«Mesterhjernen» forsvant sporløst

I forrige uke ble statsministeren i Malaysia kjent skyldig for sin rolle i en enorm svindelsak, men mannen som er utpekt som mesterhjernen bak det hele har ingen sett på flere år.

PÅ RØMMEN: Jho Low blir pekt ut som hovedmannen bak den enorme svindelen i Malaysia, der et utviklingsfond har blitt tappet for penger. Foto: Scott Roth / Invision / AP / NTB scanpix
PÅ RØMMEN: Jho Low blir pekt ut som hovedmannen bak den enorme svindelen i Malaysia, der et utviklingsfond har blitt tappet for penger. Foto: Scott Roth / Invision / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tirsdag i forrige uke ble den tidligere statsministeren i Malaysia, Najib Razak, dømt til 12 års fengsel for korrupsjon, maktmisbruk og hvitvasking, i det som omtales som en av årtusenets største svindelsaker.

DØMT: Tidligere statsminister i Malaysia, Najib Razak. Foto: Fazry Ismail / Pool via Reuters / NTB scanpix
DØMT: Tidligere statsminister i Malaysia, Najib Razak. Foto: Fazry Ismail / Pool via Reuters / NTB scanpix Vis mer

Han sto tiltalt for å ha medvirket i at det statlige utviklingsfondet 1MDB ble tappet for enorme summer. Fondet var han selv med å etablere da han var landets finansminister.

Fondet fikk etterhvert en enorm gjeld. Amerikanske etterforskere mener at minst 4,5 milliarder dollar ble stjålet og hvitvasket.

Festet med kjendiser

Men der Razaks fall fra maktens tinder til fengselsstraff er ganske spektakulært, nærmest blekner den delen av historien mot det som skjedde i USA på samme tid.

For det var der mannen som har blitt utpekt som hovedpersonen i den enorme svindelsaken plutselig slo seg opp i New Yorks finans- og festeelite.

Den mannen er den nå ettersøkte finansforbryteren og millionærsønnen Jho Low. New York Post omtalte ham som klubblivets mysteriemann og han skal nærmest ha kastet rundt seg med penger.

Han ble avbildet med Paris Hilton på fest i St. Tropez og kjøpte leiligheten til Jay-Z og Beyoncé på Manhattan.

Alt dette fikk den amerikanske avisa til å bemerke:

«Spekulasjonene om hvor han får pengene sine fra florerer».

Det amerikanske justisdepartementet mener altså han fikk pengene fra det malaysiske utviklingsfondet, og at han har en av hovedrollene bak tyveri av 4,5 milliarder dollar, 38 milliarder norske kroner.

SOLGT: Malaysiske myndigheter fikk slått kloa i superyachten «Equanimity», og solgt den for 126 millioner dollar. Foto: REUTERS / Lai Seng Sin / NTB scanpix
SOLGT: Malaysiske myndigheter fikk slått kloa i superyachten «Equanimity», og solgt den for 126 millioner dollar. Foto: REUTERS / Lai Seng Sin / NTB scanpix Vis mer

Yacht med norsk kaptein

Pengene skal også for alvor ha fått bein å gå på. Low skal ha kjøpt luksusleiligheter i California, London og New York, private fly og en yacht til 250 millioner dollar, med navnet «Equanimity»,

Denne yachten ble i 2018 beslaglagt av Malaysias myndigheter, og da ville tilfeldighetene ha det til at yachten da hadde en norsk kaptein: Øystein Senneseth.

Den tidligere ferjekapteinen fra Ågotnes utenfor Bergen hadde akkurat tatt over ansvaret for mannskapet på båten, da malaysierne tok båten tilbake.

- For å være ærlig var vi litt bekymret i begynnelsen. Det var en ny situasjon for alle. Etter en stund ble alle mer vant til det. For oss er det en ære å bringe skipet tilbake til Malaysia, sa norske Senneseth til avisa The Star.

Yachten ble i fjor vår solgt til Genting Malaysia Bearhad for 126 millioner dollar, ifølge CNN. Dermed fikk den malaysiske stat tilbake noen av pengene, men ikke på langt nær like mye som de mente yachten var verdt.

Pengene som påtalemyndigheten altså mener er stjålet ble ikke bare brukt på Low selv. Han øste ut, nærmest i øst og vest, og da gjerne til personer som hadde til salt i grøten fra før.

Gavmild

Blant dem som fikk glede av Lows ønske om å gi bort stjålne penger var den australske supermodellen Miranda Kerr. Hun skal ha fått et 22 karats rosa halssmykke til over 250 millioner kroner og et gjennomsiktig piano.

Kerr skal ha hatt et forhold til Low i en periode, og skal ha mottatt diamantsmykker til en verdi på til sammen 70 millioner kroner, ifølge Wall Street Journal.

FIKK GAVER: Modellen Miranda Kerr skal ha hatt et forhold til Low, og ble overøst med gaver. Foto: Jordan Strauss / INVISION / TT / NTB scanpix
FIKK GAVER: Modellen Miranda Kerr skal ha hatt et forhold til Low, og ble overøst med gaver. Foto: Jordan Strauss / INVISION / TT / NTB scanpix Vis mer

Amerikanske myndigheter mener også de stjålne milliardene har blitt brukt til å finansiere Hollywood-storfilmer som «Dum og Dummere 2», «Daddy's Home» og «Wolf of Wall Street». Firmaet Red Granite Pictures, som er eid av den nå dømte tidligere statsminister Razaks stesønn Riza Aziz, finansierte den sistnevnte storfilmen på egen hånd, men var en av flere investorer på de to andre filmene.

I tillegg skal Hollywood-stjernen Leonardo DiCaprio ha fått Picasso-maleri og Marlon Brandos originale Oscar-statuett i gave av selskapet Red Granite Pictures. Gavene hadde en verdi på over hundre millioner kroner, men DiCaprio skal ha levert gavene tilbake. Det skal Kerr også ha gjort.

FIKK GAVER: Hollywood-stjerne Leonardo di Caprio. Foto: Andy Buchanan / AFP / NTB scanpix
FIKK GAVER: Hollywood-stjerne Leonardo di Caprio. Foto: Andy Buchanan / AFP / NTB scanpix Vis mer

Alle handlene med de stjålne pengene som dreier seg om giganteiendommer, unik kunst, diamanter og privatfly, skal være muliggjort gjennom intrikate handler via postkasseselskapet eid av tidligere statsminister Razaks stesønn, Riza Aziz og Low. Aziz har i mange år hatt tett tilknytning til Low, og de studerte blant annet sammen på eliteskolen Harrow i London.

Tom Wright, medforfatter av ei bok om Low, har tidligere omtalt den svindelmistenkte malaysieren som en «ekstraordinær» fyr.

- Han er en mystisk figur. Hvordan han har klart å gjøre seg selv til denne mektige figuren i Malaysia, og det faktum at han har dette andre livet i Vesten, har fanget fantasien til malaysiere, har Wright fortalt.

- På et nivå er folk sinte på grunn av pengene som er stjålet og Malaysias tapte inntekter. Samtidig er de fascinert av ham, hvordan han blomstret blant Hollywood-kjendiser og bankfolk. Noen malaysiere sier at han er fantastisk, heller enn at han er en man skal kritisere.

På rømmen

Low pekes ut som hovedmannen bak den enorme svindelen, og er tiltalt for å stå bak hvitvaskingen, men han er på rømmen.

Ifølge flere medier, blant annet Makau Mail, befinner Low seg i Macau, som er en spesiell administrativ region i det sørlige Kina, 65 km vest for Hongkong.

Der skal både han og familien befinne seg, og myndighetene i Malaysia anklager Kina for å beskytte Low.

- Forsøk på å få Jho Low hjem har pågått lenge, men fram til nå har det ikke vært noen overbevisende respons fra republikken (Kina, journ.anm.), sier generalinspektør i det malaysiske politiet, Tan Sri Abdful Hamid Bador.

Han sier det føles «som om den kinesiske regjeringen er uærlig» i deres samarbeid med Malaysia om å få Low utlevert.

Tidligere i år gjorde også Low sitt første intervju siden han flyktet fra Malaysia i 2015. Til The Strait Times fortalte han via e-post at han mener at han er blitt utpekt til syndebukk fordi det er beleilig, siden han ikke er politiker.

Han beskrev seg selv om en som introduserte folk for hverandre og som en «mellommann». Han mener han bare hadde blitt bedt om å hjelpe myndighetene i Malaysia og i Midtøsten, visstnok på grunn av hans «gode relasjon til innflytelsesrike forretningsmenn og beslutningstakere».

Ifølge Makau Mail unnlot Low å svare på mange spørsmål, og de svarene han rent faktisk ga åpnet bare for nye spørsmål.

Ga opp eiendeler

Selv om Low har levd på rømmen en stund, har han hatt kommunikasjon med føderale etterforskere i USA. Det førte til at han i oktober i fjor gikk med på å stoppe å kjempe for eiendeler som er verdt mellom 650 og 900 milliarder dollar, ifølge New York Times.

I en pressemelding som ble sluppet samtidig som enigheten ble kjent for offentligheten, påpekte Low at dette ikke betydde at han innrømmet at han hadde gjort noe galt.

- Vi mener at alle parter burde anse dette resultatet, som må få godkjennelse av retten, som vellykket og tilfredsstillende, sa Low.

Og når vi kommer hit i historien er det på tide å ta inn den tidligere malaysiske statsminister, Najib Razak igjen, som ble arrestert like etter at han tapte valget i 2018.

I sitt forsvar under rettssaken mot ham la Razak all skyld på Jho Low. Ifølge Razaks forsvarere skal statsministeren ha antatt at en del av pengestrømmen var en del av en donasjon, noe retten mente var fabrikkert.

Også den tidligere statsministerens kone, flere folk fra partiet og tidligere regjeringskolleger har blitt tiltalt for svindel. De avviser også straffskyld.

Avviser at Low er på Macau

Nylig inngikk den malaysiske regjeringen et forlik med investeringsbanken Goldman Sachs. Banken må ut for 3,9 milliarder dollar som følge av sin rolle i saken, selv om de selv framholder at de hadde blitt lurt av regjeringen i Malaysia.

Den eneste som så langt ser ut til å ha unnsluppet myndighetene er Jho Low, som altså er utpekt som mesterhjernen bak den gigantiske svindelen.

Malaysia er skråsikre på at han er i Macau. Det avviser myndighetene på Macau. I en uttalelse datert 30. juli sier de at Low ikke holder seg skjult på deres territorium, og at Malaysias offentlige uttalelser om at han gjør det «ikke er i tråd med fakta, regler og praksis for internasjonalt politisamarbeid», skriver Strait Times.

Macau legger til at de ikke har fått noen informasjon fra myndighetene i Malaysia eller har fått noen forespørsler om rømlingen. I 2018 ble Malaysia informert om at Low ikke befant seg der etter at de hadde sendt en forespørsel til Macau.

Malaysiske myndigheter skal ha lett etter Low i Hongkong og Macau ved flere anledninger, men de har så langt ikke funnet ham.

Dermed må malaysiske myndigheter etter alle solemerker smøre seg med tålmodighet, og vente ennå en stund på å få sluttført den enorme svindelsaken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer