Russland

Metanlekkasje: Trolig verdens største

Det er målt enorme mengder metanutslipp fra den russiske kullgruva Raspadskaja.

STØRSTE MÅLING: Dette bildet levert av GHGSat viser metanutslipp observert og målt med selskapets satellitt ved Raspadskaya-gruven i den vestsibirske regionen Kemerovo, 14. januar. Foto: GHGSat via AP / NTB
STØRSTE MÅLING: Dette bildet levert av GHGSat viser metanutslipp observert og målt med selskapets satellitt ved Raspadskaya-gruven i den vestsibirske regionen Kemerovo, 14. januar. Foto: GHGSat via AP / NTB Vis mer
Publisert

Russlands største kullgruve slipper ut 90 tonn metan i timen, ifølge satellittdata. Det er trolig verdens største lekkasje av metan noen gang, ifølge selskapet. Det melder den britiske avisa The Guardian.

- Hvis vi skal sammenlikne dette med noe, så er det omtrent åtte ganger mer enn metanutslippet til alt jordbruket i Norge - som står for 55 prosent av de norske metanutslippene, forklarer førsteamanuensis Joachim Lundberg til Børsen.

Det er altså fire ganger mer enn hele Norges totale utslipp i timen.

Raspadskaja er Russlands største kullgruve, og ligger i den vestsibirske regionen Kemerovo. Lekkasjen fra gruva skal være 50 prosent større enn alle andre lekkasjer som har blitt målt tidligere, ifølge det Canada-baserte satellittselskapet GHGSat.

En versting

Sjefen i selskapet, Stephane Germain, sa til CNN onsdag at lekkasjen, som ble oppdaget 14. januar, «skilte seg ut». Han sa også at selskapet har registrert metanlekkasje fra gruva i et halvt års tid.

- Farene med metan er at det er en klimagass, og at det har en eksplosjonsfare som kan resultere i mangeårige kullbranner som slipper ut vesentlige mengder CO₂, sier Lundberg. Han er førsteamanuensis i prosessteknikk ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.