Jared Kushner

Milliard-avtale med skrekkregime: - Ekstremt problematisk

Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, får to milliarder dollar fra saudi-arabiske myndigheter til sitt nye investeringsfond. Dette tross sterk skepsis internt.

AVTALE: Donald Trumps datter Ivanka og svigersønnen Jared Kushner under et besøk til Saudi-Arabia. Kushner utviklet et svært nært forhold til kronprinsen i kongedømmet da han var seniorrådgiver i Det hvite hus. Nå har Kushner fått to milliarder dollar i investeringer fra det saudi-arabiske fondet. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File
AVTALE: Donald Trumps datter Ivanka og svigersønnen Jared Kushner under et besøk til Saudi-Arabia. Kushner utviklet et svært nært forhold til kronprinsen i kongedømmet da han var seniorrådgiver i Det hvite hus. Nå har Kushner fått to milliarder dollar i investeringer fra det saudi-arabiske fondet. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Den saudi-arabiske kronprinsen, Mohammed bin Salman (MBS), utviklet et nært forhold til Trumps svigersønn, da Trump var USAs president.

Nå har det gigantiske fondet til Saudi-Arabia, på 620 milliarder dollar (om lag 5394 milliarder kroner), og som ledes av MBS, besluttet å investere to milliarder dollar (om lag 17,6 milliarder kroner) i Kushners nye investeringsselskap, Affinity Partners, melder New York Times.

Det saudi-arabiske fondet har også valgt å gå inn med én milliard dollar (om lag 8,8 milliarder kroner) i det nye investeringsfondet til Trumps tidligere finansminister Steven Mnuchin.

Jared Kushner er seniorrådgiver og svigersønn av Donald Trump, men var på luksusferie i skiparadiset Aspen da det stormet som verst rundt helsereformen. Video: CNN Vis mer

På et møte 30. juni i fjor kom et panel, som vurderer investeringene til det saudi-arabiske fondet, med sterke advarsler før MBS og fondet tok beslutningen, ifølge dokumenter avisa har fått tilgang til.

- Uerfaren

Blant annet var panelet svært kritisk til «den uerfarne ledelsen i Affinity Fund», muligheten for at kongedømmet ville bli ansvarlig for «hoveddelen av investeringene og risikoen», en due diligence fant at virksomheten til det nystartede selskapet til Kushner «ikke var tilfredsstillende på noe område». Panelet kritiserte også Kushner-selskapet for å ønske et forvaltningshonorar som «virker overflødig». Videre skriver panelet at det er «PR-risiko» knyttet til Kushners tidligere rolle som seniorrådgiver for daværende president Trump.

Til tross for advarslene besluttet MBS å gå inn i Kushners nye forretningsvirksomhet.

Det saudi-arabiske regimet står bak en lang rekke grove brudd på menneskerettighetene. Blant annet sto de i 2018 bak drapet på Washington Post-spaltisten Jamal Khashoggi. De har også en lang historie med fengsling og henrettelser av homofile.

Da Trump var president, valgte han likevel å bygge nære forbindelser til regimet. Han første utenlandsreise som president, var til Saudi-Arabia. Han har også stadig skrytt av landets rikdom og styrke.

Drap

Den saudi-arabiske kronprinsen, Mohammed bin Salman (MBS), beordret ifølge amerikansk etterretning drapet på Khashoggi. Samtidig har han et nært forhold til særlig Trumps svigersønn, Jared Kushner. Trump selv forsvarte MBS, som hevder han ikke kjente til drapet.

Selv fortsetter Trump å flørte med ideen om å stille til presidentvalg igjen i 2024, og Kushners forretningsavtale med Saudi-Arabia får etikkeksperter til å reagere kraftig.

ETTERFORSKNING: Amerikanske myndigheter skal angivelig ta en titt på på konsulentutbetalinger som kan ha gått til presidentens eldste datter, Ivanka Trump. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Det får deg til å lure på om Jared gjorde noe for MBS i sin offisielle rolle før han forlot Det hvite hus for å fortjene den investeringen, skriver tidligere direktør for U.S. Office of Government Ethics i Obama-administrasjonen, Walter Shaub, på Twitter.

President for nonprofit-organisasjonen Public Citizen, Robert Weissman, beskriver Kushners forhold til det saudi-arabiske regimet som «ekstremt problematisk».

- Holdningen hans til kongedømmets lederskap som en seniorrådgiver, får forretningspartnerskapet til å virke enda mer som en måte å belønne og investere i Kushner, sier Weissmann til New York Times.

Våpensalg

Da Kushner var seniorrådgiver for Trump, utviklet han et vennskap med MBS. Kushner bidro blant annet til flere avtaler kalt Abraham Accords, som åpnet diplomatiske relasjoner mellom Israel og arabiske kongedømmer. Da Kushner forlot Det hvite hus, startet han en nonprofit-organisasjon for å promovere økonomiske og andre bånd mellom landene.

BUET UT: Førstedatter, og president Trumps assistent, Ivanka Trump, deltok på «Womens20 summit» i Berlin. Her beskrev hun faren som en forkjemper for kvinner og familier. Det var ikke publikum helt enig i. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer

Kushner hjalp også til med avtaler om våpensalg til Saudi-Arabia verdt 110 milliarder dollar (om lag 957 milliarder koner) over ti år.

Både Kushner og ektefellen Ivanka Trump har de siste ukene vitnet for kongress-komiteen som gransker stormingen av Kongressen 6. januar i fjor. Kushner var selv på vei tilbake fra en reise til Saudi-Arabia da stormingen skjedde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer