- Mer kommer til å skje

Sportsbransjen selv frykter at Gresvig kan dra med seg flere i dragsuget, og at sportsgigantens fall kan være starten på et konkursras.

KONKURS: Sportskjeden Gresvig, som står bak G-sport og Intersport, ble begjært konkurs denne uka. Nå frykter næringen selv at flere kan bli med i dragsuget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KONKURS: Sportskjeden Gresvig, som står bak G-sport og Intersport, ble begjært konkurs denne uka. Nå frykter næringen selv at flere kan bli med i dragsuget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter nær 30 år i bransjen begjærte sportsgiganten Gresvig AS seg konkurs mandag denne uka. Konsernet, som står bak sportskjedene G-Sport og Intersport, består av i underkant av 95 egeneide butikker med mer enn 2200 ansatte.

- Det blir som å øse en båt med et altfor stort hull i skroget, sa Lars Kristian Lindberg, administrerende direktør i Gresvig, da nyheten ble kjent.

Lindberg ga imidlertid samtidig uttrykk for at han personlig har tro på at det er mulig å finne noen som kan drifte selskapet videre.

FEIRET: - En video fra juni i fjor viser at de ansatte ved XXL-butikken i Arendal jublet og feiret med kake da den lokale konkurrenten MX Sport Harebakken AS gikk konkurs. Video: privat Vis mer

Tro, eller ei. Konkursen, som beskrives som noe av det mest dramatiske som har skjedd i norsk sportsbransje i moderne tid, har allerede satt dype spor i bransjen. Nå er flere bekymret for hvilke følger gigantfallet kan få for de andre aktørene i bransjen.

Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening, sier at han er bekymret for at sportsbransjen nå står overfor flere konkurser.

- Jeg er redd for det … At det er mer som kommer til å skje. Det var en veldig stor aktør som gikk konkurs nå. Gresvig-konkursen er det mest dramatiske som har skjedd i norsk sportsbransje noensinne, sier Hansen.

Den store frykten akkurat nå er at Gresvig skal dra med seg flere andre selskaper i dragsuget, mener han.

- Det er en fare for det.

- Veldig spent

Han er spesielt bekymret på vegne av flere norske leverandører til bransjen.

BEKYMRET: Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening, er bekymret for at det kan komme flere konkurser i nær framtid. Foto: Norsk Sportsbransjeforening
BEKYMRET: Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening, er bekymret for at det kan komme flere konkurser i nær framtid. Foto: Norsk Sportsbransjeforening Vis mer

- De er jeg bekymret for nå. Nå er vi veldig spent på hva som skjer med Gresvig, hvem som eventuelt overtar og hvordan sluttoppgjørene med leverandører som ikke har fått betalt for varene sine ender, sier han og gjentar.

- Det kommer til å bli mye billig sportsutstyr i året som kommer. Det er det ingen tvil om. Jeg er veldig spent på vegne av leverandørene, og bekymret for en del av dem.

Han legger ikke skjul på at store varelagre og medfølgende ekstremsalg fører til en vanskeligere situasjon for mange av aktørene.

- Det begynner å bli mer krevende. Det salget man ikke har fått gjort, det klarer man ikke å ta igjen. Men det er alltid noen som slår markedet. Butikkene på fjelldestinasjonene har sikkert hatt en kjempevinter. Men for bransjen samlet så har januar vært tøff, sier han.

Dagens værmelding førte imidlertid med seg nytt om snø på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge. Nå håper Hansen på full vinter i landsdelen som er den desidert viktigste inntektskilden for sportsbutikkene: Østlandet.

- Det hadde vært saliggjørende med snø her. Det har vært fem dårlige uker nå, så det hadde hjulpet voldsomt med kulde og snø, sier han.

Venter flere konkurser

Ekspert på varehandel i Varde Hartmann, Reidar Mueller, sa til NRK tidligere denne uka at han tror Gresvig-konkursen vil føre til prisras og flere konkurser.

- Det er ganske sannsynlig at det kommer konkurser blant leverandører som følge av denne konkursen, sa han til rikskringkasteren.

- På kort sikt vurderer jeg det slik at pris- og rabattpresset blir forsterket, med bakgrunn i at markedet allerede er i ubalanse. Det ligger allerede mange varer på lager og konkursen vil bare gjøre det verre, fortsatte Mueller.

Eksperten mener med andre ord at andre aktører i bransjen, som XXL, blir nødt til å fortsette med det som har vist seg å være en ulønnsom priskonkurranse, skrev NRK.

- Butikkdød er uinteressant

I et intervju med Dagens Næringsliv for seks måneder siden, spådde Kepler Cheureux-analytiker Markus Borge Heiberg sportsgiganten Gresvig nord og ned. Mandag denne uka fikk han, som avisa selv påpekte, rett.

I dag har han imidlertid ikke lyst til å spå flere sportsbutikkers undergang.

- Konkurser i varehandelen har man alltid hatt. Det får veldig mye fokus, men det er ikke gitt at vi skal se så mange flere konkurser enn vi allerede har sett i tida framover. Det finnes ingen tegn til at kundenes interesse for varer ligger an til å endre seg i betydelig grad. Hvis leieprisene faller framover, slik som mange tror, så vil det også være en hjelpende hånd til handelsnæringen, sier Heiberg til Børsen.

- Men det er ikke noen tvil om at mange er bekymret over den såkalte butikkdøden?

- Jeg synes ikke det er så interessant med butikkdød. Det interessante er hvilke butikker som fungerer og ikke. Hvordan man selger varer endrer seg med tiden.

- Butikkdød er et uinteressant tema, men hvilke konsepter som dør og hvilke som har livets rett - det er mer interessant, fortsetter han.

Mueller på sin side er overbevist om at de fleste aktørene i sportssegmentet kommer til å bli trukket ned som følge av Gresvig-konkursen, og at de blir nødt til å følge «tilbudsracet som nå kommer».

Har tapt en halv milliard

Det tok heller ikke lang tid før det varslede «tilbudsracet» ble sparket i gang.

XXL varslet fredag et massivt salg for å kvitte seg med et enormt varelager, etter det som har vært en elendig vinter for norske skientusiaster og sportsbutikker.

Varselet om salget kom etter at selskapet la fram sin kvartalsrapport for siste kvartal i fjor fredag morgen.

Der kunne man lese at sportsgigantens omsetning falt 10 prosent fra fjerde kvartal i 2018, til drøyt 2,3 milliarder kroner. Resultatet før skatt i fjorårets tre siste måneder var minus 460 millioner kroner, mot 55 millioner kroner i pluss i samme periode i 2018, ifølge NTB.

Sportskjeden opplyser også at omsetningen i januar i år falt 22 prosent sammenliknet med januar 2019. Alle markeder er krevende, med begrensede vinterforhold i alle de store byene, påpeker XXL.

Da handelen ved Oslo Børs startet fredag formiddag, falt XXL-aksjen umiddelbart nærmere 20 prosent. Det siste året har den mistet to tredeler av sin verdi.

Ifølge E24 ser styreleder Hugo Maurstad i XXL muligheter i Gresvig-boet.

- Er det gode muligheter til å kjøpe noen butikker eller ta deler av varelageret, så er vi selvfølgelig interessert i det, sier Maurstad, som gjennom selskapet Altor er storeier i XXL.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer