Flystreiken:

- Mest dramatiske vi har sett

Flytekniker-konflikten tok tirsdag nye høyder da NHO kom med «kniven på strupen».

Flyanalytiker i Winair, Hans Jørgen Elnæs, mener nordmenn må forberede seg på en svært uforutsigbar... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag varslet NHO lockout i konflikten med flyteknikerne i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO). Den trer i kraft fra søndag. Det betyr at flyteknikere som ikke allerede er i streik, ikke kan gå på jobb.

Til TV 2 sier NHO at blant andre 20 flyteknikere i luftambulanseselskapet Babcock blir tatt ut i lockout.

Flystreiken rammer flere reiselystne nordmenn over hele landet, og har preget nyhetsbildet den seineste uka.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair forteller til Dagbladet at situasjonen er dramatisk.

- Dette er vel noe av det det mest dramatiske vi har sett i norsk luftfart i moderne tid. Nå var det sånn at flyteknikerforeningen har gått ut veldig høyt med store tillegg de ønsket, og de ble ikke enige om det, og så det ble større probemer for flyselskapene å gjennomføre programmene sine når flyteknikerne ikke er på jobb.

- Nå har NHO luftfart slått hardt tilbake igjen med lockout, som er veldig uvanlig å bruke i denne typen konflikter, men som de sannsynligvis anser som det eneste middelet de kan bruke for å tvinge motparten tilbake til forhandlingsbordet.

STREIKEFARE: Det kan gå mot streik i SAS fra 29. juni. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair kaller det en dårlig situasjon for alle involverte. Vis mer

Han forteller at fly må ha daglig vedlikehold og sjekk, og at det derfor er risikabelt når ingen mekanikere er på jobb for å fikse eventuelle flyfeil.

Elnæs er heller ikke overrasket over at begge parter har vært ute i media og gitt hverandre kritikk.

- Vi må tåle at partene går høyt ut her, det er noe av det vi ser med streiker - det blir konflikt. Spesielt når avstandene er så store, så bruker man kanskje litt ekstra kraftig retorikk. Det er noe vi ser i luftfarten ute i verden, men vi er i en spesiell situasjon nå hvor mange rammes, med pandemitid og ferietid, så dette er en usikker situasjon for svært mange.

Han understreker også at den eventuelle SAS-streiken neste uke er alvorlig, men er positiv til at nordmenn likevel har en sommerferie å se fram til.

- Jeg tror at vi her hjemme i Skandinavia kan komme ut av det brukbart - jeg skal ikke garantere noe, men jeg håper det - men ute i Europa er det viktig at man følger med, for der er det mange konflikter som kan påvirke spesielt de store flyplassene.

RAMMER MANGE: NHO-sjefen Ole Erik Almlid kaller flyteknikernes krav for ekstreme, og sier det rammer mange. Video: Maja Walberg Klev / Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer