Militsgruppe brukte norsk server: «Frykter ikke døden»

En selverklært amerikansk militsgruppe som forsøkte å skaffe oversikt over «fiendenes» adresser og reiseruter, brukte en norsk e-postkonto til jobben. Nå tar Oslo-selskapet hastegrep.

STENGT: Den selverklærte millitsgruppa «Red-State Secession» har brukt en e-postkonto fra et norsk selskap for å planlegge angrepet på Kongressen onsdag. Selskapet fordømmer bruken, og har nå stengt kontoen. Skjermdump: «Red-State Secession»
STENGT: Den selverklærte millitsgruppa «Red-State Secession» har brukt en e-postkonto fra et norsk selskap for å planlegge angrepet på Kongressen onsdag. Selskapet fordømmer bruken, og har nå stengt kontoen. Skjermdump: «Red-State Secession» Vis mer
Publisert

- Den type misbruk som har blitt oppdaget i denne saken, er fullstendig uakseptabel, sier Dag Asheim, styreleder i Runbox Solutions, til Børsen.

Uttalelsen kommer etter at Børsen onsdag morgen gjorde ham oppmerksom på at en militsgruppering, som var med på planlegging og oppfordring til onsdagens angrep på kongressbygningen i USAs hovedstad, sto på det norske selskapets kundeliste.

«Patrioter frykter ikke døden. Vi frykter å tilbringe livet på våre knær, i en verden som ledes av mindre menn - som kontrollerer våre barns skjebner».

Det er det første som møter leserne på hjemmesidene til militsgruppa, som har navnet «Red-State Secession».

Selv om de dramatiske scenene som utspilte seg i «demokratiets høyborg» i Washington D.C. onsdag kveld kom som et sjokk på store deler av verden, var det ingen spontan aksjon for mange av de involverte.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på Kongressen 6. januar. Video: AP Vis mer

Ville utløse revolusjon

Over lang tid har amerikanske militsgrupper, høyreekstreme, og ytterliggående Trump-supportere åpent diskutert en stor aksjon i den amerikanske hovedstaden 6. januar.

Blant de mest ekstreme eksemplene finner man den selverklærte militsgruppa «Red-State Secession».

1. januar gikk grupperingen ut på egne nettsider og en rekke sosiale medier for å oppfordre følgerne til å ta til gatene i Washington D.C. 6. januar.

Målet: å starte «den andre amerikanske revolusjonen», for at de tradisjonelt røde delstatene (dvs. republikanske) skal bryte ut og danne et eget land.

Skjermdump: «Red-State Secession»
Skjermdump: «Red-State Secession» Vis mer

Den siste uka har de blant annet bedt sine følgere om å bidra med å finne adressene til militsens «fiender», slik at disse kunne oppsøkes da «revolusjonen» begynte i går.

«Hvor bor våre politiske fiender i D. C.? Det er mange ideelle og politiske organisasjoner, lobbygrupper og føderale dommere i D.C. Kommer noen av fiendene våre til å være på jobb i sine kontorer i D.C. denne ettermiddagen? Hvor vil Demokratenes kongressmedlemmer oppholde seg den kvelden etter avstemningen? Hvilke reiseruter tar de til og fra eventet (avstemningen, red.anm.)? Vi tror at stemmene kommer til å gå mot oss, og at folkemengdene vil leite etter fiender. Vær snille å sende oss svar, så vi kan legge dem til her.»

Så viser de til sin egen e-postadresse, som slutter på «@runbox.com».

Runbox Solutions er et heleid norsk selskap som leverer e-posttjenester over hele verden. Selskapet i sin nåværende form ble grunnlagt i mars 2011. Hovedkontoret ligger i Oslo, hvor Runbox-tjenestene ble lansert i 2000. De har i dag e-postkunder i over 170 land.

KONTORLANDSKAP: En video fra sosiale medier viser de store ødeleggelsene etter at demonstranter stormet Kongressen onsdag 7. januar 2020. Video: Twitter. Foto: Saul Loeb /AFP / NTB Vis mer

Stengte kontoen

Da Børsen kontaktet selskapet torsdag morgen, var de ikke kjent med at en av deres brukere var involvert i angrepet på Kongressen.

Like etter klokka 12.00 hadde selskapet suspendert kontoen.

- Vi har nå stengt kontoen, da dette er et klart brudd på våre brukerbetingelser, sier styreleder Asheim til Børsen.

Han er klokkeklar på at selskapet ikke aksepterer «slik misbruk av våre tjenester», og viser til selskapets brukerbetingelser.

- Misbruk av våre tjenester, som innebærer ulovlige handlinger eller oppfordringer til ulovlige handlinger, er åpenbart uakseptabelt, fortsetter han.

VI MÅ SLÅSS: - Vi må slåss som et helvete. sier Donald Trump til sine tilhengere. VIDEO: AP Vis mer

- Vil dere undersøke om det er flere kontoer som kan knyttes til hendelsen?

- Vi har ingen indikasjoner på at det er flere kontoer tilknyttet denne gruppen, forteller Asheim.

- Fullstendig uakseptabelt

Selskapet opplyser at de så langt ikke har blitt kontaktet av politi eller myndigheter fra «noe land».

- Vi har klare prosedyrer på hvordan henvendelser fra norske eller utenlandske myndigheter håndteres. Normalt krever vi en rettslig kjennelse fra en norsk rettsinstans for å utlevere opplysninger om en kunde,

- Ønsker dere å ha brukere som dette som kunder?

- Den type misbruk som har blitt oppdaget i denne saken er fullstendig uakseptabel, gjentar Asheim.

Styrelederen sier at selskapet jobber for å motarbeide slik bruk av deres tjenester.

- Vi utfører kontinuerlig kontroll av e-postkontoer som registreres på våre systemer og stenger rutinemessig åpenbare forsøk på misbruk.

Stengt av Facebook

Etter omfattende kritikk valgte Facebook onsdag kveld å blokkere grupperingens Facebook-side, ifølge New York Times. Avisa skriver at nedstengingen kom etter at det dukket opp direkte oppfordringer til voldshandlinger. Techgiganten har imidlertid ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor siden ble stengt.

Facebook-siden, som fortsatt er stengt torsdag ettermiddag, hadde rundt 8000 følgere onsdag. Der ble følgerne også oppfordret til å bidra med å skaffe adresser til «fiender» i USAs hovedstad.

Selv om den selverklærte militsgruppa ikke skriver det rett ut, er det mange av grupperingens tilhengere og potensielle medlemmer som tolker jakten etter «fiender» som en oppfordring til angrep.

KAOS: Demonstranter har dyttet barrikadene utenfor Capitol Hill over ende, og tatt seg inn i bygningen. - Trump har hisset fram dette, sier USA-forsker. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

- Må avlives

I kommentarfeltet på grupperingens egen nettside finner man meldinger som:

«Disse forræderne må avlives som syke hunder.»

«Når de første kulene begynner å fly, skal jeg være klar. Dette smellet vil bli hørt over hele verden.»

Ifølge New York Times var flere av brukerkommentarene på Facebook-kontoen illustrert med bilder av våpen og ammunisjon. En bruker skal ha skrevet at folk burde være «forberedt på å bruke vold for å forsvare sivilisasjonen». Ifølge avisa viste flere av kommentarene under innlegget bilder av våpen, og i kommentarene skal folk ha henvist andre til å «okkupere» hovedstaden.

Skjermdump: Gab
Skjermdump: Gab Vis mer

Før Facebook-siden ble stengt, oppfordret administratorene brukerne til å følge dem på andre sosiale medier som Gab og Parler.

«Tida for snakk er over. Vi er på vei inn i en ny fase i amerikansk historie. Gud velsigne alle frihetskjempere som står opp for USA», skriver en av administratorene for gruppas Gab-side.

Gab er et sosialt medium som i nyere tid har vist seg å være svært populært blant høyreekstreme.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer