bemerke følgende:

- Det er ikke sånn at nordmenn er dobbelt så syke som svensker, selv om vi har dobbelt så høyt sykefravær.

Overfor Børsen utdyper Rotevatn kutt-vedtaket slik:

- Det er alvorlig for den enkelte og for samfunnet at vi fremdeles har verdens høyeste sykefravær. Da må vi være åpne for å tenke nytt. Både tilgjengelig forskning og erfaring fra andre land tilsier at en moderat egenandel vil forebygge mye langtidsfravær, og sørge for at flere blir inkludert i arbeidsmarkedet, sier Venstre-nestlederen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer