Vil ha 120 dagers fengsel for Yakunin:

- Meningsløst

Aktor ber om 120 dagers fengsel. Forsvarerne ber om full frifinnelse.

BER OM FENGSEL: Yakunin bør dømmes til 120 dagers fengsel, mener påtalemyndigheten. Skjermdump: Elvstrøm Sails
BER OM FENGSEL: Yakunin bør dømmes til 120 dagers fengsel, mener påtalemyndigheten. Skjermdump: Elvstrøm Sails Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Børsen): Påtalemyndigheten ber i dag om 120 dagers fengsel for den dronetiltalte Andrey Yakunin.

Yakunin, som er sønn av en forretningsmann med bånd til Putin, nekter straffskyld. Han har imidlertid vært helt åpen om å ha fløyet drone mens han var på en Svalbard-seiltur tidligere i år. Han har vært her som turist, sier han.

Han hevder han ikke visste om droneforbudet, noe påtalemyndigheten tror ham på. Det fritar ham imidlertid ikke for straff, mener de.

- Meningsløst

Yakunins forsvarer, John Christian Elden, mener han ikke kan dømmes.

- Det henger ikke på greip, sa han i retten.

- Vi argumenterer for frifinnelse. Under enhver omstendighet er det meningsløst å straffe turister med 120 dager i fengsel når påtalemyndigheten selv sier at dette ikke er noen skader, etterretningsformål eller andre ting, sier forsvarer John Christian Elden til Børsen.

Han mener tilfellet med Yakunin faller utenfor EUs sanksjonslovgivning.

- Norge kan ikke ha strengere lovgivning enn EU har. Ingen andre EU-land har belagt dette med straff. Det er helt grunnleggende for hjemmelen her. Så er spørsmålet: hva er forbudt etter loven? Vi mener at små droner faller utenfor. Det gjelder i hele Norge.

FORSVARER: Elden argumenterer for frifinnelse av den russisk-britiske forretningsmannen Andrey Yakunin. Foto: Rune Stoltz Bertiniussen / NTB
FORSVARER: Elden argumenterer for frifinnelse av den russisk-britiske forretningsmannen Andrey Yakunin. Foto: Rune Stoltz Bertiniussen / NTB Vis mer

Yakunin har dobbelt statsborgerskap - russisk og britisk. Elden mener han må anses som brite.

Han viser til at Yakunin ikke har bodd i Russland siden 2008, og var i Norge som britisk statsborger. Derfor trengte han ikke visum da han kom inn i Norge, ifølge forsvareren.

- Norske myndigheter har akseptert ham som brite - stemplet ham inn i Norge som brite. Det er det han er her som, sier Elden.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at Yakunin må regnes som russisk, da han også har beholdt sitt russiske statsborgerskap.

La vekt på etterretningstrusselen

Yakunin er ikke anklaget for å drive med etterretning. Men statsadvokaten vil dømme ham fordi de mener det ikke er lov for russere å fly drone i Norge i kjølvannet av Ukraina-krigen.

Statsadvokat Kristin Røhne viste til at skadepotensialet ved å ha russere som skal fly droner i Norge er stort, blant annet på grunn av høy aktivitet fra russisk etterretning for tiden.

- Dette er ingen fjern og urealistisk mulighet, slik dagens situasjon er, sa hun.

Forsvarerne mener at et slikt forbud basert på nasjonalitet uansett er problematisk – og peker både på Svalbard-traktaten, men også de europeiske menneskerettighetene.

Påtalemyndigheten viser til to ferske dommer. Denne uka ble en russer dømt til 120 dager fengsel i Oslo tingrett for droneflyging.

En russisk mann (34) ble også i forrige uke dømt til 90 dagers fengsel for å ha fløyet drone flere steder på Østlandet og Vestlandet.

Aktor Jens Olav Sæther viste i sin prosedyre til den spente situasjonen mellom Russland og Vesten. Han mener dette bakteppet er relevant i Yakunin-saken.

Han trakk fram at EU har gjort seg svært avhengige av russisk gass. Men etter at Russland har kuttet i leveransene, har Norge blitt en særs viktig energileverandør til kontinentet. Det gjør oss også ekstra utsatt for trusler.

- Etter dagens situasjon er det ekstra viktig å hindre russisk etterretningsvirksomhet i Norge, enten det er å teste oss, skape frykt, hente informasjon eller utføre sabotasje, sa Sæther i sitt foredrag.

Å ha et generelt flyforbud for alle med russisk statsborgerskap vil gjøre det vanskeligere for russisk etterretning å drive med uønsket aktivitet, framholdt han videre.

Bøter og betingede fengselsstraffer for overtredelse av sanksjonsloven holder ikke, mener de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer