Revidert nasjonalbudsjett 2023:

Mer oljepenger: Kan hjelpe krona

Regjeringen øker oljepengebruken til 372,6 milliarder kroner i år. Det er en økning på hele 55,8 milliarder kroner.

INGEN AVGIFTSHOPP: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lovet å ikke øke skatter og avgifter. Høyere oljepengebruk blir det imidlertid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
INGEN AVGIFTSHOPP: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lovet å ikke øke skatter og avgifter. Høyere oljepengebruk blir det imidlertid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen jekker opp pengebruken i revidert nasjonalbudsjett. Målt i prosentandel fra hele statsbudsjettet øker oljepengebruken kraftig - til 3 prosent. Det er opp fra 2,7 prosent.

Dette vil også sette farta opp i norsk økonomi. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sier til Børsen at det er grunn til å frykte enda høyere renter.

- Gitt at renta nå er på full fart oppover, gitt at arbeidsledigheten er svært lav og inflasjonen svært høy, burde budsjettet vært innstrammende. Nå har det blitt det motsatte, sier han til Børsen.

- Budsjettet bidrar ikke til å trekke renta ned, slår han fast.

  • Regjeringen har også lagt til grunn at arbeidsledigheten forblir uendret på 1,8 prosent. Det i motsetning til for eksempel Norges Bank, som tror den vil stige. Det tror også Andreassen.

- Mine anslag gir en oppgang. Men vi vil gjennom 2023 fortsatt ha blant de laveste arbeidsledighetstallene noensinne. Bedriftene går ekstremt bra, og etterspørres mer arbeidskraft enn vi har, sier han.

Her er revidert nasjonalbudsjett:

  • Regjeringen foreslår å kompensere offentlige virksomheter og andre som mottar penger over statsbudsjettet, for den høye pris- og lønnsveksten.
  • Støtten til Ukraina har økt gjennom Nansen-programmet. Krigen i Ukraina anslås å gi utgifter på over 40 milliarder kroner i år.
  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til kommunene, slik at ukrainske flyktninger blir tatt imot på en god måte. Det er lovet en realvekst på mellom 5,6 og 5,9 milliarder kroner.
  • Sykehus, politi og kommuner foreslås styrket, i tillegg til den varslede kompensasjonen for høy lønns- og prisvekst.
  • Pensjonister med lav inntekt får med regjeringens forslag en skattelette på 1,4 milliarder kroner. Skatteletten vil gi inntil om lag 4 500 kroner lavere skatt for de som har lav pensjon.
  • Regjeringen foreslår skattelette til arbeidsfolk ved å øke satsene for fradrag og skattefri dekning av kost for pendlere som bor på brakke og langtransportsjåfører.
  • Regjeringen vil videreføre den midlertidige utvidelsen i bostøtten i 2023, gi mer til arbeidsmarkedsmarkedstiltak og utvide støtte til ENØK-tiltak i kommunale boliger.

Kan hjelpe krona

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank er bekymret for at det reviderte budsjettet kan bidra til å bremse svekkelsen av krona.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer