Russland

Metanlekkasje: Trolig verdens største

Det er målt enorme mengder metanutslipp fra den russiske kullgruva Raspadskaja.

STØRSTE MÅLING: Dette bildet levert av GHGSat viser metanutslipp observert og målt med selskapets satellitt ved Raspadskaya-gruven i den vestsibirske regionen Kemerovo, 14. januar. Foto: GHGSat via AP / NTB
STØRSTE MÅLING: Dette bildet levert av GHGSat viser metanutslipp observert og målt med selskapets satellitt ved Raspadskaya-gruven i den vestsibirske regionen Kemerovo, 14. januar. Foto: GHGSat via AP / NTB Vis mer
Publisert

Russlands største kullgruve slipper ut 90 tonn metan i timen, ifølge satellittdata. Det er trolig verdens største lekkasje av metan noen gang, ifølge selskapet. Det melder den britiske avisa The Guardian.

- Hvis vi skal sammenlikne dette med noe, så er det omtrent åtte ganger mer enn metanutslippet til alt jordbruket i Norge - som står for 55 prosent av de norske metanutslippene, forklarer førsteamanuensis Joachim Lundberg til Børsen.

Det er altså fire ganger mer enn hele Norges totale utslipp i timen.

Raspadskaja er Russlands største kullgruve, og ligger i den vestsibirske regionen Kemerovo. Lekkasjen fra gruva skal være 50 prosent større enn alle andre lekkasjer som har blitt målt tidligere, ifølge det Canada-baserte satellittselskapet GHGSat.

En versting

Sjefen i selskapet, Stephane Germain, sa til CNN onsdag at lekkasjen, som ble oppdaget 14. januar, «skilte seg ut». Han sa også at selskapet har registrert metanlekkasje fra gruva i et halvt års tid.

- Farene med metan er at det er en klimagass, og at det har en eksplosjonsfare som kan resultere i mangeårige kullbranner som slipper ut vesentlige mengder CO₂, sier Lundberg. Han er førsteamanuensis i prosessteknikk ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer