Bent Stiansen:

Mesterkokkens krav: - Uaktuelt

Oslos uteliv holder pusten i påvente av en beslutning om gjenåpning. Bent Stiansen vil ikke åpne restaurantdørene, med mindre visse krav kan innfris.

STENGT I SJU MÅNEDER: Kokk Bent Stiansen er en av mange bedriftseiere som har måttet smøre seg med en god dose tålmodighet det siste året. Nå håper han å kunne åpne restaurantdørene igjen for første gang på sju måneder. Foto: Tore Meek / NTB
STENGT I SJU MÅNEDER: Kokk Bent Stiansen er en av mange bedriftseiere som har måttet smøre seg med en god dose tålmodighet det siste året. Nå håper han å kunne åpne restaurantdørene igjen for første gang på sju måneder. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert

- Mitt første budskap er at vi må åpne først når man kan sikre at åpningen blir konstant. Det er kjempeviktig. Vi har ikke råd til en ny runde med nedstenging, sier Bent Stiansen til Børsen.

Den kjente kokken, som er innehaver av Norges eldste Michelin-stjerner og eier av Statholdergaarden og Statholderens Mat & Vinkjeller, er krystallklar:

- Forrige nedstenging kostet oss konkret én million kroner. Det beløpet kan vi ikke risikere å punge ut en gang til.

- Umulig

Byrådet i Oslo har varslet at det kommer en beslutning knyttet til videre gjenåpning av hovedstaden førstkommende fredag. For serveringsbransjen, som har holdt stengt i mer eller mindre sju måneder, er situasjonen kritisk.

- Det vi helt konkret håper på er at det kommer en åpning, men at man ikke åpner før man får lov til å servere alkohol, og at avstandsregelen begrenses til én meter. Er kravet to meter mellom hver husstand, så er det nærmest umulig for oss å åpne, fortsetter Stiansen.

- Så dere åpner ikke dersom disse kravene ikke kan innfris?

- Riktig. Det er uaktuelt for oss å åpne dersom vi ikke kan servere alkohol. Vi tilbyr en totalopplevelse, der mat og vin henger tett sammen. På samme tid utgjør drikkevarene halve omsetninga vår, så hvis det forsvinner, er det ikke økonomisk forsvarlig å åpne.

- Utålmodige

I del én av gjenåpningsplanen fikk blant annet Oslos kjøpesentre og butikker åpne. Hvorvidt serveringsstedene nå får sitt etterlengtede grønne lys, gjenstår å se.

- Jeg har stor forståelse for at spesielt utelivsbransjen og drivere og brukere av treningssentre er utålmodige nå. Første del av trinn to i gjenåpningsplanen ser ut til å ha gått bra, men vi må fortsatt være forsiktige, uttalte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding forrige uke.

- Hvis smittetallene går i riktig retning, bør det være mulig å åpne restauranter, treningssentre, kulturaktører og andre arenaer før mai er omme, fortsatte Johansen.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

- Tomt

Det er allerede bestemt at trinn to i kommunens gjenåpning uansett ikke starter før etter 27. mai. Stiansen håper å kunne hente tilbake sine 40 permitterte ansatte og starte maskineriet for fullt.

- Hvis vi får drive som «normalt», tar vi tilbake hele personalet 1. juni og planlegger for gjester 4. juni. Vi vil trenge noen dager å sette i gang en bedrift som har vært nedstengt i sju måneder.

Artikkelen fortsetter under:

Trinn to:

Dette er punktene i neste trinn av Oslos gjenåpningsplan, som vil bli vurdert denne uka:

* Åpne kafeer og restauranter.

* Skjenking til kl. 22.00

* Åpne treningssentre og lignende.

* Vurdere breddeidrett for voksne (sammenheng med treningssentre og nasjonal gjenåpning).

* Åpne idrettshaller og andre innendørs idrettsanlegg, og tillate inntil 20 personer på innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge til og med vgs-alder.

* Åpne museer, kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder, og gallerier og annen utsalg av kunst.

* Åpne for arrangementer innendørs for inntil 20 personer når det er faste, tilviste plasser. Dette gjelder ikke private sammenkomster på offentlig sted innendørs. Dette inkluderer åpning for gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer.

* Øke antallet for arrangementer utendørs.

* Tillate forestillinger og lignende i skoletiden for barn og unge på kulturinstitusjoner

* Åpne fritidsklubber for inntil 20 personer om gangen.

(NTB)

- Hvordan er det med varelageret?

- Bortsett fra tørrvarer, er varelageret tomt. Så det er en liten utfordring å få produsert opp alt som må være på plass. Leverandørene våre trenger også noe tid på å omstille seg og komme opp i full leveranse.

- Lite penger

Stiansens bedrift har, i likhet med resten av serveringsbransjen, blødd kraftig under pandemien. Inntil videre holder han imidlertid livsverket flytende.

- Vi har kommet inn i stabilt sideleie. Nå er tapene mindre enn de for eksempel var i november, men det er kritisk å komme i gang. Det er null inntekter akkurat nå, mens utgiftene fortsetter å rulle. Vi har alltid levd på en stor «cash flow» inn mot sommeren, men det er mange bedrifter som har lite penger om dagen.

Han følger opp:

- I tillegg kommer det en del kostnader rundt hjørnet, med blant annet feriepengeutbetaling, sier Stiansen.

- Hva blir det viktigste i tida framover?

- Jeg ønsker meg mer konkret informasjon knyttet til de kommunale tiltakspakkene som er blitt lovet. Vi har hørt at det kommer, men vi aner ikke når eller om vi i det hele tatt kvalifiserer til å få en bit av den kaka. Så jeg håper på bedre informasjonsflyt her.

- Påkjenning

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) understreker at hun har dyp forståelse for at Bent Stiansen og serveringsbransjen for øvrig er i en svært krevende situasjon.

- Vi forstår og deler Stiansens ønske om at når vi letter på tiltak og åpner for servering så skal det være et mål å ikke måtte stenge ned igjen. Nedstengninger og gjenåpninger er både kostbart og en påkjenning for bransjen, skriver Evensen i en e-post til Børsen.

DOM: Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland overleverer kommisjonens sluttrapport til statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse på Statsministerens kontor. Video: NTB. Vis mer

Hun fortsetter:

- Som vi varslet på siste pressekonferanse vil det være statens krav til én meters avstand som vil være gjeldende for serveringssteder i Oslo. Det vil også være tillatt med skjenking ute og inne, men med skjenkestopp klokka 22.00 i tråd med del to av gjenåpningsplanen.

- Det er fortsatt usikkerhet knyttet til smittetallene, men så langt går de i riktig retning. Byrådet vil presentere hva som vil gjelde videre i slutten av denne uka, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer