Danse-Trygve feiret:

- Meteren er forferdelig oppskrytt

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) leverer saftig avsløring fra regjeringens indre liv.

SVINGER SEG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fikk endelig svingt seg på dansegulvet etter lettelsene lørdag 12. februar. Vis mer
Publisert

Med umiddelbar virkning ble kravet om én meter avstand, munnbind og plikt til isolasjon ved sykdom opphevet da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) hadde pressekonferanse klokka 10 lørdag.

Det fikk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til å snøre på seg danseskoene og invitere Børsen med til Eilifs Landhandleri, et av ikke så veldig mange utesteder i Oslo der det er innafor å ta seg en svingom selv om det er midt på blanke formiddagen.

Der møtte Vedum også en av både denne og den forrige regjeringens skarpeste kritikere gjennom pandemien, nemlig daglig leder og medeier i utelivsgiganten Noho, Karl-Henning Svendsen. Mer om det møtet litt seinere i saken.

- Forferdelig oppskrytt

For midt under intervjuet med Vedum og Svendsen, bryter finansministeren ut i sin karakteristiske latter.

Børsen har nettopp spurt om det er arbeidsplasser eller livsglede som er det viktigste med å oppheve én-meterkravet. Vedum gir et «ja takk-begge deler»-politikersvar, før han kommer med en spontan avsløring:

- Jeg elsker å danse! På regjeringskonferansen hvor vi diskuterte for eller mot én-meteren, argumenterte jeg kraftig for at vi må slutte å forby dans og å ha det gøy. Nå røper jeg jo fra regjeringens indre liv, sier Vedum og får seg en kraftig latterkule.

- Men jeg var absolutt den mest aktive talspersonen for at én-meteren er noe forferdelig oppskrytte greier. For det gjør at vi går glipp av det som er aller, aller artigst i livet!

SVINGOM: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) feiret avviklingen av meteren med en svingom på Eilifs Landhandleri, der Arezu Pisheh stilte opp til dans før hun selv skulle på vakt. Foto: Kristin Svorte
SVINGOM: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) feiret avviklingen av meteren med en svingom på Eilifs Landhandleri, der Arezu Pisheh stilte opp til dans før hun selv skulle på vakt. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Noho-topp Karl-Henning Svendsen må for første gang under møtet si seg enig med finansministeren.

- Jeg vil jo også at vi skal kunne åpne nattklubbene. Vedum og jeg er kanskje ikke i kjernemålgruppa, men de mellom 20 og 30 år har gått glipp av to år av livet sitt. De vil virkelig ut og møte mennesker, danse og ha det hyggelig sammen. Vi trenger å få det sosiale tilbake, sier Svendsen.

- Hyggelig for Støre

Når meterkravet nå er fjernet, kan utestedene øke antall gjester fra 60 prosent kapasitet til 100 prosent. Nattklubber - som det rett og slett ikke har vært butikk å holde åpent med restriksjoner - kan igjen ta imot gjester.

SPRÅKTABBE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gikk på en liten språkblemme, da han sa «minnbund» istedenfor «munnbind». Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) gjorde det samme for en stund tilbake. Video: Regjeringen.no Vis mer

Men de gode nyhetene kommer ikke uten en bitter bismak, poengterer Svendsen.

- Det er veldig hyggelig at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) rakk hjem fra utlandet til pressekonferansen lørdag formiddag, sier han ironisk.

- Dette var jo noe alle visste ville komme allerede fredag. Jeg skjønner ikke hvorfor dette ikke kunne kommet tidligere. Jeg mangler 150 ansatte for å kunne åpne alle utestedene våre nå lørdag. Videre har vi, og alle andre i bransjen, tapt én dag i omsetning.

LOV IGJEN: Karl-Henning Svendsen fra utelivsgiganten Noho er ikke finansminister Trygve Slagsvold Vedums største fan, men bød på både håndtrykk, kaffe og dansegulv lørdag. Foto: Kristin Svorte
LOV IGJEN: Karl-Henning Svendsen fra utelivsgiganten Noho er ikke finansminister Trygve Slagsvold Vedums største fan, men bød på både håndtrykk, kaffe og dansegulv lørdag. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Du mener meteren kunne ha blitt fjernet tidligere?

- Utvilsomt. Men nå er den borte, og vi får se framover.

- Vi kan alltids diskutere om det var i dag, i går eller dagen før vi kunne fjernet meteren. Men nå er det i alle fall åpnet. Nå håper jeg alle som kan, går ut og har det hyggelig, svarer finansministeren.

- Store tap

Svendsen mener på sin side at et gjenkjennelig mønster har avtegnet seg gjennom hele pandemien.

- Hver gang det er blitt stengt ned, så har det skjedd på et kvarter. Når det skal gjenåpnes, er det omstendelige prosesser og masse avklaringer. Hva som er skjedd på kammerset, vet ikke jeg. Men hele Norge hadde jo egentlig åpnet igjen allerede i forrige uke. Det er trist at regjeringen brukte så langt tid på å ta beslutningen om meterkravet, for det har betydd store tap som kommer på toppen av to tapte år, understreker utelivsbaronen.

FJERNER TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) informerer om at nesten alle coronatiltakene fjernes. Video: Regjeringen.no Vis mer

- Som en del av et stort konsern, har du likevel en sterkere ryggrad enn mange andre i bransjen?

- Alle som driver i bransjen lever og ånder for å gi folk gode opplevelser. Men akkurat som når en bil er tom for strøm, så trengs det nå startkabler. Mange ligger med brukket rygg, og økonomisk er vi neppe tilbake til før-coronanivå før i 2023. Jeg er ikke minst bekymret for mangfoldet i bransjen. De små, familiedrevne aktørene. Det er veldig viktig for bransjen, for kundene og hele Norge at de overlever, sier Svendsen med klar henvisning til finansminister Vedum.

- Veldig tung dag

Svendsen og Vedum har en lang samtale om ulike støtteordninger som bare delvis kompenserer for massive økonomiske tap.

Da kommer Vedum plutselig med nok en avsløring fra regjeringens indre liv:

- Da vi strammet inn før jul, med skjenketider og alt det andre, så var det en veldig tung dag. Jeg kjenner mange i bransjen, og jeg har hele tida vært opptatt av at vi skal ha så lite restriksjoner som mulig. Så viste det seg jo at den frykten vi hadde om at omikron kunne være veldig farlig, for de aller fleste av oss jo ikke var så farlig. Og takk og pris for det.

Ikke frislipp

Støre understreket på pressekonferansen lørdag formiddag at han ikke ville snakke om frislipp og feiring.

- Det er fortsatt pandemi, sykehusinnleggelsene går opp, og det er sårbare mennesker der ute som er urolige, sa Støre, som også la til at det kan komme nye smittebølger og virusvarianter.

DANS, DANS, DANS. Eilifs-ansatt Arezu Pisheh tok en sving med finansminister Trygve Slagsvold Vedum da meteren ble historie. Foto Kristin Svorte
DANS, DANS, DANS. Eilifs-ansatt Arezu Pisheh tok en sving med finansminister Trygve Slagsvold Vedum da meteren ble historie. Foto Kristin Svorte Vis mer

På vei til dansegulvet, der Arezu Pisheh gjerne tar en svingom med danse-Trygve før hun selv går på vakt, minner også Vedum om det samme:

- Det er fortsatt noe kronisk syke og utsatte grupper som er bekymret. Så hvis du kjenner noen av dem, får du ta en telefon og være en god venn. Nå må flest mulig av oss glede oss. En tur på restaurant er jo en veldig fin gave til noen du er glad i. Og samtidig må vi ta vare på de som fortsatt har det tøft.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer