- Mer og mer alvorlig

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Oslo innfører tiltak for å redusere strømforbruker. Samtidig advarer Johansen om at situasjonen blir mer og mer alvorlig, dag for dag.

- MER OG MER ALVORLIG: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier at situasjonen er dramatisk i hele Euorpa og at den blir mer og mer alvorlig, dag for dag. Foto: Ketil Bjærke / NTB
- MER OG MER ALVORLIG: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier at situasjonen er dramatisk i hele Euorpa og at den blir mer og mer alvorlig, dag for dag. Foto: Ketil Bjærke / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag opplyste byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at strømkrisa rammer Oslo, og at Oslo derfor tar grep. Blant annet senkes innetemperaturen i både kontorer, administrasjonslokaler, skoler, barnehager og flerbrukshaller.

- Kommunen, som alle andre, får nå ekstraordinært høye strømregninger som vi må betale. Det er penger vi trenger til å drive skoler, barnehager og andre velferdstjenester, uttaler byrådsleder Johansen i en pressemelding.

- Men vel så viktig er at vi må forhindre en situasjon hvor vi rett og slett ikke har nok strøm. Strømkrisen blir mer og mer alvorlig dag for dag, og vi er nødt til å få ned forbruket. Selv om det kom gode nyheter om magasinfyllingen denne uken, har vi fortsatt en dramatisk situasjon i hele Europa, sier byrådslederen.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

Varm genser

Johansen varsler at barn kan bli nødt til å ta på seg en varm genser på de kaldeste dagene.

- Dette er tiltak som vil kunne merkes, også av innbyggere og brukere av tjenestene våre. Men vi skal selvfølgelig sørge for at alle blir tatt hånd om på en forsvarlig måte.

- Det er helt trygt å ha eldre på sykehjem og barn i barnehagen. Vi skal skjerme de sårbare. Helse- og omsorgsinstitusjoner får ikke strømsparingstiltak i denne omgang. Men det kan hende at ungene også må ha på seg en varm genser på de kaldeste dagene i vinter, sier Johansen.

UTRADISJONELL: Kong Charles III skaper nok en gang overskrifter, denne gangen etter sitt møte med Strobritannias statsminister Liz Truss. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Følgende tiltak innføres nå:

1. Innetemperaturen i kontorer, administrasjonslokaler og andre lokaler der det er hensiktsmessig settes til maks 20 grader.

2. Driftstid reduseres i skoler og barnehager med 1 time, med mindre inneklimaet på den enkelt skole tilsier at det ikke er mulig. Åpningstiden reduseres ikke.

3. Temperaturen i skoler, barnehager og flerbrukshaller settes ned. Temperaturen vil avhenge litt av bygningenes formål, men skoler og barnehager skal ikke lavere enn 20 grader.

4. Temperaturen i kommunale bad reduseres med 1 grad.

5. Luftmengder i skoler/barnehager skal reduseres og elektrisk snøsmelting, for eksempel varmekabler i bakke, nedløpsrør eller tak, i barnehager minimeres.

6. Ruter og Sporveien skal så raskt som mulig gjennomføre tiltak på kollektivtransporten, verksteder og kontorlokaler, som for eksempel å senke temperaturen.

7. Bymiljøetaten skal vurdere hvilke områder de kan redusere gatebelysning og brenntid i, uten at det går ut over folks trygghet. De skal også vurdere mørklegging eller redusert belysning i enkelt skiløyper.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer