Statsbudsjettet 2023:

Mer formuesskatt: - Bedre å bo i Sveits

Regjeringa kommer som lovet med høyere skatt for de rike.

LAV FORMUESSKATT: Kjartan Aas flyttet i fjor til Andermatt i Sveits. Han er glad for å slippe enda mer formuesskatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAV FORMUESSKATT: Kjartan Aas flyttet i fjor til Andermatt i Sveits. Han er glad for å slippe enda mer formuesskatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vil øke formuesskatten med 2,4 milliarder kroner totalt i neste års statsbudsjett. Prosentsatsen går i forslaget fra 0,95 prosent til 1 prosent.

- I tråd med Stortingets skatteforlik fra 2016 og Hurdalsplattformen øker verdisettingen av aksjer og næringseiendom i formuesskatten til 80 prosent av markedsverdi. Direkte eide driftsmidler blir skjermet ved at verdisettingen av disse blir redusert fra 75 til 70 prosent. Det kan selvstendig næringsdrivende ha glede av, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum i en pressemelding.

Kun 14 prosent av skattyterne i Norge har skattbar formue og påvirkes av forslaget. Flere milliardærer har allerede funnet veien til land med lavere formuesskatt.

Blant dem er eiendomsinvestor Kjartan Aas, som bor halvannen times kjøretur unna Kjell Inge Røkkes nye hjemby Lugano i Sveits.

Han hører på finansministerens tale når Børsen tar kontakt for en kommentar om formuesskatten.

- Imponerende! Det er bare det lille, nesten uvesentlige, jeg mener er latterlig - det vil si argumentene rundt formuesskatt og verdsettelsen av næringsbygg. Nå viser det seg at det bare er noen få som flytter, så kanskje ikke vits å skjele for mye til oss, skriver han i en tekstmelding.

- For min del er det bare bedre og bedre å bo i Sveits!

Personer med høye inntekter vil få økt trinnskatt på lønn, trygd, pensjon og næringsinntekt. Regjeringen foreslår å øke utbytteskatten med to prosentpoeng, inkludert selskapsskatt.

Samtidig vil regjeringen redusere skatt på inntekter under 750 000 med 4,5 milliarder kroner. I pressemeldingen står det at skattekuttet skal komme spesielt enslige forsørgere med lav inntekt til gode. På årsbasis kan de få inntil 11 500 kroner mindre i skatt i året med dagens forslag.

Omleggingen gjelder fra 1. mars neste år.

Blant hovedgrepene er å øke bunnfradraget i inntektsskatt med 14 850 kroner. Det betyr at en vanlig lønnstaker vil betale skatt av lønn over 135 000 kroner i 2023, mot 108 000 i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer