«Mesterhjernen» forsvant sporløst

I forrige uke ble statsministeren i Malaysia kjent skyldig for sin rolle i en enorm svindelsak, men mannen som er utpekt som mesterhjernen bak det hele har ingen sett på flere år.

PÅ RØMMEN: Jho Low blir pekt ut som hovedmannen bak den enorme svindelen i Malaysia, der et utviklingsfond har blitt tappet for penger. Foto: Scott Roth / Invision / AP / NTB scanpix
PÅ RØMMEN: Jho Low blir pekt ut som hovedmannen bak den enorme svindelen i Malaysia, der et utviklingsfond har blitt tappet for penger. Foto: Scott Roth / Invision / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tirsdag i forrige uke ble den tidligere statsministeren i Malaysia, Najib Razak, dømt til 12 års fengsel for korrupsjon, maktmisbruk og hvitvasking, i det som omtales som en av årtusenets største svindelsaker.

Han sto tiltalt for å ha medvirket i at det statlige utviklingsfondet 1MDB ble tappet for enorme summer. Fondet var han selv med å etablere da han var landets finansminister.

Fondet fikk etterhvert en enorm gjeld. Amerikanske etterforskere mener at minst 4,5 milliarder dollar ble stjålet og hvitvasket.

Festet med kjendiser

Men der Razaks fall fra maktens tinder til fengselsstraff er ganske spektakulært, nærmest blekner den delen av historien mot det som skjedde i USA på samme tid.

For det var der mannen som har blitt utpekt som hovedpersonen i den enorme svindelsaken plutselig slo seg opp i New Yorks finans- og festeelite.

Den mannen er den nå ettersøkte finansforbryteren og millionærsønnen Jho Low. New York Post omtalte ham som klubblivets mysteriemann og han skal nærmest ha kastet rundt seg med penger.

Han ble avbildet med Paris Hilton på fest i St. Tropez og kjøpte leiligheten til Jay-Z og Beyoncé på Manhattan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer