Russland

Metanlekkasje: Trolig verdens største

Det er målt enorme mengder metanutslipp fra den russiske kullgruva Raspadskaja.

STØRSTE MÅLING: Dette bildet levert av GHGSat viser metanutslipp observert og målt med selskapets satellitt ved Raspadskaya-gruven i den vestsibirske regionen Kemerovo, 14. januar. Foto: GHGSat via AP / NTB
STØRSTE MÅLING: Dette bildet levert av GHGSat viser metanutslipp observert og målt med selskapets satellitt ved Raspadskaya-gruven i den vestsibirske regionen Kemerovo, 14. januar. Foto: GHGSat via AP / NTB Vis mer
Publisert

Russlands største kullgruve slipper ut 90 tonn metan i timen, ifølge satellittdata. Det er trolig verdens største lekkasje av metan noen gang, ifølge selskapet. Det melder den britiske avisa The Guardian.

- Hvis vi skal sammenlikne dette med noe, så er det omtrent åtte ganger mer enn metanutslippet til alt jordbruket i Norge - som står for 55 prosent av de norske metanutslippene, forklarer førsteamanuensis Joachim Lundberg til Børsen.

Det er altså fire ganger mer enn hele Norges totale utslipp i timen.

Raspadskaja er Russlands største kullgruve, og ligger i den vestsibirske regionen Kemerovo. Lekkasjen fra gruva skal være 50 prosent større enn alle andre lekkasjer som har blitt målt tidligere, ifølge det Canada-baserte satellittselskapet GHGSat.

En versting

Sjefen i selskapet, Stephane Germain, sa til CNN onsdag at lekkasjen, som ble oppdaget 14. januar, «skilte seg ut». Han sa også at selskapet har registrert metanlekkasje fra gruva i et halvt års tid.

- Farene med metan er at det er en klimagass, og at det har en eksplosjonsfare som kan resultere i mangeårige kullbranner som slipper ut vesentlige mengder CO₂, sier Lundberg. Han er førsteamanuensis i prosessteknikk ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Lundberg forklarer at metangass har mer enn 20 ganger større oppvarmingseffekt enn karbondioksid.

Ifølge Store norske leksikon har metan 21 ganger større oppvarmingseffekt enn CO₂ for en tidshorisont på 100 år. Det betyr at 1 kg metan varmer 21 ganger mer enn 1 kg CO₂.

KORALLER: Hjemmet til utallige, unike arter, blir ekstremt fort påvirket av en varmere verden. En halv grad kan ha alt å si. Det forklarer CICERO-forsker Maria Sand. - Jeg trodde ikke at en halv grad betydde så mye, sier hun. Hør mer om forskjellen på 1,5 og 2 grader global oppvarming i «Klimapodden: Tolv miljøløsninger»: https://www.acast.com/dbklimapodden Vis mer

En halv grad

Men samtidig som metan har større effekt på oppvarmingen, brytes den ned mye raskere enn CO₂. Det betyr at kutt i utslipp av metan kan ha ganske effektiv nedkjølingseffekt. Men det gjelder også andre veien, at økt utslipp gir hurtigere temperaturøkning.

- Når 1 kg metan blir sluppet ut vil den bli brutt ned til ca. 2 Kg CO₂. Derfor er den ekstra ille for miljøet, forklarer førsteamanuensisen.

Lundberg peker på FNs klimarapport, som slår fast at utslippene av metan (CH4) har bidratt med rundt 0,5 grader til den globale temperaturøkningen siden førindustriell tid.

- Generell økning

Russland er en av verdens aller største kilder til metan fra utvinning av fossilt brensel. Det er godt kjent at de har store problemer med metan-lekkasjer til tross for oppfordringer til regjeringen om å iverksette tiltak.

- Vi ser en generell økning i metan fra dette området, som kan være et resultat av økt kullproduksjon knyttet til det globale kullbruket, sier Brody Wight, direktør for energi, deponi og gruver ved GHGSat, ifølge The Guardian.

Alle underjordiske kullgruver produserer metan, som kan forårsake eksplosjoner hvis det bygger seg opp. En eksplosjon i Raspadskaya-gruva i 2010 tok livet av 66 mennesker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer